Igrajte za SEBE: Ima neka tajna veza - ova Zvezda i Havijer Sotomajor!

Vreme čitanja: 4min | uto. 13.02.18. | 09:16

Fudbaleri Crvene zvezde su toliko toga napravili ove sezone da u današnjem meču šesnaestine finala Liga Evrope protiv CSKA (18.00) ne moraju da razmišljaju o imidžu kluba, navijačima, negativnom odijumu, sudbini rukovodstva...

 

Evropska odiseja započeta šetnjom u kratkim pantalonicama u ekskluzivnom malteškom letovalištu, nastavljena je u mnogo puta opisanim duelima u Kazahstanu, Češkoj, Rusiji, Belorusiji, Nemačkoj i Engleskoj. Iz pomenutih kratkih pantalonica, crveno-beli su uskočili u šalove i rukavice i dočekali da danas u prvom meču šesnestine finala Liga Evrope odmere snage sa CSKA (18 časova). Međutim, ne nameravaju da se zadovolje prvim prolećem na Starom kontinentu posle 26 godina.

Izabrane vesti

Da krenemo redom: dok su vojevali na Malti i u Kazahstanu, učenici Vladana Milojevića su vodili simultanu bitku. Plašili su se sopstvene bruke, ali i činjenice da bi eventualnim kiksom mogli pošteno da naškode rukovodstvu kluba čije pozicije su poljuljane posle prošlogodišnjeg gubitka titule. Morali su da vode računa o opakom negativnom odijumu koji je mogao vrlo lako da ih proguta. A takve utakmice su jako teške, makar preko puta bila slaba Florijana i još slabiji Irtiš.

Kada se pred crveno-belima pojavio glavni horizont Starog kontinenta, od Praga do Krasnodara, znali su da mogu da nabilduju sopstveni rejting, ali i da zadovolje navijače. Toliko željne velikih utakmica u Ljutice Bogdana. Ispunili su i tu misiju! Počeli da podsećaju na Zvezdu iz starih vremena, doprineli da se oko Marakane priča samo i isključivo o fudbalu. Nikako o intrigama, proneverama, preklapanju sitnih i krupnih interesa.

Mogli su da stanu, čak i da ligaški deo Liga Evrope, završe bez bodova i da komotno kažu da su uradili ono što niko pre njih deceniju unazad nije. Mogli su - ali nisu. Znali su da tu nevidljivu crveno-belu omču, koji mnogi opisuju kao pritisak konstantnog moranja u Zvezdi, pretvore u sopstveno oružje.

Tačnije, trener Vladan Milojević je držao u disciplini tim opijen sopstvenim rezultatima. Znao je da u grupi sa Arsenalom, Kelnom i BATE Borisovom, Crvena zvezda ima dovoljno resursa da svakim danom podiže lestvice očekivanja kao svojevremeno čuveni kubanski atletičar Havijer Sotomajor. Izdržala je ova generacija poglede bar osam miliona očiju protiv Kelna. Tada je emotivnu katarzu doživeo i poslovično smireni trener Vladan Milojević, koji je mnogo puta istakao da ne ume da se raduje.

Sa raširenim rukama leteo je terenom Marakane i verovatno u sebi shvatio da je vreme za podvlačenje crte. I nešto drugačiju logiku.

Igrali su fudbaleri i stručni štab Crvene zvezde za sebe i rukovodstvo.

Igrali su fudbaleri Crvene zvezde za sebe i navijače.

Igrali su za sebe i rejting kluba.

Igrali su za sebe i bodove na UEFA listi.

Sad, tačnije večeras protiv CSKA (18 časova), treba da igraju samo za sebe.

Da gledaju na duel sa Armejcima kao na meč gde im nikakvi okovi pritiska i moranja neće stezati misli, noge i kičmu. A u takvoj atmosferi nesvakidašnje relaksacije kada je u pitanju Crvena zvezda Vladan Milojević i njegovi momci ponovo mogu da probude ono sotomajorovsko u sebi.

"Ovo je samo početak vraćanja Crvene zvezde na veliku scenu. Ovaj veliki klub sa ovakvim navijačima zaslužuje stalno da igra u Evropi", često je ponavljao Vladan Milojević.

Ključna reč o ovoj izjavi Vladana Milojevića je - početak. Verovatno trener crveno-belih ne razmišlja još o kraju evropskog puta, iako na sva usta hvali nesumnjivu snagu čete Viktora Gončarenka. Gledaće on na ovaj dvomeč kao na još jednu partiju dogoročne strateške igre, posle koje će flomasterom prekrižiti portret Viktora Gončarenka. Na tom zidu su već Stramačoni, Šalimov, Rutenbek, Šteger...

Ali da se vratimo na onu tezu o opuštenosti i relaksiranoj situaciji igrača Crvene zvezde. Ta komocija pružiće jedinstvenu priliku Vladanu Milojeviću da uživa u svojim trenerskim postulatima.

 Ako večeras navijači budu videli vrlo strpljivu, čak bismo rekli i defanzivnu orijentisanu Crvenu zvezdu, neće negodovati i pričati o gušenju svetle tradicije. Znaće da protiv najboljeg ruskog tima u poslednjoj deceniji mora da se igra tako. I da Vladan Milojević to zna, jer je u grupnoj fazi Zvezda primila dva gola.

Ako Milan Borjan u petom minutu počne da krade vreme navijači će znati da je dobio takve instrukcije, i da u stručnom štabu crveno-belih ne vide samo sledeći napad. Nego imaju percepciju stanja stvari u sudijskoj nadoknadi revanša u Moskvi. Kao što će, vrlo verovatno, znati da cene svaki povratan, ali siguran pas Donalda, Jovičića i Krstičića.

Jer relaksirana Crvena zvezda ne mora da igra na gol više i slepo se pridržava tradicije protiv objektivno mnogo jačeg rivala. Moraće pre svega da bude pragmatična kao retko kada i postavi se tako da odigra na gol manje. Verovatno u toj disciplini i borbi za svaki pedalj terena, nalik duelima u američkom fudbalu, Vladan Milojević vidi šansu za prolaz.

Dakle, sve je jasno: fudbaleri Crvene zvezde konačno će moći da odigraju relaksirano i onako kako Vladan Milojević misli da treba. Sasvim dovoljno da pokažu da imaju crtu Havijera Sotomajora u sebi, nesvesno radeći na štetu budućih generacija. Jer lestvica ovog tima je podignuta prilično visoko. Da ne kažemo previše visoko.

Ako i izgube navijači Crvene zvezde će znati da je CSKA jednostavno bolji. Prepoznali su to kada je košarkaška sekcija crveno-belih u četvrtfinalu Evrolige pre dve godine naletela baš na rusku Armiju. Bilo je 3:0 za CSKA, ali aplauzi su odzvanjali Arenom. Sigurno ćemo večeras oko 19:50 čuti aplauze na Marakani. A možda i još jednu opštu histeriju.

Od relaksiranih fudbalera Crvene zvezde koji igraju samo za sebe zavisi!

 

Piše: Darjan Nedeljković

(Foto Star Sport, MN Press)


tagovi

Vladan MilojevićVujadin Savić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara