Ilustracija (©fkborac.net)
Ilustracija (©fkborac.net)

Gužva na vrhu u BiH: Ko će da se sladi u derbijima?

Vreme čitanja: 5min | sre. 18.10.23. | 11:26

U sredu dva derbija, u Mostaru između Zrinjskog i Veleža, i u Banjaluci između Borca i Sarajeva

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Još pre početka sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine nekako se znalo da će se za titulu odlučivati između četiri ili pet klubova. Došlo je vreme na poslednje kolo prve trećine šampionata, a upravo se to i obistinilo.

Izabrane vesti

Te utakmice na programu su narednog vikenda, ali su danas na rasporedu dva zaostala duela koji bi mogli još više da zagužvaju vrh tabele, ali i dosta toga nagoveste.

ZRINJSKI - VELEŽ (16:30)

Duel koji je trebao biti odigran u trećem kolu, sada je došao na red, i biće okršaj četvrtoplasirane i petoplasirane ekipe na tabeli, ali i jedni i drugi će sigurno voditi bitku za sami vrh. Zrinjski je usporeno počeo sezonu zbog kvalifikacija za evropska takmičenja, ali je onda dobrom formom sve to uspeo da stigne i dođe u poziciju da diše za vrat vodećem Borcu.

Ni igranje u grupi Lige Konferencije za sada ih ne sprečava da pružaju dobre rezultate u domaćem prvenstvu, jer trener Krunoslav Rendulić zaista ima širok igrački kadar. Nakon osam odigranih utakmica imaju 18 bodova, a poslednja četiri meča vezali su isto toliko pobeda, tako da u dobrom raspoloženju dočekuju večerašnji gradski derbi. Meč u kojem ne treba poseban motiv.

"Neću reći ništa novo ako kažem da nas čeka zahtevna utakmica i kvalitetan protivnik. Velež igra dobro, u seriji je pozitivnih rezultata i to je ekipa koja teži nadigravanju. U derbijima favoriti ne postoje. Sva tri znaka su moguća. Nadam se da će utakmica biti kvalitetna, da će i jedni i drugi pružiti dobru igru i da će pobediti bolji”, rekao je Krunoslav Rendulić i dodao:

Imali smo nešto kraću pauzu jer smo igrali u ponedeljak. Imamo sitnih problema vezanih za Petra Mišića, a Hrvoja Barišića zbog operacije nećemo imati još nekih mesec i po. Problem je i što Nemanja Bilbija nije bio s nama, jer je bio sa reprezentacijom. No, to je viša sila, a samo se nadam da će doći zdrav”.

Posle nešto lošijeg starta sezone Velež se promenom trenera vinuo ka vrhu. Trenutno su petoplasirani sa 17 bodova, svega dva manje od drugoplasiranog Sarajeva. Kao i domaćinu, i Veležu će ova utakmica puno značiti, jer bi eventualnim trijumfom mogli zapretiti vodećim ekipama. U gradskim derbijima, o motivu ne treba ni trošiti reći, pa će borbenost bez dileme biti ma vrhuncu. Odlučiće detalji, a o tome se uveliko vodi računa u Veležu, sudeći po rezultatima u poslednje vreme. U zadnjih šest utakmica, upisano je čak pet pobeda i svega jedan poraz i to od zahuktalog Borca u Banjaluci.

16.30: (1,48) Zrinjski (4,00) Velež (6,50)

Definitivno, Velež je u formi koja garantuje da se ima čemu nadati protiv aktuelnog šampiona.

"Derbi je pred nama. Naravno, to je duel velikih rivala, utakmica koja sa sobom nosi tu određenu dozu strasti posebno kod navijača što se opet preslikava naravno na ekipu. Mi u ovu utakmicu moramo ući kao u svaku, jer je to jedini ispravni pristup u fudbalu, to igrači znaju. Zrinjski je ekipa koja stvarno igra dobro, s utakmicama u Evropi su dobili jedno dodatno samopouzdanje. Međutim, radi se o derbiju, u derbiju nema favorita, a mi naravno u svakoj utakmici pokušavamo igrati na pobedu", kaže trener Rođenih Dean Klafurić.

U poslednjih 12 utakmica, otkako se Velež vratio u elitni rang BiH fudbala, Zrinjski je slavio u čak osam, Velež se radovao u dva, dok je dva puta bilo nerešeno.

BORAC - SARAJEVO (19:00)

Kada je reč o ovoj sezoni definitivno su u najboljoj formi upravo današnji rivali, koji igraju odloženi meč iz drugog kola. Ne mora značiti da će upravo oni do kraja voditi šampionsku trku, ali u ovom trenutku su Borac i Sarajevo zasluženo na prva dva mesta tabele. Posle uvodnog poraza od Željezničara na Grbavici, Borac kao da se naljutio pa od tada ima maksimalan učinak. Osam pobeda i 24 boda dovoljna su za ubedljivo prvo mesto na tabeli i pet bodova prednosti u odnosu na današnjeg rivala.

Vinko Marinović je pronašao formulu i recept za dobre igre pa je sada Borac prvi favorit za titulu. Ukoliko danas pobede i dodatno pobegnu rivalima, to bi moglo biti još izvesnije. Trenutno, Banjučani su tim sa najboljim napadom i najboljom odbranom u ligi pa se sa velikim očekivanjima ulazi u današnji derbi.

"U dobrom raspoloženju dočekujemo derbi protiv Sarajeva. Ostvarili smo osam pobeda, na tri poslednja meča nismo primili gol, što može da nas raduje. I oni dolaze u dobroj formi. Dobili su gradski derbi, bili efikasni, igraju direktno prema golu, tako da očekujem kvalitetan meč. Svaki derbi nosi određeni pritisak, a na nama je da budemo skoncentrisani, jer će detalji da odluče ovaj duel. Verujem da ćemo uz podršku naših navijača, koje pozivam da nas podrže, ostvariti željeni rezultat”, istakao je Marinović.

19.00: (2,20) Borac (3,40) Sarajevo (3,30)

Od dolaska Simona Rožmana na kormilo Sarajevo, Bordo tim igra u odličnoj formi. Apsolutno zasluženo se nalaze na drugom mestu i vode trku sa Borcem za vrh. Od kako je slovenački stručnjak seo na klupu upisan je samo jedan poraz, i to od Širokog Brijega na Pecari, te jedan remi u Gabeli sa Goškom. U svim ostalim mečevima Sarajevo se radovalo, a ponajviše u prošlom kolu kada je savladan gradski rival Željezničar, pa se današnji duel dočekuje u dobrom raspoloženju.

Svesni su u taboru Sarajeva da je ovo odlična prilika da se dođe na samo dva boda od lidera te će pokušati to da iskoriste. Ono što je sigurno jeste da golova ne bi trebalo manjkati.

"Mi najviše brinemo o sebi, jer to je za nas najbitnije. A s druge strane, Borac je prvi na tabeli, nekako su kompaktni, teško im je zabiti gol, linije im dosta skupa stoje. Ali mislim da smo našli neke segmente igre gde bi morali naći dosta prostora za sebe, a sa druge strane obratiti pažnju na obje strane na bočnom pozicijama gde imaju jako dobre krosinge i dosta golova postižu sa tih strana. Tako da smo puno toga napravili da se pripremamo u smeru da tih ubačaja sa strane bude što manje. Mislim što sam rekao, da smo jako dobro spremni, idemo od prve sekunde na glavu, pa ćemo na kraju utakmice biti pametniji šta je bilo dobro, a šta ne", rekao je trener Sarajeva Simon Rožman.

Da nas čeka neizvesan duel pokazuju i međusobni dueli, jer su u poslednjih pet duela, oba tima upisala po dve pobede dok je jednom bilo nerešeno.

BIH 1 - ZAOSTALI DUELI 2. I 3. KOLA

Sreda

16.30: (1,48) Zrinjski (4,00) Velež (6,50)

19.00: (2,20) Borac (3,40) Sarajevo (3,30)

***kvote su podložne promenama



tagovi

ex-Yu fudbalEX-YU ligeBiH 1Borac Banja LukaBorac BanjalukaSarajevoZrinjskiVelež

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara