Senegal (©Reuters)
Senegal (©Reuters)

Ekvadorcima svaka čast, ali dalje ide bolji: Senegal drugi put u osmini finala (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 29.11.22. | 17:59

Triler u odlučujućem meču pripao afričkoj selekciji - 2:1

Uspeli su da pobede Katar 2:0 i odigraju nerešeno sa Holandijom 1:1, međutim, reprezentativci Ekvadora moraće večeras da pakuju kofere za povratak kućama iz Katara. U odlučujućem meču za prolaz u osminu finala Svetskog prvenstva savladao ih je Senegal 2:1 i preskočio na drugom mestu Grupe A, u kojoj je Holandija opravdala očekivanja i pobedom nad domaćinom Mundijala (2:0) zauzela prvu poziciju.

Pobrala je četvrtoplasirana selekcija južnoameričkih kvalifikacija simpatije u prva dva meča, posebno trostruki strelac Ener Valensija, ali kukavički pristup meču odluke značajno je pokvario utisak o ekipi koju predvodi Argentinac Gustavo Alfaro. I pored toga, Ekvadorci su u 67. minutu uspeli da izjednače i vrate bod prednosti u odnosu na rivala, ali samo tri minuta kasnije Kalidu Kulibali je ostao sam na petercu i preciznim udarcem iz prve vratio vođstvo Senegalu, posle kog je bilo jasno da će afrička selekcija po drugi put u svojoj istoriji proći u drugu fazu Svetskog prvenstva. Prvi put je to učinila u debitantskom nastupu 2002, a pre četiri godine u Rusiji, iako bodovno izjednačeni, dalje su prošli Japanci jer su Senegalci imali više žutih kartona.

Izabrane vesti

Može se reći da ih je ovaj put sreća pogledala, mada izabranici Alijua Sisea svojom igrom bez dileme su zaslužili da se nađu među 16 najboljih selekcija na svetu. U prvom kolu Holandija ih je slomila tek u poslednjih pet minuta, potom su savladali Katar 3:1, a večeras bili dosta bolji tim, koji je do vođstva konstantno napadao, potom malo spustio ritam, ali i brzo reagovao nakon izjednačenja, koje je stiglo kao plod loše reakcije Jusufa Sabalija. Ostao je desni bek ukopan uz stativu posle kornera i sprečio ofsajd u kom bi se našao Mojzes Kaisedo da se pomerio koji korak napred.

Posle novog vođstva Senegala jasno je bilo ko će na megdan prvoplasiranom u Grupi B (verovatno Engleskoj). Pokušavali su Ekvadorci da stignu do novog pogotka, ali osim nekoliko poluprilika, nisu uspeli da ozbiljno zaprete Eduardu Mendiju.

Prekasno su se Južnoamerikanci probudili. Pokazuje to i statistika, koja kaže da je Senegal u prvom poluvremenu imao 14, a Ekvador svega dva šuta (nijedan u okvir gola). U drugom delu su Valensija i njegovi saigrači popravili statistiku, ali tek kada su u finišu meča pokušavali da stignu do još jednog izjednačenja. Preskupo su ih koštale nespretna reakcija Pjera Inakpjea kada je oborio Ismailu Sara za penal, koji je on potom i realizovao, te još trapaviji potez dotadašnjeg junaka Enera Valensije, kada je posle centaršuta iz prekida dodao loptu Kulibaliju za drugi gol Senegala.

***************

SVETSKO PRVENSTVO, GRUPA A - 3. KOLO

EKVADOR - SENEGAL 1:2

/Kaisedo 67 - Sar 44pen, Kulibali 70/

Stadion: Kalifa

Kapacitet: 45.416

Sudija: Klermon Turpan (Francuska)

Žuti karton: I. Gej (Senegal)

EKVADOR (4-1-2-3): Galindes - Presijado (od 85. Porozo) - Tores, Inkapje, Estupinjan - Gruezo (od 46. Sifuentes) - Franko (od 46. Sarmijento), Kaisedo - Plata, Estrada (od 64. Resko), Valensija.

SENEGAL (4-2-3-1): Mendi - Sabali, Kulibali, Žakobs, Dijalo - Sis (od 74. N. Mendi), P. Gej - Endiaje (od 74. Dijeng), I. Gej, Sar - Dija (od 90+5. P. A. Sise).

SVETSKO PRVENSTVO – 3. KOLO

Utorak

Grupa A

Ekvador - Senegal 1:1 (0:1)

/Kaisedo 67 - Sar 44 pen, Kulibali 70/

Holandija - Katar 2:0 (1:0)

/Gakpo 26, De Jong 49/



tagovi

reprezentacija Senegalareprezentacija EkvadoraKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara