Miloš Vukićević (©MN Press)
Miloš Vukićević (©MN Press)

Totalni kolaps sistema! Gotova Zvezdina evropska priča, sedmi poraz za nepun mesec

Vreme čitanja: 3min | sub. 27.04.24. | 21:11

Crveno-beli u dvomeču sa dubrovačkim Jugom u minusu deset golova

Blinkala je crvena lampica još početkom aprila u Dubrovniku, ukazivala na to da je došlo do ozbiljnog kvara kod Crvene zvezde. Ni nekoliko nedelja kasnije nije se pronašao vrli majstor koji bi ga otklonio. Mašina je načisto zaribala, doživela je totalni kolaps sistema.

Da je evropska priča crveno-belih gotova, da se neće naći na finalnom turniru Kupa Evrope, savršeno jasno bilo je još u Dubrovniku. Ipak, daleko opasnije po beogradski sastav je to što apsolutno ništa ne štima, i to u trenutku kada je sezona ušla u samu završnicu, kada je na red dolazi bitka za titulu. U nju će Crvena zvezda ući sa samopouzdanjem u minus fazi, jer za nepun mesec poražena je čak sedmi put. Jug je produbio agoniju srpskog vicešampiona – 14:10.

Izabrane vesti

Koliko god u Crvenoj zvezdi budu pokušavali da pronađu pozitivne stvari pred polufinalnu seriju sa kragujevačkim Radničkim – neće ih pronaći. Jednako je traganju za iglom u plastu sena. Jednostavno, ništa poslednjih sedmica ne funkcioniše u igri crveno-belih. Ni napad, a još manje odbrana. Propušta na sve strane.

Iako se ama baš ništa nije promenilo u odnosu na jesen glede sastava, nije to isti tim. Previše je tehničkih grešaka, manjka agresivnosti, plivački crveno-beli ne prate protivnike, vuku nerezonske poteze u napadu i otvaraju rivalima prostor za kontranapade. Sve što je moglo da pođe po zlu za ekipu Aleksandra Filipovića u aprilu – prošlo. Jedina svetla tačka je pobeda u večitom derbiju, koji je bio početak crnog niza za Partizan.

Crno-beli su od tada nanizali pet poraza, ispali iz Jadranske lige i izgubili šanse da se nađu u polufinalu Superlige Srbije. Do pre koju godinu su se upravo sa najvećim rivalom borili za istu, a sada dva najtrofejnija beogradska kluba, osvajači Lige šampiona, zajedno imaju 12 poraza za redom! Crn april, da ne može biti crnji.

U narednim sedmicama crveno-beli još koliko-toliko i mogu da se izvade, da poprave utisak, ali će preko noći morati da se resetuju. Da se vrate na fabrička pojačanja s jeseni. U beogradskom revanšu protiv Juga su bili uskraćeni za Dušana Vasića, takođe i Marka Radovića i beka Dušana Markovića, organizatora igre. Ali, bezmalo sve vreme igra nije imala ni glavu, ni rep. I Dubrovčani su se glatko odvojili, imali i pet golova prednosti i kada se zbroje oba meča imaju čak deset golova viška!

Vjekoslav Kobešćak je ’šetao’ svoje univerzalsce, hrvatske reprezentativce Marka Žuvelu i Rina Burića. Igrao je sa njima i kao centrima, gurao ih na liniju dva metra kako bi dobio na pokretljivosti i brzini. Jug je najviše profitirao kada je lopta bila kod njih ili kada su bili meta saigrača. Treći bitan faktor bio je Hanes Daube, koga je američki selektor Dejan Udovičić poslao u Evropu.

Amerikanac je postigao tri gola, koliko je dao i Rino Burić. Dva su delo Marka Žuvele i Tonija Mozare, dok je Crvena zvezda standarno na najvećem dobitku bila kada igra preko sidraša. Lukas Seman i Miloš Vukićević su pet puta tresli mrežu, a u odnosu na ostatak spoljne linije odskočio je Draško Gogov, koji je u tri navrata pogađao metu.

Sve skupa nedovoljno da Crvena zvezda uopšte priđe dubrovačkom Jugu i uđe u priču da makar trijumfuje u revanšu, kad su joj vrata završnog turnira Kupa Evrope zatvorena još u Dubrovniku.

LEN KUP EVROPE – ČETVRTFINALE (REVANŠI):

Subota

Sabadelj – Steaua Bukurešt 7:6, prvi meč 6:5

Špandau – Savona 12:10, prvi meč 11:10

Crvena zvezda – Jug Dubrovnik 10:14, prvi meč 9:15

Primorje – Vuljagmeni 15:9, prvi meč 9:14



tagovi

VK JugVK Crvena zvezdaLEN Kup EvropeAleksandar FilipovićVjekoslav KobešćakDraško GogovLukas SemanMiloš VukićevićRino BurićMarko ŽuvelaToni MozaraHanes Daube

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara