I dalje pišu bajke: Sva lepota fudbala u Kući starog šumara, šteta što im nisu dali da ovde igraju Ligu šampiona (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 20.08.23. | 17:30

Union razbio Majnc sa 4:1, Berens dao prvi het-trik u karijeri, pogodio i Pantović, Ažork promašio dva penala...

Gde je su stali prletos - a i izborili su, da podsetimo, prvi, istorijski plasman u Ligu šampiona - Berlinci planiraju da nastave i ove. Ako se po jutru dan poznaje pred Unionom je još jedna berićetna sezona. Ozbiljno pojačana ekipa iz Kepenika (doduše bez najzvučnijih pridošlica na terenu od starta; bez nemačkih reprezentativaca Kevina Folanda i Robina Gosensa), lako je izašla na kraj sa uvek neugodnim Majncom - 4:1.

Kao po običaju u Kući starog šumara, čuvenom stadionu berlinskog kluba, karnevalska atmosfera. Ovoga puta upotpunjena dodelom nagrade Ursu Fišeru za najboljeg trenera prošle sezone. Švajcarski stručnjak najzaslužniji je za ekspanziju koja se događa ovom klubu i nema sumnje da je priznanje otišlo u prave ruke. Podsetimo, Fišer je ekipu preuzeo 2018. u Cvajti. U prvoj sezoni uveo je Union u Bundesligu, 2021. doneo mu je prvi izlazak u Evropu (Liga konferencije), godinu dana kasnije napravio korak više (Liga Evrope), da bi pre tri meseca Gvozdena unija proslavila i ulazak u Ligu šampiona.

Izabrane vesti

Pet godina za istoriju i fudbalske udžbenike, nema sumnje, ali očito da Fišer i Union ne žele da žive od stare slave. Pored pomenutih nemačkih internacionalaca vraćenih u Bundesligu, Berlinci su otkupili ugovor pouzdanog Portugalca Dioga Leitea (7.500.000 evra), doveli Luku Tusara iz Herte (2.800.000), talentovanog Mikela Kaufmana iz Kopenhagena (2.700.000), pozajmili Aleksa Krala (od moskovskog Spartaka), Brendena Aronsona (od Lidsa) i Davida Fofanu (od Čelsija).

Bez obeštećenja stigao je i pouzdani golman Aleksander Švolov, takođe iz gradskog rivala Herte.

Uz sve to okosnica tima je zadržana (Danilo Duhi, Kristofer Trimel, Josip Juranović, Žeremi Rusion, Aisa Lajduni, Kevin Berens, Šeraldo Beker) i nema sumnje da bi Union Berlin mogao da bude takozvana 'mina' iz četvrtog šešira na žrebu zakazanom za četvrtak, 31. oktobar. Bez obzira što mu ime ne izaziva strahopoštovanje...

Uloga apsolutnog heroja danas ide 32-godišnjom Kevinu Berensu, centarforu starog kova, kakvih je sve manje u modernom fudbalu. Sa 30 je debitovao u nemačkom elitnom rangu, tek potkraj prošle sezone počeo da igra nešto više i da biva starter, da bi ovog popodneva upisao prvi het-trik u karijeri!

Još jedna potvrda da u Kepeniku fudbal zaista ispisuje bajke...

Berens je prvi gol postigao nakon svega pedesetak sekundi, posle sjajne akcije skoro kompletnog tima i izvanrednog centaršuta Rusiona; drugi put Centnera je matirao u 9. minutu, a treći kad je Majnc počeo opasno da preti i bio možda čak bio u situaciji da izjednači, pošto je prethodno Antoni Kaci uspeo da smanji na 1:2 u 64. minutu.

Posle tog trećeg pogotka domaćina, četa Boa Svensona bila je u potpunosti razoružana. Do kraja je bilo dovoljno vremena, ali ne i snage u nogama igrača Majnca da bilo šta urade kako bi ugrozili siguran trijumf Uniona.

Doduše, uzbuđenja nije izostalo u samom finišu. Videli smo nešto što se zaista retko viđa - Ludovik Ažork uspeo je u 89. minutu da po drugi put promaši penal?! Ili ako hoćete konkretnije, Frederik Renov mu je po drugi put uhvatio živu loptu?! Prvi put to se dogodilo u nekoliko minuta pre Kacijevog gola za 1:2.

Tačku na ovaj susret stavio je srpski internacionalac Miloš Pantović u dubokoj sudijskoj nadoknadi, samo nekoliko minuta pošto je kročito na teren.

O ambijentu na stadionu nakon premijernog uspeha Uniona nije potrebno preterano trošiti reči.

Samo konstatacija: velika je šteta što se u Kući starog šumara neće igrati Liga šampiona, već na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

BUNDESLIGA - 1. KOLO

Petak

Verder - Bajern 0:4 (0:1)

/Sane 4, 90, Kejn 74, Tel 90+4/

Subota

Augzburg - Menhengladbah 4:4 (3:3)

/Redžbečaj 29, Bauer 41, Mihel 45+7, Vargas 76 - Itakura 13, Čvančara 27, 90+7, Engumu 37/

Hofenhajm - Frajburg 1:2 (0:2)

/Kabak 50 - Salai 38ag, Šalai 45+3/

Bajer Leverkuzen - RB Lajpcig 3:2 (2:1)

/Frimpong 24, Ta 35, Virc 65 - Olmo 39, Openda 71/

Štutgart - Bohum 5:0 (2:0)

/Girasi 18, 77, Zagadu 38, Silas 60, 67/

Volfzburg - Hajdenhajm 2:0 (2:0)

/Vind 6, 27/

Dortmund - Keln 1:0 (0:0)

/Malen 88/

Nedelja

Union Berlin - Majnc 4:1 (2:0)

/Berens 1, 9, 70, Pantović 90+6 - Kasi 64/

17.30: (1,40) Ajntraht Frankfurt (5,00) Darmštat (9,00)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Bundesliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara