Kevin de Brujne (AFP)
Kevin de Brujne (AFP)

Kakav Siti - strašan Siti: Golčina kralja Etihada De Brujnea ukrasila sedmicu protiv Lidsa (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 14.12.21. | 22:52

Stiven Džerard nastavio da radi sjajan posao na klupi Aston Vile i ostvario četvrtu pobedu na šestoj utakmici kao trener u Premijer ligi

Bio jednom jedan Mančester Siti. Kakav Siti - strašan Siti. Ono što je ekipa Pepa Gvardiole večeras izvela na Etihadu jedna je od najdominantnijih izvedbi od starta sezone. Ne samo u Premijer ligi, već u čitavoj Evropi. Došao je Lids u plavi deo Mančestera, istina značajno oslabjen neigranjem nekolicine standardnih prvotimaca, a Sitijeve pirane nisu imale milosti. Pojele su goste do kostiju i nanele Marselu Bijelsi najubedljiviji poraz u trenerskoj karijeri - 7:0.

Malo ranije, nešto slično je u Bundesligi je napravio minhenski Bajern. Bavarci su se poigrali sa Štutgartom (0:5), pokazali da su ozbiljan favorit za osvajanje Lige šampiona, ali Građani su odlučili da pomere lestvicu i svima stave do znanja da su uz Bajern, od starta sezone do aktuelnog momenta, najviše pokazali u Ligama petice.

Izabrane vesti

Iskoristio je lider Premijer lige priliku da umakne najbližim pratiocima na četiri boda prednosti, bar na 48 sati budući da Liverpul i Čelsi svoje mečeve sa Njukaslom, odnosno Evertonom igraju tek u četvrtak uveče. Tako je branilac trofeja prebacio loptice u dvorište timova sa Enfilda i Stamford Bridža i bacio ih na test u kojem je glavno pitanje mogu li da isprate Sitijev pakleni ritam koji zaključno sa današnjom podrazumeva sedam vezanih pobeda.

Nesrećnog golmana gostiju Jana Melijea koji je primio sedam pogodaka matiralo je šest različitih strelaca. Čak je i najskuplji fudbaler u istoriji engleskog fudbala Džek Griliš o kojem se s pravom za sada priča kao o promašaju od 117.000.000 evra uspeo da se upiše u strelce prvi put od avgusta meseca. Premijerligašku golgetersku sušu od mesec i po dana prekinuli su i Fil Foden, Rijad Marez i Kevin de Brujne, a Belgijanac je pokazao da obožava da igra u Mančesteru i da je nekrunisani kralj Etihada.

Na gol Fodena, inače 500. na samo 207 utakmica otkako je Gvardiola preuzeo Siti, i Griliša iz osmog i 13. minuta, nadovezao se završnicom u stilu najkvalitetnijih špiceva po isteku pola sata igre. Zatim je propustio Rijada Mareza, kojem se večeras baš igrao fudbal, a nakon gola lepršavog Alžirca usmerio svetla reflektora na svoju malenkost. Previše prostora odbrana Lidsa ostavila je uz Mohameda Salaha, najboljem igraču Premijer lige. Čim je krenuo u trk, bilo je jasno da će se solo akcija završiti udarcem. Sevnula je desnica, toliko snažna da iako je lopta išla po sred gola, Melije nije imao ni promil šanse da je zaustavi.

Zašto je Etihad De Brujneovo igralište? Zato što je na 83 utakmice na kojima se našao u startnoj postavi učestvovao u čak 81 golu Sitija. Namestio ih je 50 i postigao 31! Od debija za Siti 2015. godine Belgijancu je ovo bio 20. gol van kaznenog prostora i u poslednjih šest sezona u tom segmentu u Premijer ligi nema fudbalera koji može da mu parira.

Koliko je Gvardiolin Siti i bez klasičnog napadača ubitačan i raznovrsan u napadu pokazali su i golovi dvojice štopera Džona Stounsa i Nejtana Akea. Sa njihovim pogocima možemo da konstatujemo da Građani i pre polovine takmičarske godine već imaju 19 različitih strelaca. Koliko je tek Lids mogao da nastrada govori i detalj da je Melije utakmicu završio sa čak osam odbrana!

Učenik Pep Gvardiola je večeras uništio fudbalskog uzora Marsela Bijelsu koji nikada na 568 mečeva u klupskoj trenerskoj karijeri nije bio ovako ugnjetavan. Istina, kvalitet Sitijevog tima, naročito kada Lidsu nedostaju Patrik Bamford, Kalvin Filips i štoperi Lijam Kuper i Paskal Strauk, su galaksije za sebe.

Dok je Siti uživao u vanserijskoj partiji, Stiven Džerard je nastavio da obavlja sjajan posao kao trener Aston Vile. Njegovi izabranici su slavili 2:0 na gostovanju Noriču, što im je bila četvrta pobeda na šest utakmica otkako je igračka legenda Liverpula preuzela klub. Sve mečeve koji su ostavljali realnu verovatnoću za trijumf, Džerard i njegovi puleni pretvorili su u tri boda. Gubili su od Mančester Sitija (1:2) kod kuće i Liverpula na Enfildu (1:0), ali nisu se brukali već imali aktivan rezultat do samog kraja.

Suočila se Vila sa bivšim trenerom Dinom Smitom kojeg je otpustila pre nekih mesec dana. Ostavio ih je Smit na 16. poziciji sa svega deset bodova iz 11 utakmica. Šest mečeva kasnije, sa Džerardom na kormilu birmingemski tim je već osvojio 12 bodova, skočio na devetu poziciju i pet ga deli od evrozone.

Već na startu meča bilo je jasno da su gosti na Kerou roud došli da bi kući vratili ceo plen. Odlučno su napadali i to im se isplatilo nakon pola sata igre. Talentovani Džejkod Remzi je povukao loptu sa centra nakon dodavanja Olija Votkinsa i uspeo da okonča akciju drugim golom u sezoni.

Pobeda je zapečaćena pred kraj susreta, a Votkins petim ligaškim pogotkom učvrstio zvanje najboljeg strelca Vile ove sezone. Klubu sa Vila parka do kraja godine predstoje domaćinstva Barnliju i Čelsiju, odnosno okršaj sa Lidsom u gostima i ne bi čudilo da izabranici Stivija Džija od mogućih devet osvoje bar šest bodova

PREMIJER LIGA – 17. kolo

Utorak:

20.45: (3,20) Norič (3,15) Aston Vila (2,50)

21.00: (1,15) Mančester Siti (10,0) Lids (18,0)

Sreda:

20.30: (2,50) Brajton (3,00) Vulverhempton (3,40)

20.30: (2,25) Barnli (3,35) Votford (3,50)

20.30: (2,15) Kristal Palas (3,35) Sautempton (3,80)

21.00: (2,35) Arsenal (3,40) Vest Hem (3,25)

Četvrtak:

20.30: (2,25) Lester (3,50) Totenhem (3,35)

20.45: (1,30) Čelsi (5,80) Everton (12,0)

21.00: (1,15) Liverpul (10,0) Njukasl (18,0)

Odloženo:

Brentford - Mančester junajted

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Mančester SitiAston VilaLids JunajtedNorič SitiNorič

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara