(© FS Gambije)
(© FS Gambije)

Devet minuta drame iznad Afrike: Igrači Gambije se onesvestili zbog nedostatka kiseonika

Vreme čitanja: 4min | čet. 11.01.24. | 11:05

„Bili bismo mrtvi da smo se zadržali u vazduhu još pola sata“, kaže selektor Sajntfilt, dok igrač Janko prepričava kako je izbegnuta tragedija

Crni kontinent umalo zavijen u crno. Za subotu je zakazan početak Kupa afričkih nacija i zasad će se igrati po utanačenom programu, ali ko zna šta bi bilo – i da li bi turnira uopšte bilo – da nije izbegnuta velika nesreća na nebu iznad Gambije. Tamošnja reprezentacija je poletela ka Obali Slonovače, gde će se 24 tima boriti za naslov prvaka, ali je već posle devet minuta provedenih u vazduhu morala prinudno da sleti na aerodrom u Bunjulu.

Razlog je činjenica da je u malom avionu došlo do problema sa snabdevanjem kiseonikom, što je dovelo do vrtoglavice pojedinih igrača i članova stručnog štaba, neki od njih su se i onesvestili i tek kad je posada uvidela da je đavo odneo šalu pilot je „okrenuo“ letilicu i sletanjem spasao ekspediciju.

Izabrane vesti

Koliko je bilo dramatično svedoče reči Tom Sajntfilta, Belgijanca u ulozi selektora Gambije.

Svi smo mogli da umremo. Brzo smo zaspali. I ja. Imao sam kratke snove o tome kako je moj život završen. Zaista i istinito“, slikovit je bio Sajntfilt u razgovoru za Njuzblad.„Posle devet minuta pilot je odlučio da se vrati na pistu, jer nije bilo kiseonika. Neki igrači nisu se probudili odmah po sletanju. Skoro smo dobili trovanje ugljen-monoksidom. Da smo se zadržali još pola sata svi bismo bili mrtvi“.

Katastrofa je sprečena, mada odnos Fudbalskog saveza Gambije prema reprezentaciji deluje sramotno. Za potrebe ovog putovanja unajmljena je mala letilica, koja jedva odgovara standardima. A već danas Gambija mora da se pojavi u Obali Slonovače inače rizikuje da bude izbačena sa turnira na kome će se, tokom grupne faze suočiti sa Kamerunom, Senegalom i Gvinejom.

Sada smo u Gambiji i više ne želimo da letimo takvim avionom. To je otprilike najmanje što su mogli da nađu, možda, sa propelerima, za 50 ljudi. Kao da je jedino važno da leti. Postoje granice, voljan sam da umrem na fudbalskom terenu, ali nisam voljan da umrem za svoj posao van terena“, dodao je selektor.

Da je strah zavladao među reprezentativcima Gambije moglo se primetiti i na snimku koji je na Instagram plasirao Siadi Janko, član državnog tima, ujedno i najglasniji igrač u kritikama tamošnjeg Saveza.

Ovo je neprihvatljivo. Putovali smo ukupno 32 sata od Saudijske Arabije (gde je tim bio na pripremama) do Gambije sa dugim pauzama u Istanbulu i Kazablanki. Trebalo je da letimo iz Gambije do Obale Slonovače, a čim smo ušli u mali avion koji je unajmljen da nas leti, primetili smo ogromnu toplotu zbog koje smo se znojili. Posada nas je uverila da će klimatizacija početi kad budemo na nebu. Nehumana toplota pomešana sa nedostatkom kiseonika izazvala je snažne glavobolje i ekstremnu vrtoglavicu. Neki ljudi su utonuli u dubok san odmah po poletanju. Dok smo bili u vazduhu, situacija se pogoršala, pilot nije imao nijednu drugu opciju, osim da počne prinudno sletanje nazad na aerodrom u Banjulu devet minuta nakon poletanja. Što se uspešno i dogodilo. Da nije bilo ovoga, posledice su mogle biti gore! Znajući šta je moglo da se desi, da smo duže bili izloženi situaciji - u avionu, bez kiseonika...„Zahvalni smo što se svi osećaju dobro, ali ovo je situacija koja se mora rešiti odlaskom u Kup nacija, jer je to samo jedna od naših prepreka u reprezentaciji“, pojasnio je Janko.

Sva je prilika da ovo nije izolovan incident kad je reč o odnosu gambijskog saveza prema reprezentativcima. Još u utorak su odbili da treniraju, jer im nisu isplaćeni bonusi za plasman na veliko takmičenje. Na kraju je došlo do kompromisa i selekcija će učestvovati na turniru u Obali Slonovače. Ako se nekako dokopaju odredišta.

Čarter koji je selekciju na Kup nacija vratio se u Banjul zbog tehničkih problema. Let je trajao devet minuta kad je posada shvatila i odmah zatražila povratak u Banjul. Preliminarne istrage su pokazale da je došlo do gubitka pritiska u kabini i kiseonika, a tehnički tim operativne kompanije procenjuje situaciju kako bi ustanovio šta je uzrokovalo nedostatak kiseonika i pritiska u kabini. Važno je napomenuti da je svaki član delegacije bezbedan i dobrog zdravlja“, oglasili su se iz FS Gambije.



tagovi

Kup afričkih nacijaKup afričkih nacija 2024Afrika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara