FOTO: AFP
FOTO: AFP

Kings Kangva sve bliži Zvezdinim pripremama, ni Avram Grant ne pomaže "Bakarnim mecima" (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 21.01.24. | 20:17

Moglo je i gore, nebeski skok Petsona Dake spasao Zambiji bod

Popularni "Bakarni meci" iliti "Čipolopolo" kako kažu lokalci, autentičan je nadimak reprezentacije zadužene za najveću senzaciju u istoriji Kupova afričkih nacija. Pre 12 godina predvođena Erveom Renarom Zambija je osvojila turnir održan u Gabonu i Ekvatorijalnoj Gvineji i postala afrička verzija Rehagelove Grčke iz 2004. godine.

Po odlasku francuskog stručnjaka, selekcija iz istočne afriče nikada nije bila ni blizu velikih dostignuća, a sva je prilika da će tako i ostati i po okončanu ovogodišnje smotre najboljih ekipa kontinenta. Posle remija 1:1 protiv DR Konga na startu takmičenja, Zambija je isti rezultat ponovila i u susretu sa značajno slabijom Tanzanijom i tako sebe dovela u nezahvalnu poziciju da mora da trijumfuje protiv Maroka u poslednjem kolu kako bi se plasirala među 16 najboljih.

Izabrane vesti

Sva je prilika da će Vladan Milojević već za šest ili sedam dana moći da računa na Kingsa Kangvu. Čak pet fudbalera Crvene zvezde učestvuje na Afričkom i Azijskom kupu, a čini se da je upravo vezista Zambije najbliži da se uskoro stavi na raspolaganje strategu crveno-belih. Žan Filip Kraso, Naser Điga i In Bom Hvan će izvesno izboriti plasman u nokaut-fazu sa svojim reprezentacijama, Ganu Osmana Bukarija odlučujuća utakmica očekuje u trećem kolu protiv Mozambika, ali je pred Kangvom daleko najteži posao. Jeste danas Maroko pokazao ranjivost u remiju protiv DR Konga, ali je teško zamisliti da će podjednako lošu partiju pružiti i na drugoj uzastopnoj utakmici.

U kakvom je smeru išao tok susreta protiv Tanzanije, reprezentacija koju s klupe predvodi Avram Grant još može i biti zadovoljna osvojenim bodom. Nikada Taifa zvezde nisu pobedile na jednoj utakmici Kupa afričkih nacija, a protiv Zambije su bile veoma blizu svom najvećem trijumfu u istoriji. Pogotkom iskusnog napadača Simona Emsuve vodila je Tanzanija od 11. minuta i samo ju je nekoliko delilo od sva tri boda.

Oslabljena dobijanjem crvenog kartona Rodrika Kabvea u 44. minutu, Zambija je napadala čitavo drugo poluvreme i iako brojčano inferirorna, više puta uspela da ugrozi gol protivnika. Precizan centaršut Klejtusa Čame u 88. minutu iskoristio je Lesterov Petson Daka, nebeski se izvio i glavom savladao Aišu Saluma Manulu.

Iako posle dva kola Zambija ima dva, a Tanzanija jedan bod, utisak je da su veće šanse za prolaz Tanzanije, budući da se u poslednjem kolu sastaje sa DR Kongom i potreban joj je trijumf za prolaz, baš kao i Zambiji protiv Maroka. Sistem je takav da četiri najbolje trećeplasirane selekcije idu dalje, pa će četiri boda 99 odsto biti dovoljna za prolaz u osminu finala.

KUP AFRIČKIH NACIJA - DRUGO KOLO

Grupa E

Tunis - Mali 1:1

/Rafija 20 - Sinajoko 10/

21.00 (2,15) Južna Afrika (3,20) Namibija (3,70)

Grupa F

Maroko - DR Kongo 1:1

/Hakimi 6 - Silas 76/

Zambija - Tanzanija 1:1

/Daka 88 - Msuva 11/




tagovi

Kings Kangvareprezentacija ZambijeKup afričkih nacija 2024Kup afričkih nacijaAfrički kup nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara