Fil Foden (Foto: Reuters)
Fil Foden (Foto: Reuters)

Foden pokrenuo dve debate: Najbolji u Premijer ligi, mora u startnu postavu Engleske!

Vreme čitanja: 4min | pon. 04.03.24. | 14:21

Geri Nevil i Roj Kin traže od Gereta Sautgejta da pronađe odgovarajući ulogu vezisti Sitija u reprezentaciji, Pep Gvardiola tvrdi da nema boljeg na Ostrvu trenutno

Kevin de Brujne bez rešenja kao retko kada u velikoj utakmici, bez njegove pomoći nemoćan je bio i Erling Haland, i kada je delovalo da će se Mančester Siti odbiti o zid koji je podigao Erik Ten Hag pred golom Andrea Onane, plašt je sa leđa najvećih zvezda svog tima skinuo Fil Foden, ogrnuo ga i pokazao šampionu Engleske put do pobede.

Sa dva gola u juče odigranom mančesterskom derbiju Foden je poneo epitet igrača utakmice, vrlo verovatno i kompletne runde, a dan kasnije potpuno zaokupirao naslovnice sportski medija na Ostrvu. Engleska štampa ovog ponedeljka u superlativu piše o sezoni jednog od svojih najtalentovanijih fudbalera. Sezoni kakvu nije imao u ne preterano dugoj, ali već sada bogatoj karijeri na Etihadu.

Izabrane vesti

Sa sinoćna dva gola protiv Junajteda 23-godišnji vezista izjednačio je najbolji golgeterski učinak u Premijer ligi iz prošle takmičarske godine kada je u 11 navrata tresao mreže rivala. Ako u računicu ubacimo i ostala takmičenja, već je na 18 pogodaka. Nikada ih nije toliko postigao za jednu sezonu. Pride ima i 10 asistencija, ali i čitavu trećinu sezone da brojke dodatno popravi. Trenutno je na zbiru od 28 golova i asistencija u svim takmičenjima, koliko primera radi ima i Džud Belingem (20 pogodaka, osam asistencija) kojeg evropski mediji smatraju legitimnim kandidatom za Zlatnu loptu. Pa kad je tako, zašto u isti koš ne bi mogao i 23-godišnjak iz Stokporta?

Ako pitate Pepa Gvardiolu vrlo verovatno će vam reći da može. Uostalom, španski stručnjak je posle slavlja u gradskom derbiju naglasio da u Premijer ligi trenutno nema boljeg igrača od Fodena. Ni Haland, ni Mohamed Salah, ni Oli Votkins i Bukajo Saka, već – Foden.

"Dobijanje utakmica je ono što vas čini igračem svetske klase. Svi igraju dobro, ali neko mora da dobije utakmicu, a on donosi pobede. Šta mogu da kažem? On voli fudbal, voli da igra. Već je legenda, jer u njegovim godinama, bro odigranih utakmica, postignutih golova, osvojenih titula… Pritom je odavde, i zato je konekcija sa navijačima neverovatna. On je najbolji igrač sezone, uz dužno poštovanje prema neverovatnim igračima, ali niko nije bio važan za nas kao on. Da biste biste bili igrač svetske klase, morate da odlučujete utakmice. On to radi. Uvek je postizao golove, ali sada i odlučuje utakmice. Kada to radite, dostižete novi nivo kao igrač", izjavio je Gvardiola.

Foden je i u prošlu sezonu ušao odlično, ali bi ga potom Gvardiola svako malo ostavljao na klupi, što je nailazilo na osudu i čuđenje jednog dela javnosti, koja je smatrala da Pep time usporava njegov napredak. Dan nakon što je Pedri doživeo identičnu povredu po treći put u sezoni usled napornog ritma, utisak je da je Španac bio u pravu. Ove sezone pak Fil je neizostavan deo Sitijeve startne postave, samo je dva od 27 premijerligaških mečeva počeo sa klupe, pa tamošnja javnost poziva Gereta Sautgejta da mu pronađe mesto i u startnih 11 engleske reprezentacije.

"Konkurencija u engleskoj reprezentaciji je ogromna i Geret Sautgejt je vrlo srećan zbog toga, ali Fodenu će morati da nađe mesto u startnih 11. Briljantan dok je išao napred danas, ostali delovi igre, njegovo vraćanje nazad i obavljanje posla za tim. Za mene je ovaj klinac neverovatan timski igrač. Mora da bude u timu Engleske", naglasio je Roj Kin posle meča.

Istog mišljenja je i Geri Nevil, još jedan bivši fudbaler Mančester Junajteda. Nekadašnji defanzivac čak smatra da bi Foden trebalo da čini okosnicu tima. Sautgejt pak nije mislio tako do sada, u velikim utakmicama selektor ga je češće uvodio sa klupe, šetao sa levog na desno krilo, pa onda gurao u sredinu, jer dugo se polemisalo koja je uopšte njegova pozicija. Ipak, Nevil insistira da Sautgejt što pre mora da reši taj problem.

"Engleska ima Belingema, ima Kejna, ali Foden je zaista nešto posebno. Ukoliko ne možemo da napravimo prostor za Fila Fodena i gradimo tim oko njega, imamo problem. Geret je uradio briljantan posao, ali Foden je nešto sasvim drugačije. On bi ušao u bilo koji tim na svetu, moramo da ga stavimo na njegovu najbolju poziciju, koja god on ili Geret mislili da jeste. U Sitiju, Pep ga je uveo u timu, izvlačio na krilo, uvlačio u sredinu, i pitali ste se da li će ikada zaista pronaći poziciju. Ali sada je tu, zacementiran. Derbi utakmice, Liverpul, Mančester Junajted, uvek su emotivne za Siti. Ali on je toliko hladan, deluje kao da ga ništa ne dotiče. Njegov temperament je neverovatan", prokomentarisao je Nevil.

Tek da podsetimo, Engleskoj će na Evropskom prvenstvu rival u grupnoj fazi biti i Srbija...


tagovi

Fil FodenMančester SitiPep GvardiolaGeri NevilRoj Kin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara