Radost Bilbaa (©Reuters)
Radost Bilbaa (©Reuters)

Kao nekada, Bilbao odmah iza Barse i Reala! Valverde vraća Baskima stari sjaj, San Mames ima novog ljubimca (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 08.11.22. | 22:03

Gorka Guruzeta postigao prve golove u "drugoj kući", Iker Muniain namestio Daniju Vivijanu prvenac u sezoni - 3:0

Poredak u Španiji kao nekada davno: Barselona, Real Madrid, pa Atletik Bilbao. Daleko je baskijski od zlatnih dana, ali sa Ernesteom Valverdeom sve vise podseća na period kada je Evropa bila redovan stanovnik na San Mamesu, a od Bilbaa se tresao Mančester junajted. Vreme je da se Evropa vrati na San Mames!

Nema više Fernanda Ljorentea, Markela Susaete, Andonija Iraole… Ili ubice Arica Aduriza, čoveka koji je umeo da spakuje pet komada u Ligi Evrope. Ali su tu i dalje Iker Muniain, neuništivi kapiten Oskar de Markos, Ander Erera – letos se vratio iz Pari Sen Žermena – kao i neki novi Baski od kojih bi u dogledno vreme mnogi na Iberijskom poluostrvu mogli da zaziru. Sa Valverdeom su stvari legle na svoje mesto, ponos Baskije je ponovo konkurentan za izlazak u Evropu, a nova žrtva je Valjadolid – 3:0 (1:0).

Izabrane vesti

Nagledala se Katedrala strašnih golgetera, nešto manje novi San Mames koji je nikao na mestu kultnog zdanja. Poslednjih godina su mu oči pune od Injakija Vilijamsa i povremeno Ikera Muniaina kada ne kuburi sa povredama, koje su ga sputale da napravi mnogo bolju karijeru, a ove večeri je San Mames klicao Gorki Guruzeti. Dočekao je izdanak Bibaove škole da postane standardan i da u svojoj drugoj kući da gol.

Pogađao je Gorka Guruzeta dva puta na gostovanju Kadizu, jednom u Đironi, ali do večeras nikada za prvi tim na San mamesu. I to se promenilo. Načekao se na prvenac, a kada se konačno upisao, odmah je smestio i drugu loptu u mrežu. Naklon od Unaja Simona, brace Vilijams, De Markosa… I zahvalnica Mikelu Vesgi za drugi, može da računa na večeru. Bar toliko mu je dužan Gorka Guruzeta. Prvi gol možete pogledati OVDE, a drugi OVDE.

Ustupio je dvostruki strelac mesto klupskoj ikoni Ikeru Muniainu, a fenomenalnom dribleru je bilo potrebno desetak minuta da izvuče nešto iz svog bogatog repertoara. Savršen centaršut, pogodio je Danija Vivijana “u trepavicu” za prvenac sezoni, ubedljivo slavlje i proboj na treću poziciju. I biće tu bar dok se ne završi meč između Barselone i Osasune na Kamp Nouu. Treći gol pogledajte OVDE.

(©Reuters)(©Reuters)

Nikako Elče da pronađe svetlo na kraju tunela. Sve glasnije čuje zov Segunde, nalazi se u bezizlaznoj situaciji. Zakucan je za dno, drži „fenjer“ i crno mu se piše, ako se nešto drastično ne promeni. Za pobedu – ne zna. Bodovi koje je osvojio staju na prste jedne ruke, a priliku da se gosti nije propustila ni Đirona – 2:1 (1:1).

Elčeu gol prednosti nije nikakav garant, takvu razliku rivali istope za tili-čas. Neće se pamtiti odlična asistencija Barseloninog produkta, pašće peta Aleksa Koljada u zaborav. Izbacio je Pola Lirolu pred gol, kolosalnu priliku nekadašnji igrač Marselja, Fiorentine i Sasuola nije upropastio, postigao je prvenac za Elče. I to bi bilo to od domaćina, nadalje je na terenu postojala samo – Đirona.

Ubacila je Elče u bubanj, uključila je centrifugu i izvrnula ga na postavu. Havi Ernandez i Ivan Martinez bili su inicijatori preokreta. Mat u tri poteza: ubacivanje, prebacivanje sa stative na stativu i novi trzaj glavom. Bespomoćna je bila odbrana Elčea u smiraj prvog poluvremena, a kao usporen film kod egzekucije Valentina Kasteljanosa.

PRIMERA - 14. KOLO

Utorak

Elče - Đirona 1:2 (1:1)

/Lirola 16 - Martin 39, Kasteljanos 66/

Bilbao - Valjadolid 3:0 (1:0)

/Guruzeta 19, 51, Vivijan 78/

21.30: (6,00) Osasuna (3,90) Barselona (1,65)

Sreda

19.00: (2,25) Almerija (3,15) Hetafe (3,80)

19.00: (2,60) Sevilja (3,10) Sosijedad (3,10)

20.00: (3,15) Espanjol (3,20) Viljareal (2,50)

21.30: (3,90) Majorka (3,15) Atletiko Madrid (2,20)

Četvrtak

19.00: (2,20) Rajo Valjekano (3,10) Selta (3,60)

20.00: (2,25) Valensija (3,25) Betis (3,60)

21.30: (1,18) Real Madrid (8,00) Kadiz (19,0)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

PrimeraGranada ElčeĐironaIker MuniainGorka GuruzetaErnesto Valverde

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara