Peli Radok Mpanzu (©Reuters)
Peli Radok Mpanzu (©Reuters)

Filmska priča Peli Radok Empanzua: Od javnog parka do Enfilda, Old Traforda, Etihada, Emirata...

Vreme čitanja: 3min | uto. 15.08.23. | 08:18

Jeste Luton poražen u prvoj utakmici u najvišem rangu takmičenja nakon 31 godine, ali je njegov dugogodišnji igrač ispisao nove stranice istorije lige

Decembarski dan 2013, stadion Nort Strit i duel 22. kola engleske Konferencije između domaćeg Alfretona i Lutona. Na prvi pogled samo jedan od stotine mečeva koji se svakog vikenda odigraju u amaterskim rangovima ostrvskog fudbala. I bio bi, da se nije dogodio scenario po kom je Peli Radok Empanzu postao prvi igrač engleskog fudbala (a i šire) koji se uzdigao sa istim klubom kroz sve rangove takmičenja, počevši od petog (prvog među neprofesionalnim) pa sve do Premijer lige.

Pre deset godina fudbaler poreklom iz DR Konga stigao je u Luton iz mladog tima Vest Hema, a na pomenutom meču protiv Alfreton Tauna debitovao je za Šeširdžije. U međuvremenu, Luton je najpre izborio promociju u Ligu 2 (četvrti rang) 2014.godine, a zatim i u Ligu 1 (treći rang) 2018. Kada se klub plasirao u Čempionšip 2019. igrački kadar je već dobrano bio izmenjen, poredeći sa onim koji je igrao u amaterskom rangu pet godina ranije. Uspeo je Empanzu da se izbori za mesto u timu i u mnogo jačoj konkurenciji od one na koju je navikao do tada.

Izabrane vesti

Odigrao je 33 meča u Čempionšipu prošle sezone, uključujući i sva tri u plej-ofu za popunu najvišeg ranga. Kada je Luton proletos obezbedio svoje prvo učešće u eri Premijer lige, trijumfom nakon jedanaesteraca protiv Koventrija, bilo je jasno da će Empanzu početkom avgusta ući u istoriju, i da trener Rob Edvards ima poverenje u njegove kvalitete.

I evo ga, više od 300 mečeva nakon debija za Luton, tamo gde je oduvek maštao da će biti - u Premijer ligi. I dalje u narandžastom dresu.

"Putovanje na kojem smo ovaj klub i ja već deset godina zajedno je neverovatno. Oduševljen sam ljubavlju koju dobijam od ove zajednice tokom svih godina igranja za klub, ali videti da aerodrom danas otvara ovako nešto, je zaista neverovatno. Luton će po mnogima biti favorit za ispadanje ove sezone, ali nas to ne interesuje. Osećamo se samouvereno i učinićemo sve što možemo da im dokažemo da greše", izjavio je 29-godišnji Epanzu prilikom otvaranja ogromnog murala sa svojim likom urađenim na travi kod poznatog aerodroma u Lutonu.

Uz portret fudbalera je i poruka: "Stručnjaci, spremite se da pojedete svoje šešire. Luton Taun je sleteo". Odgovor na projekcije stručnjaka da će Luton ispasti iz lige. Oni se ne plaše. Nisu nikoga fermali ni kada su im govorili da nemaju šanse da se uopšte domognu Premijer lige. Oni su prkosni. Toliko da su spremni da to stave na travnati mural dimenzija 55 sa 45 metara. To će biti prvo i poslednje što ćete videti kada WizzAirom budete leteli ka Londonu, jer mađarska kompanija sleće baš u Luton.

Klub sa Kenilvort Rouda je tokom letnjeg prelaznog roka doveo kvalitetnog vezistu Marveluza Nakambu, ali ako je suditi po startu sezone to neće značajnije uticati na minutažu Empanzua, jer se povremeni reprezentativac DR Konga - kojem je, inače, prvi profesionalni ugovor bio sa Vest Hemom - našao u startnoj postavi za vikend protiv Brajtona zajedno sa Nakambom, čime je na prethodnih 345 pridodao još jedan meč u dresu Lutona, ovog puta prvi premijerligaški. Za istoriju. Od - kako pišu engleski novinari - treninga u javnom parku po dolasku u Luton do najvećih engleskih stadiona. Prvo Vemblija, gde su krajem maja Šeširdžije preko Koventri Sitija boljim izvođenjem penala slavile u finalu plej-ofa Čempionšipa, a slede i gostovanja na Stamford Bridžu (25. avgust), Old Trafordu (11. novembar), Enfildu (24. februar), Emiratima (2. april), Etihadu (13. april) i svim ostalim domovim najboljih engleskih klubova.

Poraz u prvom kolu od Brajtona (1:4) potvrdio je ulogu Lutona kao totalnog autsajdera lige i prvog kandidata za ispadanje u Čempionšip. Ipak, period navikavanja na veliku pozornicu je u jeku, a kada se i to završi možemo očekivati značajno čvršći Luton. I Empanzua u njemu.

Kako god da se završi ova sezona po Luton, neće biti iznenađenje ukoliko uskoro bude snimljen film o karijeri Pelija Radok Empanzua.



tagovi

Luton Taun

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara