Haos u Amsterdamu, navijači Ajaksa lome klupske prostorije; eto kako može da se propada i sa punom kasom (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 24.09.23. | 19:09

Izgleda da su se malo zaigrali u najvećem holandskom klubu...

Užasna igra u derbiju protiv Fajenorda izazvala je kulminaciju nezadovoljstva Ajaksovih navijača. Slavni klub trenutno je 13. na tabeli, ima jednu jedinu pobedu, a u današnjem Klasikeru gubio je sa 0:3 na svojoj Johan Krojf areni pre nego što su baklje sa tribina naterale sudiju da definitivno prekine utakmicu. Šta će na kraju biti s ovim susretom, odnosno kakva kazna očekuje domaćina, čini se, najmanje je važnu u ovom času.

Ono što zaokuplja pažnju holandske javnosti jeste, najblaže rečeno, zabrinjavajuće stanje u najvećem tamošnjem klubu.

Izabrane vesti

Sve ono što se dešavalo tokom utakmice, pa onda i veliki neredi ispred stadiona, gde je policijska konjica morala da interveniše i rastera huligane koji su krenuli u demoliranje kluspkih prostorija, na nekin način predstavlja refleksiju višemesečne konfuzije na svim nivoima u Ajaksu.

Utisak je da je sve krunulo od odlaska Marka Overmarsa. Uslediće očito promašaj sa novim sportskim direktorom Svenom Mislintatom, a onda i sa izborom trenera.

Mada je pitanje kolika je odgovornost trenera u celoj priči...

Ajaks je na proleće 2019. igrao polufinale Lige šampiona i za malo ostao bez finala. Ispao golom Lukasa Moure u šestom minutu sudijske nadoknade. Onana, Blind, Taljafiko, Mazraui, De Liht, Šene, Van de Bek, Ziješ, De Jong, Dolberg i Tadić. Tako je izgledala startna postava sa tog revanša protiv Totenhema. Nijedan od ovih momaka, niti onih što su bili na klupi, više nije u klubu.

Nije za Ajaksa neuobičajeno da ekspresno prodaje najbolje igrače, međutim čini se da su se u Amsterdamu malo zaneli poslednjih godina. Ne samo da su rasprodali kompletan igrački kadar iz te sezone 2018/19, već su u međuvremenu još jednom 'utopili' čitav tim.

Antoni, Gravenberh, Lisandro Martinez, Ale, Šurs, Kudus, Timber...i da ne nabrajamo dalje sve redom. Utisak je da je rađeno čak pomalo navrat-nanos. Na kraju, tokom prethodnog leta, sidro je podigao i dugogodišnji kapiten Dušan Tadić, kao da je naslutio šta se sprema.

Od leta 2019. u klupsku kasu ušlo je 745.000.000 evra! Samo u poslednje dve godine skoro 380.000.000! Fino je i uloženo u tom periodu, nije da nije - preko 200.000.000 - ali pokazalo se da čak ni u Ajaksu ne može baš permanentno da se gradi od temelja.

Kada je usled onog skandala sa nepristojnim porukama koleginicama Overmars odlazio, nije izgledalo kao da bi to moglo u nekoj naročitoj meri da poremeti funkcionisanje kluba. Ipak, izgleda da jeste. I to prilično. U međuvremenu funkciju izvršnog direktora napustio je Edvin van Sar, dok je Overmarsov naslednik - Sven Mislintat, optužen za sukob interesa u nekim letošnjim transferima.

Sve to zajedno učinilo je da toksičnost dostigne najviši nivou u istoriji kluba.

Ljudi iz nadzornog odbora započeli su internu istragu protiv Nemca, naložili mu da se do okončanja iste drži podalje od stadiona i ekipe, međutim on se oglušio o naređenje, tokom jučerašnjeg dana ušao u svlačionicu i sa igračima razgovarao o mogućem otpuštanju trenera Morisa Stajna?!

Kakav je to uticaj imalo na ekipu videlo se u tih 55 minuta derbija, koliko je odigrano do prekida.

Mislintat je neposredno posle meča i sveg haosa dobio otkaz, a holandski mediji navode kako bi u paketu sa njim mogao i Stajn.

Rafael van der Vart, jedan od stručnih konsultanata na današnjem derbiju, poručio je nadležnima u klubu da bi koliko sutra ujutru trebalo da se obrate penzioneru Luju van Galu i da ga zamole da privede sezonu kraju.

Derbi sa Fajenordom je peta utakmica u nizu koju Ajaks nije uspeo da dobije. Zaostatak za liderom PSV-om već iznosi 10 bodova i titula je vrlo verovatno izgubljena.

Ono što više brine: čini se da ovaj tim Ajaksa nema potencijal da se značajno podigne ni naredne sezone.


tagovi

Eredivizijahuliganizamhuligani

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara