©Reuters
©Reuters

Hviča ostavio Škote u trećem šeširu, Austrijanci sigurni u drugom, a mogu i do prvog!

Vreme čitanja: 3min | čet. 16.11.23. | 20:07

Ali će im za to biti potrebna velika usluga Azerbejdžana...

Dugo je Škotska vodila borbu sa Španijom za prevlast u Grupi A kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, ali je u samom finišu trke izgubila korak za favorizovanim rivalom i izgubila bitku za lidersku poziciju. I ne samo to, već je večeras ostala sa minimalnim šansama da se na žrebu nađe u drugom šeširu.

Tartan armija je tamo mogla kao najbolja drugoplasirana reprezentacija, ali da bi stekla taj status bilo je potrebno da dobije obe preostale kvalifikacione utakmice. No, selekcija Stiva Klarka poklekla je već na prvom koraku, protiv Gruzije u Tbilisiju (2:2), te će u poslednjem kolu morati da savlada Norvešku sa dva gola prednosti. Tamo gde Škoti maštaju da se uguraju svoje mesto su obezbedili Austrijanci pobedom nad Estonijom u Taljinu u svom poslednjem kvalifikacionom meču (2:0). I ne samo to, već bi na kraju mogli da se nađu u prvom šeširu ukoliko Belgija u nedelju ne uspe da savlada Azerbejdžan kod kuće, što ruku na srce nije najrealniji scenario.

Izabrane vesti

Stopostotan učinak imali su Škoti u uvodnih pet rundi, bacili na kolena i Špance tokom pomenute serije, šepurili se sa vrha... Ali, snovi su im se srušili u svega 180 minuta. Prvo im se Crvena furija revanširala i preuzela glavnu reč u grupi, a večeras im je Gruzija pokvarila i drugu računicu. Ili da budemo precizniji, učinio je to Hviča Kvarachelija.

Ako do ovog četvrtka nisu imali priliku, spoznali su Škoti večeras koliko je nezgodno, na trenutke i nemoguće, čuvati krilnog fudbalera Napolija. Kvarachelija je sa dva gola najzaslužniji što Klarkovim izabranicima posle savršenog starta neće biti dovoljan "minimalac" protiv Norvežana u Glazgovu.

Hviča je pogađao u 15. pa u 57. minutu, Škoti su oba puta imali spreman odgovor, ali je drugi došao tek u treće minutu minutu nadoknade, pa vremena za preokret nije bilo. Kako bilo, gol veziste Lorensa Šenklenda, koji je samo sedam minuta ranije ušao u igru, nije bio uzaludan, jer je Tartan armiji ostavio kakvu-takvu nadu da mogu do drugog šešira.

Austrija je u Taljinu rutinski savladala Estoniju, a golovi Konrada Laimera i Filipa Lenharta u drugom delu prvog poluvremena bili su dovoljni da selekcija Ralfa Rangnika preuzme prvu poziciju u Grupi F. No, da bi tamo i ostala, biće joj potrebna usluga (čitaj - makar remi) Azerbejdžana u Briselu protiv Belgije.

Španija je iskoristila kiks Škotske i trijumfom nad Kiprom (3:1) došla na korak do toga da osigura mesto u prvom šeširu. Selekcija Luisa de la Fuentea je pitanje pobednika rešila u uvodnih pola sata kada su mrežu domaćina pogađali Lamin Jamal, Mikel Ojarsabal i Hoselu. Kipar je sredinom drugog dela preko rezerviste Pileasa uspeo da dođe do počasnog pogotka, ali ne i da ugrozi trijumf rivala.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO

Četvrtak

GRUPA A

Kipar - Španija 1:3 (0:3)

/Pileas 75 – Jamal 5, Ojarsabal 22, Hoselu 28/

Gruzija - Škotska 2:2 (1:0)

/Kvarachelija 15, 57 - Mektomini 49, Šenklend 90+3/

GRUPA F

Azerbejdžan - Švedska 3:0 (2:0)

/Mahmudov 3, 89, Dadašov 6/

Estonija - Austrija 0:2 (0:2)

/Laimer 26, Lenhard 40/

GRUPA G

Bugarska - Mađarska 2:2 (1:1)

/Delev 24, Despodov 78 pen - Adam 10, Petkov 90+7 ag/

20.45 (1.35) Crna Gora (5.30) Litvanija (10.5)





tagovi

kvalifikacije za Evropsko prvenstvoEURO 2024Kvalifikacije za Euro 2024Fudbalska reprezentacija ŠkotskeFudbalska reprezentacija Španijereprezentacija AustralijeHviča Kvarachelija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara