Đorđe Ranković (©MN Press)
Đorđe Ranković (©MN Press)

Kadeti spasli čast srpskom fudbalu: Puleni Jovana Damjanovića idu na EP

Vreme čitanja: 2min | uto. 26.03.24. | 15:55

Pobeda nad Turskom u meču odluke – 3:0

Seniori se nisu proslavili na martovskoj turneji, mlada reprezentacija se obrukala u Luksemburgu (1:1), omladinci izgubili šanse da se plasiraju na Evropsko prvenstvo, ali su zato čast srpskog fudbala spasli – kadeti.

Reprezentacija do 17 godina, koju s klupe predvodi selektor Jovan Damjanović, plasirala se na šampionat Evrope pošto je u meču odluke pobedila Tursku sa 3:0.

Izabrane vesti

Srpski „orlići“ su u prvom kolu pobedili Gruziju (2:0), potom su izgubili od Danske (0:1), tako da im je danas samo pobeda donosila drugo mesto u grupi i kartu za Evropsko prvenstvo.

Šampionat će se igrati od 20. maja do 5. juna, a domaćin je Kipar. Do sada su se kvalifikovali pored domaćina još i Švedska, Italija, Ukrajina, Portugalija, Vels, Slovačka, Hrvatska, Danska i Srbija.

Utakmicu sa Turskom obeležio je ofanzivac Crvene zvezde Đorđe Ranković, koji je upisao asistencije za prva dva gola. Iako su Turci bolje otvorili meč i dva puta zapretili u prvih deset minuta, Srbija je povela pogotkom Veljka Milosavljevića na asistenciju Rankovića.

Vodila se ravnopravna borba na dve strane nakon gola, oba tima su imala šanse, ali su golmani bili na visini zadatka. Uz to, u 23. minutu imali su „orlići“ i malo sreće, kada je Ozdžan pogodio stativu.

Utakmica je rešena u 61. minutu kada je Andrija Maksimović, ponovo na dodavanje Rankovića, duplirao prednost Srbije. Ni posle toga Turci se nisu predavali, ali mreža iza leđa golmana Jovanovića se danas nije zatresla.

Zatresla se na drugoj strani, kada je Aleksa Damjanović u 81. minutu povisio na 3:0 i rešio sve dileme oko pobednika.

Srbija je igrala u sastavu: Jovanović – Bubanja, Roganović, Milosavljević, Avdić (od 72. Premović) – Kostov, Maksimović (od 67. Ćirić), Vasilić (od 59. Mladenović) – Đorđević, Kostić (od 46. Damjanović), Ranković.

KVALIFKACIJE ZA EP DO 17 GODINA

3. kolo

Danska - Gruzija 7:0 (3:0)

/Obi 23, Hojer 25, 71, 93, Hiseni 36, Abilgard 87, Hansen 90/

Srbija - Turska 3:0 (1:0)

/Milosavljević 19, Maksimović 61, Damjanović 81/



tagovi

Jovan Damjanovićkadetska reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara