Istorijski rukopis Dejana Stankovića: Četvrtom petardom stigao Vladana Milojevića

Vreme čitanja: 4min | čet. 04.08.22. | 11:13

Aktuelni trener ima najbolji statistički učinak u postbarijevskoj eri

Fudbal - koliko god bio nebitna vrlo bitna stvar - nikada ne bi trebalo da ima poveznicu sa epskim bitkama iz velikih ratova, ali u slučaju Zvezdinog evropskog rasta može da se iskoristi ona ponosita srpska sintgma da nije bilo Božića na Mojkovcu ne bi bilo ni Vaskrsa na Kajmakčalanu. Prevedeno na aktuleni trenutak srpskog šampiona: morala je Crvena zvezda u eri Vladana Milojevića da krvari donji veš, počinje kvalifikacije od prvog kola i sudara sa sa ekipama poput Kopenhagena i Salcburga kako bi došla u situaciju da preko Pjunika obezbedi sigurno učešće u Ligi Evrope.

Dok je Crvene zvezda ostaće zapisano da je u eri Vladana Milojevića iz ruralnog provincijskog puta najtrofejniji srpski klub našao skretanje za auto-put i potom samo dodavao gas. Ostaće pedantni stručnjak iz Aranželovca zapisan kao reformator jednog vremena, ali je i njegov naslednik Dejan Stanković počeo odavno da fletruje sa istorijiskim rezultatima. Uspeo je nekadašnji superstar Intera da gotovo i teoretski obezbedi plasman u plej-of rundu za Ligu šampiona, prvi put od kada sedi na klupi Crvene zvezde.

Izabrane vesti

Pamtiće Dejan Stanković trijumf protiv Pjunika dugo, jer je, gledajući broj pobeda i procenat uspešnosti, i zvanično postao najbolji Zvezdin trener kada je reč o Evropi. U sredu veče Stanković je stigao do 14. pobede u takmičenjima pod okriljem UEFA i izjednačio se sa Vladanom Milojevićem u tom paramteru.

Za takav poduhvat aktulenom treneru je bilo potrebno 27 utakmica, dok je Milojević bio u evropskim protokolima 44 puta bio zapisan kao trener crveno-belih. Uz još jednu napomenu da je bivši strateg imao jače rivale u kvalifikacijama i da je dva puta igrao Ligu šampiona, gde je imao manju mogućnost za trijumf.

JOŠ DAN DO POČETKA MOZZART PROGNOZZERA!

Ipak, jasno je da Dejan Stanković ima čime da se pohvali, i da bi u slučaju da odradi ugovor do kraja mogao visoko da podigne lesticu. Posebno, što je Dejan postao prepoznatljiv po evropskim “petardama”. Pred Pjunika istu porciju golova u Ljutice Bogdana dobili su Evropa, kazahstanski Kairat i češki Liberec. Jedan manje je primio rumunski prvak Kluž.

Stanković je jedinstven i po broju pobeda u grupnim fazama, ima ih šest. Posle ipadanja od Omonije, potom i Šerifa, Crvena zvezda se odlično snalazila u Ligi Evrope, uspela je dva puta da savlada Gent i Ludogorec.

Sve do prošlogodišnje Stankovićeve pobede u Klužu Slavoljub Muslin je bio prvi pratilac Vladana Milojevića, sa devet trijumfa na 21 meču. Već tada je bilo jasno, posebno posle produžetka saradnje sa Stankovićem, da će doći do promena na listi učinka Zvezdinih trenera u postbarijevskoj istoriji.

 Iako to mnogi ne slute, četvrti na listi je Milorad Kosanović koji je Zvezdu na evropskim utakmicama predvodio 18 puta, a slavio osam. I Muslin i Kosanović su na klupi crveno-belih boravili dva puta, a prvi mandati mogu se okarakterisati kao uspešniji.

Slaviša Stojanović uspeo je da prekine crnu serije Zvezde u domaćim okvirima i vrati titulu na Marakanu, ne i da pred početak sezone krunisane titulom vrati klub na evropsku mapu. Radovao se samo jednom u četiri utakmice, ali bilo je i onih sa slabijim učinkom poput Ratka Dostanića i Zdenjeka Zemana. I Aleksandar Janković jedan je od onih poput Dostanića i Zemana koji su trenirali crveno-bele u Evropi, a nisu iskusili slast pobede. Pod njegovim vođstvom Crvena zvezda je zabeležila dva neuspeha u grupnoj fazi UEFA kupa, u sezoni 2007/08, te nesrećno ispala od Bordoa u drugom mandatu. Janković je uoči meča sa Žirondincima nasledio Roberta Prosinečkog, a ni Veliki žuti nije uspeo da sa Zvezdom u evropskim takmičenjima ostvari zapaženiji učinak, mada će meč protiv letonskog Ventspilsa na Marakani ostati upaćen kao jedan od najubedljivijih Zvezdinih trijumfa u evrokupovima (7:0). Prosinečki se zaustavio na tri pobede iz osam pokušaja. Po broju pobeda na međunarodnoj sceni iza Milojevića, Stankovića, Muslina i Kosanovića je Vladimir Petrović Pižon, koji ih je sakupio pet na 14 utakmica.

Najranije ispadanje iz evropskih takmičenja dogodilo se Zvezdi nakon sezone 2014/15. za koju joj nije izdata licenca za učešće u Evropi zbog dugovanja. Kairat je eliminisao je u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope eliminisao tim Miodraga Božovića, pa je crnogorski stručnjak ostao na samo dva slavlja iz osam utakmica. Zapaženiji učinak u proteklih 25 godina nisu imali ni Miroljub Ostojić, Boško Đurovski...

 UČINAK ZVEZDINIH TRENERA U POSTBARIJEVSKOJ ERI

Stanković 14 (27 utakmica)

 Milojević 14 pobeda (44 utakmice)

 Muslin 9 (21)

 Kosanović 8 (18)

 V. Petrović 5 (14)

 Prosinečki 3 (8)

 Zenga 3 (8)

 Filipović 3 (8)

 Ostojić 2 (3)

 Bajević 2 (4)

 Lj. Petrović 2 (7)

 Božović 2 (8)

 Đurovski 1 (2)

 Stojanović 1 (4)

 Zeman 0 (2)

 Dostanić 0 (3)

 Janković 0 (4)

 NAPOMENA: Računat je samo učinak u Evropi od 1995. godine i povratka Crvene zvezde na međunarodnu scenu.


tagovi

Dejan StankovićVladan MilojevićMilorad Kosanović

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara