Okan Buruk i Vinčenco Montela (©Reuters)
Okan Buruk i Vinčenco Montela (©Reuters)

Galatasaraj u brzoj traci: Buruk skida Montelu sa vrha pomoću "izdajnika"

Vreme čitanja: 3min | sub. 01.10.22. | 12:41

Turska 1: Ofanzivna trojka Adane Demir, koja je nekada igrala za Lavove, "zbog povreda" neizvesna za meč

Lavovi su neukrotivi posle lošeg početka sezone. Galatasaraj se vratio na put uspeha u Superligi i pobedio je u četiri od poslednjih pet mečeva u turskoj ligi. Najtrofejniji turski tim popeo se na drugo mesto i sada je bodovno izjednačen sa predstojećim protivnikom iz Adane, koja se šepuri na čelu tabele sa boljom gol-razlikom.

Galatasaraj sada ima priliku da preuzme vrh u utakmici "za šest bodova" protiv ekipe sa jugoistoka. Pratioci poput Fenerbahčea i Bašakšehira i dalje imaju utakmicu manje i stoga bi mogli u budućnosti da prestignu Lavove iz Istanbula.

Izabrane vesti

Adana živi i diše fudbal proteklih godina. Plave munje izazvale su senzaciju prošle sezone i uspele su da zadrže status superligaša bez ikakvih problema. Sa nekim obećavajućim novim potpisima, Adana Demir je već bila prozvana "kraljem transfera" uoči sezone 2021/2022. Na kraju krajeva, prošle godine je dres kluba nosila stara zvezda Mario Baloteli.

Adana se već oprostila od Super Marija, ali je zauzvrat bilo i drugih poznatih transfera. Tokom poslednje letnje pauze predstavljeno je ukupno 16 novajlija. Neki igrači su se već izborili za početnih 11, dok se drugi trenutno koriste samo kao džokeri.

19.00: (2,75) Adana Demir (3,30) Galatasaraj (2,55)

U ofanzivi, Akbaba, Onjekuru i Belanda posebno su među najboljim igračima među Munjama. Zbog toga što trojica bivših ofanzivaca Galatasaraja možda neće biti iskorišćena u predstojećem meču "zbog povrede", predsednik kluba Murat Sandžak nedavno je dobio hrpu kritika uz navode o narušavanju konkurencije. Ipak, još je nejasno da li će ofanzivni trojac biti u konkurenciji.

Ako tri ofanzivne zvezde zaista budu nedostajale u redovima Adane Demir, to će biti veliki udarac za domaće. U proseku, klub je postizao više od dva gola po utakmici, a ofanzivni trojac je u tome imao veliku ulogu. Sa četiri gola Belanda čak vodi i internu listu najboljih strelaca.

Pre internacionalne pauze, Adana Demir je slavila dve pobede u nizu. Pošto je savladala prošlogodišnjeg šampiona Trabzon sa 3:2, izabranici trenera Vinčenca Montele su takođe uspešno pobedili u meču protiv Antalije i čak sačuvali gol. U svakom slučaju iznenađujuće, jer je Adana ranije primila devet pogodaka na šest mečeva.

Galatasaraj je pokazao prkos od poraza od Giresunspora i ostao je neporažen u poslednjih pet mečeva. „Cimbom“ je čak pobedio u četiri od poslednjih pet mečeva, uključujući i pobedu od 2-1 protiv – pazite u to vreme – lidera lige Konjaspora. Rekordni šampion ne samo da je pretekao Konju, već je sada i izjednačen sa liderom Adanom.

Lavovi moraju da pobede u predstojećoj utakmici protiv Plavih munja da bi preuzeli vođstvo na tabeli. Galatasaraj je do sada pobedio Adanu u 22 od ukupno 40 odigranih mečeva. Gala je dobila samo šest od ovih 22 sukoba na strani inostranstvu, a doživeo je sedam poraza u južnom turskom gradu.

To je bio slučaj i prošle sezone kada je Galatasaraj doživeo gorak poraz od 2:0 u Adani. Za Lavove je to bio prvi neuspeh od Adane Demira od septembra 1989. Galatasaraj je prethodno šest puta zaredom savladao Plave munje, uključujući dva trijumfa u gostima.

Galatasaraj ove sezone nije izgubio u gostima. Žuto-crveni su pobedili na tri od četiri meča u ligaškom takmičenju, odnosno samo na testu izdržljivosti protiv prošlogodišnjeg šampiona Trabzon osvojili su "samo" bod.

Protiv Adane, Okan Buruk ima na raspolaganju sve najbolje igrače u timu. Novo pojačanje Huan Mata iz Mančester Junajteda takođe će prvi put biti uključen u tim. Pored toga, očigledno je da će zvezda Maruro Ikardi prvi put biti u startnoj postavi.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

--------------

TURSKA 1 - 8. KOLO

Subota

13.30: (2,25) Kasimpaša (3,45) Gazijantep (3,15)

16.00: (4,00) Ankaragudžu (3,45) Bašakšehir (1,95)

16.00: (3,80) Kajseri (3,45) Trabzon (2,00)

19.00: (2,75) Adana Demir (3,30) Galatasaraj (2,55)

Nedelja

13.30: (1,95) Alanja (3,50) Giresun (3,90)

13.30: (2,10) Sivas (3,35) Hataj (3,60)

16.00: (1,57) Konja (3,90) Umranije (6,25)

19.00: (2,45) Bešiktaš (3,40) Fenerbahče (2,85)

Ponedeljak

19.00: (1,70) Karagumruk (3,70) Istanbul (5,20)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Turska 1GalatasarajAdana DemirOkan BurukVinčenco Montela

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara