Sandro Švarc, trener Dinamo Moskva (©AFP)
Sandro Švarc, trener Dinamo Moskva (©AFP)

Dinamo blizu prvog trofeja posle 27 godina, na putu mu stoji najveći profiter od pandemije korona virusa

Vreme čitanja: 3min | uto. 10.05.22. | 10:12

Moskovljani dočekuju Alaniju iz Vladikavkaza od 15.30 časova u polufinalu Kupa Rusije

Možda ne vodi u Evropu, ali trofej je trofej. Zato, preostala četiri kluba u Kupu Rusije će se svim silama boriti da baš oni budu ti koji će na kraju da trijumfuju. Prvo polufinale je na programu danas od 15.30 časova, kada će Dinamo u Moskvi da dočeka Alaniju iz Vladikavkaza.

U vreme Sovjetskog Saveza je Dinamo bio najjači ruski klub, osvojio je 11 puta prvenstvo i sedam puta nacionalni kup, ali poslednji trofej je u vitrine uneo još 1995. godine. Tada je bio najbolji u Kupu Rusije, dakle 27 godina traje suša Policajaca.

Izabrane vesti

Tri puta je od tada Dinamo uspevao da se domogne finala kupa, 1997, 1999. i 2012. godine, međutim svaki put je tamo gubio. Sada bi bilo pravo iznenađenje da se posle tačno 10 godina ne vrati u finale, pošto mu na putu stoji osrednji drugoligaš Alanija.

Ekipa iz Vladikavaza, koja je 2013. poslednji put igrala u elitnom rangu, a potom od 2014. do 2020. tavorila u zonskom fudbalu, jedini je profiter pandemije korona virusa u Rusiji. Naime, usled pandemije i prekida takmičenja Fudbalski savez Rusije je doneo odluku da niko ne ispadne iz druge lige. Zbog toga je za sezonu 2020/2021 u drugom rangu bio neparan broj klubova, njih 23, pa su čelnici saveza raspisali konkurs za 24. mesto. Za njega se prijavila Alanija, a procenjeno je da crveno-žutima treba da pripadne pozivnica.

15.30: (1,53) Dinamo Moskva (3,90) Alanija (5,90)

Alanija je potom sezonu završila na četvrtoj poziciji i trebalo je da igra baraž za popunu Premijer lige, ali nije dobila licencu za elitu zbog lošeg stadiona. Ostala je tako u drugom rangu, gde je u finišu prvenstva sedma na tabeli, pošto nije pobedila na poslednja tri meča. Možda su to bili i taktički porazi, kako bi se izbeglo novo brukanje, jer radovi na „Republikanskom stadionu Spartak“ još nisu završeni i Alanija svoje mečeve zato igra na Ahmatovom terenu u Grozniju.

Šampion Rusije iz 1995. godine je u prethodne dve runde kupa već izbacivao prvoligaše. Alanija je u osmini finala bila bolja od Arsenala iz Tule sa 1:0, a potom je sredinom aprila priredila senzaciju u četvrtfinalu i posle penala izbacila prvaka Rusije Zenit (2:2, 6:5). Ako je savladan lider Premijer lige, može i drugoplasirani tim na tabeli, pogotovo jer je Dinamo u očajnoj formi.

Policajci su vezali tri poraza u prvenstvu i sada je realno da sklizne i na treće mesto, iza Sočija. Olakšali su tako Zenitu odbranu trona, a očigledno je da su Moskovljani izgubili ambicije onog momenta kada je i definitivno bilo jasno da će UEFA da izbaci ruske klubove iz takmičenja za sledeću sezonu.

Moraće ipak da pronađu motivaciju, ukoliko ne žele da ostanu bez trofeja u takmičenju u kojem su najveći favorit. Do završnice Kupa Rusije su plavci stigli preko Nižnjeg Novgoroda (3:0) i drugoligaša Baltike (posle penala).

Evidentno je da je odlazak Ukrajinca Ivana Ordeca zbog rata uzdrmao odbranu Dinama mnogo više nego što se to očekivalo. Bez iskusnog štopera Dinamo nije uspeo da sačuva svoju mrežu na poslednje četiri utakmice, a na poslednje dve su mu Ural dali tri, a Krilja Sovjetov čak pet golova.

Poslednji takmičarski susret između Dinama i Alanije smo videli još 2013. godine, kada je ekipa iz Vladikavkaza slavila sa 1:0. Zanimljivo je da su oni odigrali ove zime jedan prijateljski meč, u sklopu priprema za prolećnu polusezonu. Tada je bilo 2.2.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

KUP RUSIJE – POLUFINALE

Utorak

15.30: (1,53) Dinamo Moskva (3,90) Alanija (5,90)

Sreda

18.30: (1,48) Spartak Moskva (4,10) Jenisej (6,25)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Kup RusijeDinamo MoskvaAlanija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara