Matija Popović (© MN Press)
Matija Popović (© MN Press)

Izgleda da je lepše kad se ide težim putem

Vreme čitanja: 2min | sub. 27.05.23. | 10:53

Kadetska reprezentacija Srbije ima priliku da se plasira u polufinale EP i reprizira uspeh selekcije Radovana Krivokapića iz Izraela

Mlada reprezentacija odavno nije u stanju da nas obraduje, momci koji nose dres kadetske selekcije jesu. Učinili su to prošle godine u Izraelu, možda će i ove u Mađarskoj, jer su korak do plasmana u polufinale Prvenstva Evrope.

Na prvi pogled nema ništa zajedničko u učinku tih timova, „klasa 2005“ je prešla u omladince, sad su na sceni godinu dana stariji momci, u prilici da se domognu završnice takmičenja na sličan način kao generacija ranije. Iz hendikepa. Kao što je selekcija Radovana Krivopakića loše počela završni turnir, a oduševila načinom na koji je stigla do trećeg mesta, tako je i sastav Aleksandra Lukovića bio maltene otpisan posle početnog poraza od Slovenije (2:4), da bi u preostala dva meča grupne faze osigurao mesto među najboljih osam timova i susretom sa Poljskom (15 časova, Sport Klub 1) ima priliku da dodatno popravi imidž.

Izabrane vesti

Ili potvrdi kako Orlići mahom uzleću iz nepovoljnih situacija, a onda daleko doguraju. Ne bi im bilo prvi put. Upravo ovaj tim je na kvalifikacionom turniru u Staroj Pazovi tokom marta izgubio od Belorusije (1:2), a onda nadvisio Bosnu (5:0) i Izrael (3:0). U okolini Budimpešte se podigao kad se činilo da nema šta da traži protiv selekcija zvučnijih imena, da bi posle tog kraha sa Slovencima savladao Italiju (2:0) i odigrao nerešeno sa favorizovanom Španijom (1:1).

Sve podseća na put Orlića godinu ranije u Izraelu, kad je počelo remijem sa Belgijancima (1:1), nastavilo se pobedom nad Turskom (2:1) i nerešenim ishodom sa Špancima (1:1, iako su gubili do tri minuta pre kraja), posle čega je usledila partija sa Dancima i pobeda 2:1 vredna plasmana u polufinale, gde su od Holandije poklekli tek slabijim izvođenjem jedanaesteraca.

Jasno je da su u osetljivom dobu, kad se tek formira ličnost, ujedno i fudbalski oblikuje, oscilacije su primetne i razumljive i zato,  tekako god da se završi današnji meč, o potencijalu ovih momaka ne bi trebalo suditi odmah. I dalje su tinejdžeri, mada ako su nas nečemu naučili za ovaj kratak period kad ih auditorijum širom Srbije gleda onda je to da ih ne bi trebalo otpisati.

Na kraju krajeva, Matija Popović je spakovao tri asistencije i pomerio tim sa mrtve tačke, Andrija Maksimović postigao dva i namestio jedan gol, Mihajlo Cvetković je bio dvostruki strelac... Neko od njjh bi mogao da zablista opet, ali kako je ovo turnirski tip takmičenja, a obično se u eliminacionim fazama pojavi još neko, čekamo da proradi Uroš Sremčević, možda Andrej Subotić, neko treći... Talenat poseduju, samo ko će kad da eksplodira drugo je pitanje.



tagovi

kadetska reprezentacija SrbijeAleksandar LukovićorlićiEP za kadete

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara