Reprezentativci Norveške (©Reuters)
Reprezentativci Norveške (©Reuters)

Glavna snaga Norveške je prijateljstvo, ali da li je to dovoljno Vikinzima da ostanu ispred Srbije?

Vreme čitanja: 3min | ned. 12.06.22. | 13:13

Švedska će u nedelju od 18 časova u 4. kolu B divizije Lige nacija probati da se osvete za poraz u Stokholmu

Ne pamti se kada je poslednji put fudbalska reprezentacija Norveške igrala ovako dobro kao u prvoj polovini 2022. godine. Vezali su Vikinzi četiri pobede, izdvojili su se na vrhu tabele u grupi u Ligi nacija, pa je atmosfera opravdano na visokom nivou. U dobrom raspoloženju će izabranici Stoleta Solbakena da dočekaju Švedsku (nedelja, 18), u 4. kolu Grupe 4.

Norvežani su prvi put od 2018. godine vezali četiri pobede. Počevši sa prijateljskim utakmicama u martu, kada su savladali Slovačku (2:0) i Jermeniju (9:0), a zatim su tu formu preneli i na početak najmlađeg takmičenja UEFA za reprezentacije. U Beogradu su odigrali baš dobro, iskoristili su nervozu selekcije Srbije i slavili sa 1:0, a potom su bili bolji i od Švedske u Stokholmu sa 2:1.

Izabrane vesti

Utisak bi bio savršen samo da su uspeli da pobede pre tri dana Sloveniju na svom terenu. Međutim, Slovenci su izdržali pritisak i izborili 0:0, što je naravno bio rezultat po ukusu Orlova.

Posle pola takmičenja u grupnoj fazi Lige nacija Norveška ima bod više od Srbije. Zato joj je veoma važno da ostane neporažena večeras, jer bi tako sigurno izbacila Švedsku iz borbe za prvu poziciju i plasman u A diviziju.

18.00: (2,10) Norveška (3,30) Švedska (3,70)

Junak prve dve pobede Norveške, po mišljenju tamošnje javnosti bio je štoper Salernitane Stefan Strandberg. Ovaj 31-godišnji defanzivac je iskoristio priliku koja mu se ukazala, najpre u Beogradu, a zatim i u Stokholmu, te je pokazao Solbakenu da može maksimalno da računa na njega.

Ovo je grupa prijatelja koja je najbolja kada je zajedno. Kada dobijemo slobodan dan, svi biramo da ostanemo zajedno, umesto da se razdvojimo i idemo svojim poslom. Volim što sam ovde, uživam u svakom danu. Ne mislim uopšte da je raspored težak, čak bih voleo i da imamo još nekoliko utakmica“, kazao je Strandberg.

Norveška nije uspela da se plasira na Mundijal, Ligu nacija koristi samo kao zagrevanje za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj. Zato je Solbaken pozvao nešto više igrača, kako bi isprobao sve.

Mi smo velika grupa prijatelja, čuvamo jedni drugima leđa. Nacionalni tim je nešto posebno. Ovo su najbolji igrači u zemlji, Stole mora da odabere dobre fudbalere za svaki meč. Oni koji se ne nađu na terenu podržavaju druge, jer to nam je svima potrebno“, rekao je Strandberg, a potom se osvrnuo na meč sa Švedskom:

Biće to otvorena utakmica, koja može da ode na obe strane. Švedska je dobar tim, na prošlom meču su dopustili ofanzivcima da se odmore. Znamo da moramo da budemo posebno dobri da bismo ih zaustavili, ali sumnjam da će Šveđani dobiti svoju osvetu koju najavljuju“.

Pre pobede u Stokholmu, Norveška je vezala pet utakmica sa svojim komšijama bez trijumfa. Četiri puta su oni remizirali, jednom su Šveđani pobedili. Prethodni put je Norveška slavila još 2005. godine, u prijateljskom meču.

LIGA NACIJA (B DIVIZIJA) – 4. KOLO

Grupa 1, utorak

18.00: (6,25) Jermenija (3,90) Škotska (1,57)

20.45: (1,85) Ukrajina (3,45) Republika Irska (4,50)

Grupa 2, ponedeljak

20.45: (2,65) Island (3,10) Izrael (2,80)

Grupa 3, utorak

20.45: (2,05) Bosna i Hercegovina (3,30) Finska (3,80)

20.45: (1,95) Rumunija (3,35) Crna Gora (4,20)

Grupa 4, nedelja

18.00: (2,10) Norveška (3,30) Švedska (3,70)

20.45: (4,20) Slovenija (3,45) Srbija (1,90)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

reprezentacija Norveškereprezentacija ŠvedskeLiga nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara