Baleari čekaju Kup (©Reuters)
Baleari čekaju Kup (©Reuters)

Finale Kupa Kralja – šansa za iskupljenje: Bilbao čeka trofej četiri decenije, Maljorka od Nadalovog slavlja

Vreme čitanja: 3min | sub. 06.04.24. | 08:24

Jedini put kada je klub sa Baleara osvojio pehar, podigao ga je Migel Anhel Nadal, Rafin stric

Finale Kupa Kralja, narodsko slavlje, šansa za blistanje ili iskupljenje ekipa koje nisu dostigle očekivano mesto na tabeli, plasman u Ligu Evrope i u Superkup Španije. Iako nećemo videti ni Real ni Barselonu, mnogo je razloga da se ovaj vikend obeleži crvenim u kalendaru, da se pauzira prvenstvo i sve posveti isključivo ovom meču koji se igra večeras u 22:00 na stadionu Kartuha u Sevilji.

Teško da su ikada putešestvije obe grupe navijača bile tako dugačke i komplikovane. Sa severa na jug, Bilbao od andalužanske prestonice deli 860 kilometara, ali su neki čak stigli okolnim vodenim putem, jedrenjakom koji je nedavno uplovio u Gvadalkivir. A, ostrvljani sa Maljorke su imali mnogo veći logistički problem, pa se nekima više isplatilo da lete preko Engleske ili Nemačke, nego direktno.

Izabrane vesti

Ipak, stiglo je oko 100.000 posetilaca koji su u potpunosti osvojili grad. I na tribinama i van stadiona mnogo ih je više iz Bilbaa. Neki od njih su prethodno čak putovali na Maljorku da bi kupili karte koje pripadaju protivničkom klubu. Lepo i veliko staro jezgro Sevilje obojeno je crveno-belom bojom, a beretke prkose temperaturi od 30 stepeni. U fan zoni je osvanuo šank dug 170 metara, dok su se lokalni mediji svesrdno potrudili da preporuče mesta za hranu, piće i lep pogled. Procenjuje se da je ukupna dobit za grad od ovog finala oko 50.000.000 evra.

Pored Sevilje, svečani ambijent već danima traje i u Bilbau. Očekuje se pun San Mames sa gigantskim ekranom, svi balkoni su okićeni crveno-belim platnom kojeg je već ponestalo, a jedna od stanica metroa pretvorena je u mali stadion. Priprema se i „Gabara“ - jer Baskijci trofeje ne slave na ulicama, nego na palubi ovog transportnog brodića, u pratnji mnogobrojnih navijačkih plovila, dok oni bez plovnih sredstava bodre sa obala zaliva.

Četrdeset godina čeka Atletik Bilbao da ponovo podigne trofej koji mu je izmakao u čak šest finala, iako je drugi po redu iza Barselone po broju osvojenih Kupova. Maljorka je to poslednji i jedini put učinila 2003, savladavši Uelvu. Tada je pehar podigao Migel Anhel Nadal, a njegov sinovac Rafa nalaziće se među dvadesetak hiljada balearskih navijača u Sevilji.

Istorijska i aktuelna razlika između dva tima je ogromna. Ali, Havijer Agire, meksičko dete baskijske porodice koja će navijati protiv njega, igra na kartu opuštenosti, slavlja zbog dospevanja u finale, izjava da im je važnija liga i da neće rizikovati ispadanje. Sve to stoji, ako je verovati starom liscu koji se ovih dana oseća „kao u Holivudu“ i daje intervjue na sve strane. Maljorka ustupa sav pritisak Atletiku. Samo ne smemo zaboraviti da su opušteno izvodili i penale koji su izbacili iz igre Real Sosijedad.

 „Igraćete zatvoreno i pustiti Atletik da napada?– „Nego kako bi ti igrao?“ - odgovara Agire novinaru uz sveopšti smeh, i dodaje: „Mada, možda vas ja i lažem“. Smeh je traje dok ne počne utakmica, kao što je objasnio pre nekoliko dana Vedat Murići.

Marton iz Bilbaa (Reuters)Marton iz Bilbaa (Reuters)

Valverde je, naprotiv odabrao potpunu diskreciju. Pustio je da govore igrači i u tišini planirao utakmicu koja bi ga mogla podići još malo više u zvezde u glavnom gradu Baskije. Atletik se ne razume bez Kupa, ali poslednji je osvojio Havijer Klemente, 1984.

Igrali smo pet finala, i izgubili svih pet. Kada nemaš ništa, nemaš šta ni da izgubiš“, odgovorio je na jučerašnjoj pres konferenciji Ćinguri na pitanja o pritisku u finalu.

Ali, činjenica je da ima na raspolaganju sjajnu generaciju, većinom mladih igrača, koji su brzi kao avioni, pritišću do iznemoglosti i ne daju protivniku ni trenutka predaha. Nalaze se nadomak mesta koja vode u Ligu šampiona i imaju 25 bodova više od Maljorke na tabeli.

Agireovi izabranici će igrati na čvrstu odbranu, usporeniju utakmicu, a po izjavi trenera, ne bi im smetalo da dođu do jedanaesteraca. Međutim, u finalu neće igrati Predrag Rajković, jer se za tu čast izborio Dominik Grejf. Nastasić bi se mogao naći u početnom sastavu, dok Radonjića Radio Marka spominje kao mogući element pometnje u korist Maljorke.

FINALE KUPA KRALJA

Subota

22.00 (1.70) Bilbao (3.50) Maljorka (5.50)


tagovi

Atletik BilbaoMajorkaKup kralja

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara