Razočarani Stiven Bergvajn (©AFP)
Razočarani Stiven Bergvajn (©AFP)

Druga rasprodaja i kraj jedne ere u Amsterdamu? Šrojderu preti otkaz, Van der Vart traži klupu za Tadića

Vreme čitanja: 4min | sre. 05.10.22. | 12:05

Javnost u Holandiji ogorčena posle Ajaksovog debakla

Ajaks klizi u dubine pakla. Jedan od naslova koji se jutros prepričava u Amsterdamu. Poslednjih godina navikli su na uspehe, šamarčinu koju je Ajaksu razlepio Napoli niko nije očekivao. A mogao je posle letnjeg prelaznog roka u kojoj je uprava rasprodala ceo tim iz prošle sezone. Međutim, kako je ista ta uprava – istina hendikepirana posle iznuđenog odlaska Marka Overmarsa – i podigla klub na ovaj nivo, rukovodioce još niko ne dira.

Šef struke Alfred Šrojder trpi najžešće kritike. Odmah uz njega je kapiten Dušan Tadić. Umeo je da povede celu Realovu ekipu na ringišpil i Amsterdam mu se tada bukvalno klanjao. Ali u svakom velikom klubu je isto, čim ne ide – lepa vremena se zaborave, hvalospevi nestanu, kritike izviru.

Izabrane vesti

Posle sinoćnjeg debakla Ajaksa (1:6) nemilosrdno Holanđani napadaju Tadića, ne samo zato što je pocrveneo zbog dva žuta kartona u periodu kada je meč već bio rešen, već prvenstveno zbog toga što nije uspeo da poveže igru Kopljanika i spreči potpuni brodolom.

Navijači su ga častili zvižducima, kao uostalom i celu ekipu, a stručni konsultantni su najveći deo kritika usmerili ka Tadiću i treneru Šrojderu. Delom baš zbog toga što uporno insistira na Tadiću, iako on, tvrdi čuveni Rafael van der Vart, nije u formi. I mada igre u dresu Srbije kažu da to baš i nije tako, Van der Vart se ne ustručava. Nije mu jasna Šrojderova ideja da Brajan Brobija i Davija Klasena uvodi u igru 18 minuta pre kraja meča, kada je Ajaks već gubio sa 1:5.

Kada igraš tako moraš nešto da uradiš ranije. Možda se nešto desi. Tadić uopšte nije u formi. Moramo da poštujemo sve što je uradio za Ajaks, ja prvi to poštujem, ali dođeš do trenutka kada moraš da kažeš: igra loše, izmeniću ga”, počeo je Van der Vart, uveren da bi Tadić privremeno morao da se preseli na klupi.

On je igrač bez samopouzdanja, to se oseća u svakom potezu. Ništa mu ne ide kako treba. Treba da ga reše muka, da ga izmene. Čulo se i da publika to očekuje, ali Šrojder još ne razmišlja o tome”.

Činjenica je međutim da je Tadić bio više nego solidan kada je tokom reprezentativne pauze igrao za Srbiju. A činjenica je, tu je saglasan još jedan legendarni fudbaler Vesli Snajder, da Ajaks baš i nema igrače koji su kadri da ga odmene.

Šrojder ne veruje svojim rezervama. Nema dugačku klupu. Ali, on je i doveo pet, šest ili sedam igrača na njoj. I sad odjednom nisu dovoljno dobri? Ako igraš kod kuće i gubiš 1:3, pa 1:4, ako vidiš da u igri nema hrabrosti, nema fudbala, onda valjda menjaš nešto, zar ne?”, pita se Snajder.

Sam Tadić je baš te brojne promene u timu pomenuo kao razlog Ajaksovog postranja. Samo ovog leta ostali su bez Antonija, Lisandra Martineza, Sebastijana Alea, Rajana Gravenberha, Nikolasa Taljafika, Nusaira Mazrauija, Andrea Onane… Sve vrlo bitnih igrača iz prošle sezone. Jesu nešto manje od polovine zarađenog novca utrošili na zamene – tačno 105.100.000 evra – ali potrebno je vreme da sve to legne.

Strepnja se uvukla u amsterdamsku javnost, već se priča o kraju jedne ere, brzom otkazu za Šrojdera ako situacija ne krene na bolje. Prošle sezone u ovo vreme iživljavali su se na Borusiji Dortmund, Bešiktašu i lisabonskom Sportingu. Pre potonuća u sudaru sa Napolijem izgubili su u prvenstvu i od AZ Alkmara, igrali samo nerešeno sa o Ahed Iglsima.

Ajaks ima svoj stil igre, ali ništa drugo ne postoji. Ne mogu ništa da promene. Ako plan s treninga ne funkcioniše – Bergvajn vrši pritisak na štopere, Blind izlazi i pokriva – onda moraš da se se prilagodiš”, komentariše bivši Ajaksov vezista Teo Jansen, dok je se Van der Vart samo nadovezao.

Moramo da budemo iskreni, ovo je bilo zaista užasno”.

Trener je uvek prvi na udaru, pa onda glavni igrači. Tek na kraju će doći uprava kluba koja je sve ovo zamesila. Mada, Ajaks tako živi. Napravi se jedna paklena generacija, onda se rasproda i kreće novi projekat. Tako je bilo i kada su klub napustili Matijs de Liht, Frenki De Jong i Doni van de Bek, tako je i posle odlazaka Antonija, Martineza, Alea, Gravenberha i ostalih.

Surova realnost. Neka i jeste uz Benfiku možda i najveći klub van liga petice, ali i dalje živi od prodaje igrača.


tagovi

Dušan TadićRafael Van der VartVesli SnajderTeo Jansen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara