©AFP
©AFP

FIFA bira najboljeg: Mesi veliki favorit, Benzema bi da kruniše neverovatnu godinu, prva nominacija Mbapea

Vreme čitanja: 2min | pet. 10.02.23. | 17:43

Gol Rišarlisona protiv Srbije u Kataru jedan od nominovanih za Puškaš nagradu

Iako je od razdvajanja sa Zlatnom loptom Frans Fudbala značajno izgubila na značaju, dodela najboljeg igrača po izboru FIFA, The Best, svakako ima svoju težinu, pa ćemo 27. februara u Parizu dobiti još jednog laureata. Za glavnu nagradu nominovana su trojica igrača iz dva kluba Real Madrida i Pari Sen Žermena, a u pitanju su Karim Benzema, Lionel Mesi i Kilijan Mbape.

U prvobitnoj konkurenciji našlo se 14 igrača, Hulijan Alvarez, Džud Belingem, Karim Benzema, Kevin de Brujne, Erling Haland, Ašraf Haikimi, Vinisijus Žunior, Robert Levandovski, Sadio Mane, Kilijan Mbape, Lionel Mesi, Luka Modrić, Nejmar i Muhamed Salah, posle čega je napravljen finalni presek.

Izabrane vesti

Karim Benzema bi bio u prilici da kompletira fantastičnu godinu, u kojoj je prvo osvojio UEFA nagradu za najboljeg igrača, a potom i svoju prvu Zlatnu loptu po izboru Frans Fudbala. Francuz je bio prvak Španije i osvajač Lige šampiona, ali se čini da to neće biti dovoljno da dobije i The Best nagradu. Glavni razlog za to je što ga zbog povrede nije bilo na najvažnijem planetarnom događaju, Svetskom prvenstvu u Kataru.

Tamo je ključnu prevagu napravio Lionel Mesi, koji se smatra najvećim favoritom na dodeli u Gradu svetlosti. Argentinac je obeležio turnir i domogao se toliko čekanog trofeja, pa se čini da će mu nagrada The Best ponovo pripasti nakon 2019. godine, kada je u najužoj konkurenciji savladao Virdžila van Dajka i Kristijana Ronalda. Mesi je ujedno i rekorder po izboru najboljeg FIFA igrača sa šest trofeja, ispred Kristijana Ronalda, kojem je pripala jedna manje.

Kilijan Mbape se prvi put našao među trojicom najboljih, što je sasvim sigurno posebna satisfakcija za odličnog igrača Pari Sen Žermena. Veruje se da će doba njegovih nagrada tek doći, tako da može da bude više nego zadovoljan što se nalazi među nominacijama.

Kada su u pitanju treneri, tu takođe nema mnogo iznenađenja. Trojica finalista su Karlo Ančeloti, Pep Gvardiola i Lionel Skaloni, a kandidati su bili i Didije Dešan i Valid Regragi. Trojku najboljih golmana čine Jasin Bonu, Tibo Kurtoa i Emilijano Martinez.

Pored izbora za najbolju igračicu i najboljeg ženskog trenera, dodeliće se i Puškaš nagrada, koja se dodeljuje najboljem golu u 2022. godini. Zanimljivo, među nominovanim pogocima nalazi se i onaj koji je Rišarlison postigao protiv Srbije na Mundijalu u Kataru.


tagovi

Lionel MesiKarim BenzemaKilijan EmbapeRišarlisonFIFA The Best

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara