Stefan Hajdin (Satar Sport)
Stefan Hajdin (Satar Sport)

Hajdin: Ne posmatram fudbal kao prosečan igrač, Voždovac na krovu kao Zvezda pred punom Marakanom

Vreme čitanja: 9min | ned. 17.07.22. | 08:46

Najstariji fudbaler najmlađeg tima Mozzart Bet Superlige Srbije naširoko o želji da postane trener nakon što završi karijeru, odlasku Lasickasa koji mu je teško pao, ambicijama Zmajeva u novoj sezoni

Četvrta sezona u Voždovcu, ali prva u posebnoj ulozi – na startu takmičarske 2022/23 u Mozzart Bet Superligi Srbije Stefan Hajdin je najstariji igrač najmlađeg tima srpske elite. Složićete se, breme koje sa sobom nosi posebnu vrstu odgovornosti. Biti primer, oslonac, savetodavac, prijatelj...

Superligaška premijera je pokazala. Hajdin je spreman da bude lider na obe strane terena, iako je po vokaciji defanzivac. Njegov pogodak u prvom kolu napravio je razliku protiv Novog Pazara, te je nekadašnji levi bek Crvene zvezde nagovestio da će se, kao i prošle sezone, i te kako pitati i kada ga lopta odvede na protivničku polovinu.

Izabrane vesti

Za mladu ekipu poput Voždovca, prosečne starosti tek 21 godine prva utakmica u sezoni bila je izuzetno važna po pitanju sticanja vere u sebe, a ima neke simbolike u tome da ju je rešio najiskusniji... Tako je bilo proteklog vikenda, dok se deca vrtića sa krova Tržnog Centra stadion ne okuraže.

“Imponuje mi što sam najstariji, što imam obavezu da budem najodgovorniji. Budući da sam difovac, da nakon karijere planiram da se bavim trenerskim poslom, imam potrebu da sa pedagoške strane priđem mlađim fudbalerima. Voleo bih da sam već uspeo da ostvarim neki transfer u inostranstvo. Međutim, godinama sam u Voždovcu i to mi prija, jer se klub se prema meni odnosi na vrhunskom nivou, profesionalno kakvi su i svi stručni štabovi koji su se izmenjali. Igrači me iz godine u godinu shvataju ozbiljnije jer pružam dobre igre. Kako sam sada najstariji, gledaju me sa mnogo poštovanja, osećam da me cene i vole, ali vide me i kao podršku i pomoć koju mogu da im pružim. Kako na terenu, tako i van njega”, počeo je Stefan Hajdin razgovor za Mozzart Sport.

Kada si odlučio da jednog dana iz kopački želiš da se preobuješ u trenerske cipele?

“Dif sam upisao 2013. godine posle srednje škole i to je jedino što me je zanimalo od fakulteta... Ta neka struka, jer sam ceo život u fudbalu. Što sam stariji to drugačije gledam na fudbal. Što se tiče stručne strane, čini mi se da ne posmatram to kao prosečan fudbaler, već kao neko ko će jednog dana biti trener. Usvajam sve što mi se nudi sa strane trenera i trudim se da to projektujem na igrače. Uvek na normalan način priđem saigračima, na terenu sam neka vrsta produžene ruke trenera. Ono što bi trener rekao, kažem i ja, podsetim ih na neke zadatke. Dosta fudbalera uglavnom ostaje u sportu nakon karijere jer je to jedino što znaju da rade. Ja sam prošao DIF i tamo naučio neke teoretske stvari koje ne možeš da dobiješ iz prakse”, objasnio je Hajdin, pa odmah nastavio: “Mi igrači na terenu u momentu drugačije vidimo stvari nego trener sa strane. Trener Jandrić nam daje slobodu, čak traži od igrača da pomognu isticanjem stvari koje vide na terenu, da bi se lakše rešavale neke situacije, da bi se unapredila igra. Kada god nešto novo zapazim, priđem treneru, podelim sa njim, pitam... I uvek naiđem na pozitivnu reakciju.“

Trener Voždovca Nebojša Jandrić (desno) Foto: Star SportTrener Voždovca Nebojša Jandrić (desno) Foto: Star Sport

Prošle sezone umeo si u više navrata i da pogađaš protivničke mreže i da nameštaš golove. Možemo li nešto slično da očekujemo i u aktuelnoj?

“U prošloj sezoni odigrao sam 36 utakmica, postigao tri gola i upisao pet asistencija... To uošte nije loš učinak za jednog beka. Možda je moglo i bolje, ali što sam stariji, to sam i iskusniji i moje fudbalsko znanje raste. Na prekidu sam postao izuzetno ozbiljan i poslednja četiri gola sam dao baš na taj način. Ekipa može da računa na mene kao na nekog veznog igrača koji je bliži protivničkom golu. Što se tiče golova i asistencija, očekujem da će to biti na nivou kao prošle sezone, ako ne i višem.“

Minulog januara, takođe u razgovoru za naš portal, Hajdin je apostrofirao svoj tim kao jedan od najboljih kada je reč o prekidima, kako ofanzivnim, tako i defanzivnim. Deluje da se nije mnogo toga promenilo ni ove godine pošto je bodove u prvom kolu doneo njegov trzaj glavom baš posle kornera.

“Svaki stručni štab na to gleda maksimalno ozbiljno, pa tako i aktuelni. U predsezoni ostajali smo duže na treninzima da bismo vežbali i ofanzivni i defanzivni prekid jer je to ozbiljan fudbalski segment. Prošle sezone Ivezić, Milović i ja smo davali golove posle prekida, a sada je tu Filip Damjanović koji ima ozbiljan skok. Mislim da smo tim koji iz prekida može da namuči svakog protivnika. Po dolasku je stručni štab to odmah uvideo. Gledali su mečeve iz prošle sezone, na pripremama nije moglo da im promakne koliko smo golova dali van otvorene igre i ne sumnjam da će cele sezone to koristiti.“

Voždovac je prošle godine, naročito u prolećnom delu igrao odličan fudbal pod vođstvom trenera Aleksandra Linte, ali se neočekivano rastao sa šefom struke neposredno pred odlazak na letnje pripreme.

„Smene trenera nikada ne prijaju. Ušuškamo se, naviknemo na jedan način rada i posle nam treba određeni period da se priviknemo na novo. Linta je otišao kada to niko nije očekivao, svakako nas je iznenadio, ali mi smo profesionalci... Već sutra dolazi novi trener i moraš da ispoštuješ ono što traži.”

Lintu je na klupi Zmajeva zamenio Nebojša Jandrić kojem je malo nedostajalo da se sa Inđijom umeša u trku za promociju u Superligu Srbije.

“Došao je Jandra koji se kao trener koji zahteva pas igru, posed i forsira taj neki savremeni fudbal potpuno uklopio u Voždovac. Za kratak period je pokazao da je strpljiv, dobar čovek, da kod njega nema sujete, niti zle namere. Sve radi da bi pojedinac, pa onda i ekipa bila bolja. Nisu baš svi treneri takvi. Iskreno sam zadovoljan ovim stručnim štabom, ne govorim to samo zato što su oni trenutno tu. I ne zato što sam ja najstariji pa upoređujem odnos prema sebi. Vidim odnos prema drugim igračima i pristup tih igrača na treningu. Ozbiljni su, pokazuju da nisu došli da otaljaju trening. Vidim to kroz neka defanzivna trčanja, konstantan trud... Valjda vide ozbiljan rad i posvećenost stručnog štaba i saigrača i pod tim utiskom i oni naporno rade.“

Jedan od najvećih udaraca za Voždovac u predsezoni predstavljao je odlazak standardnog desnog beka Justasa Lasickasa. Da li se oseća njegov nedostatak?

“Bio sam emotivan kada je Lasickas odlazio iz Beograda. On je desni bek, ja sam levi, a uvek se nekako vežem za saigrače koji igraju istu poziciju na suprotnoj strani. Tako je bilo i pre pet, šest godina kada sa igrao u Pazovi sa mojim prijateljem Aleksandrom Dabićem. Javnost nas je prošle godine posmatrala kroz prizmu – kakve bekove ima Voždovac. Lasickas i ja smo bili borbeni bekovi, koji se strašno ponavljaju i dopunjuju, imali smo sličan imidž, obojica rep, on plav, ja smeđ. A i van terena smo se dosta razumeli, pričali, imali mnogo zajedničkih tema. Njegov odlazak mi je teško pao, ali sam srećan jer znam da je otišao na gore, da napreduje u karijeri i mislim da je transfer u Olimpiju bio prava odluka.”

Baš nakon prošlosezonskog jesenjeg dela prvenstva Hajdin nije bio siguran da li je za dobre rezultate presudan bio kvalitet Voždovca, ili slabija konkurecija. Sa ove distance, nema dilemu šta je presudilo da se tim iz Zaplanjske do poslednjeg kola bori za Evropu.

“Presudio je naš kvalitet, a ne kvalitet konkurencije. Konstantno smo bili tu negde, sedmi, osmi. Znali smo da zaslužujemo plej-of, a onda se dogodila prelomna tačka. Imali smo pred sobom pitanje da li smo ekipa koja će ligaški deo završiti u gornjoj polovini i boriti se za Evropu, ili ćemo biti deveta, deseta ekipa i igrati plej-aut. U tom trenutku se demonstriraju karakter i kvalitet. Mi smo to pokazali na vrhunski način – pobedama 4:2 u gostima protiv Mladosti i 3:1 na strani protiv Napretka. Sa te dve utakmice smo pokrenuli lavinu i posle toga ni od koga nismo izgubili osim Zvezde i Partizana. Tako smo pokazali da nije do drugih ekipa, već isključivo do nas.”

Šta nova sezona donosi za Voždovac? Koji su dometi ovog tima?

“I prošle godine smo bili među najmlađima pa smo uspeli da se borimo za Evropu i završimo na petom mestu. Fokusiran sam na prvih šest meseci gde ja moram lično da odigram na vrhunskom nivou i dam primer ekipi. Ekipa je sigurno za plej-of, ali doći će proleće gde će se stvari kristalisati. Moramo da vidimo kako se razvija prvestvo. Svakako su glavni konkurenti za Evropu Čukarički, Vojvodina, TSC. Prošle godine smo stekli ime, neku vrstu strahopoštovanja kod drugih timova. Glava i motivacija u prolećnom delu će odigrati presudnu ulogu. Ekipa je mlada, a kod mladih igrača često nema pravog kontinuiteta, već je forma promenljiva. Prošle godine smo uvek imali igrača koji bi iskakao. Plej-ofom bismo svi bili zadovoljni, a Evropa je već veliki zalogaj.“

Transfer u Crvenu zvezdu iz Spartaka ŽK januara 2018. godine svakako ti je bio najveći u karijeri. Već duže vreme priželjkuješ selidbu u neki klub iz inostranstva. Da li postoji objektivna verovatnoća da će se to desiti ovog leta, pola godine pre nego što ti ističe ugovor sa Voždovcem?

„Bilo je nekih ponuda sada na leto, ali ja sam odlučio da ne odem jer sam procenio to nisu bile prave opcije za mene. Finansijski je bilo korektno, sa igračke strane mi nije bilo primamljivo, po pitanju kvaliteta lige. Izabrao sam da ostanem ovde, što ne znači da za dve nedelje neće stići ponuda posle koje ću reći – to je to – i otići. Celu karijeru očekujem neku inostranu priču koju još nisam doživeo”, ispričao je Hajdin i potom se nadovezao: “Misim da je vreme da se ode, da se proba. Najbolje godine za nas fudbalere su od 28. do 32. Tada smo najzreliji i najsposobniji da pružimo te neke velike partije. Pa najveći igrači su baš u tim godinama igrali najbolji fudbal Ronaldo, Mesi, Benzema, Levandovski... Finansije su glavni vodič nas fudbalera i na osnovu toga stvaramo sliku gde ići, šta raditi, gde igrati fudbal. Da dođe dobra ponuda i za Voždovac i za mene, niko se tu ne bi ljutili da odem i da oni nađu zamenu. Prelazni rok je živa stvar. A mi igrači znamo da namestimo glavu. Ako ostajem, ostajem i budem maksimalno posvećen klubu u kojem igram.“

Stefan Hajdin (Star Sport)Stefan Hajdin (Star Sport)

Nezavisno od trijumfa u prvoj rundi Mozzart Bet Superlige Srbije, možemo da konstatujemo da je Voždovac bio miljenik sreće kada je reč o rasporedu u prvih pet kola. Jer posle pobede nad Novim Pazarom, danas sledi gostovanje Napretku, te domaćinstva Mladosti GAT i kragujevačkom Radničkom između kojih ide na noge Spartaku.

“Raspored u prvih pet kola nije mogao da bude bolji. Da se dodatno uigramo. Što se tiče Napretka, pobedili smo ih na poslednje dve utakmice. Imamo samopouzdanje za mečeve protiv njih, pravimo taktiku, spremamo prekide i idemo na pobedu u Kruševcu. Mislim da možemo da iskoristimo sampouzdanje i stil igre, da na samom startu napravimo razliku koja će da dozvoli ljudima da pozitivno pričaju o nama. Pogotovo što igramo kući protiv Mladosti GAT i Radničkog. Ne pamtim kada smo poslednji put izgubili meč na našem terenu, a da protivnici nisu bili Zvezda i Partizan. Mi se na Krovu osećamo kao Zvezda pred punom Marakanom”, zaključio je Hajdin nakon 13 mečeva i skoro godinu dana bez poraza kod kuće ako se izuzmu mečevi protiv Crvene zvezde i Partizana.

Za kraj, o favoritu za titulu u sezoni sa najvećim ulogom u novijoj istoriji srpskog fudbala.

“Najvažnija sezona Superlige u modernom fudbalu. Nikad više sponzora, nikad više ulaganja. Naša liga je 11. u Evropi iznad Turske, Belgije... Ne znam ni ja više isped kojih zemalja. Večiti su večiti... Oni su ti koji vode glavnu reč, koji se pitanju ko će osvojiti titulu, ko će ući u Ligu šampiona. Favorizujem Zvezdu jer godinama pokazuje da je trenutno bolja od Partizana... Nije što sam ja bio u Zvezdi... Ipak, navijam za neizvesnu trku do poslednjeg kola. Voleo bih da se neka treća ekipa tu pridoda, da razbije monotoniju večitih rivala“, zaključio je Hajdin.

MOZZART BET SUPERLIGA - 2. KOLO

Petak

Novi Pazar - Čukarički 1:2 (1:1)

/Danoski 42 - Ivanović 30, Badamosi 88/

Radnički Niš - Partizan 3:3 (1:1)

/Mlađović 2, Dimić 50, Jovanović 55 - Natho 13p, Urošević 71, Rikardo 96/

Spartak - Radnik 2:0 (1:0)

/Bijelović 20, Srećković 49/

Subota

Crvena zvezda - Kolubara 5:0 (5:0)

/Katai 9, 25, Pavkov 15, 22, Kanga 45/

Mladost GAT - Vojvodina 0:4 (0:1)

/Mirosavljević 42, Baraj 47, Nikolić 59, Simić 87/

TSC - Javor 0:0

Nedelja

17.30: (2,75) Radnički 1923 (3,20) Mladost Lučani (2,65)

20.00: (2,45) Napredak (3,20) Voždovac (3,00)


tagovi

Stefan Hajdinfk voždovac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara