Jirgen Klop (©Reuters)
Jirgen Klop (©Reuters)

Klop: Nisam loš, Pep je najbolji! Nisam ni frustriran, a ovaj meč nije odlučujuć za titulu

Vreme čitanja: 5min | pet. 08.03.24. | 16:33

Nemac stao u zaštitu Trenta Aleksandera Arnolda i ubeđen je da posle derbija sa Sitijem nijedna strana neće otvarati šampanjac, ma kako da se utakmica na Enfildu završi

Atmosfera je uvek zapaljiva, dovoljno je samo da neko upali šibicu i – sve će da bukne. Uradio je to Trent Aleksander Arnold poručivši da je Mančester Siti mašina koja je napravljena da pobeđuje, da je osvojio više titula u razdoblju Pepa Gvardiole, ali da Liverpulovim navijačima trofeji više znače, zbog finansisje situacije koja nije ista u oba kluba.

Nije bila to jedan od onih izjava “ja tebi serdare, ti meni vojvodo”, uzburkao je bek Liverpula strasti na Ostrvu. Podigla se velika prašina, mnogi su se ustremili na Trenta Aleksandera Arnolda, a Jirgen Klop je uoči derbija stao u zaštitu momka koji je skupljao lopte na Enfildu, bio i na tribinama. Okršaj je počeo i pre no što su igrači istrčali na teren. Prva žiška stigla je sa desnog boka domaćina.

Izabrane vesti

Zato je Nemac pokušao da relaksira atmosferu.

“Nisam siguran koliko često treba da kažemo da poštujemo Siti. Pep je najbolji trener na svetu. Ima neverovatne igrače, najbolju ‘devetku’, Kevina de Brujnea koji će ući u istoriju sa Stivenom Džerardom. Fil Foden je najbolji engleski igrač. Trent to razume, ali on je navijač Liverpula, nekada je stajao pored terena. Slogan ‘Ovo znači više’ za nas zaista znači više”, rekao je Jirgen Klop i nastavio:

“Pre dve godine je organizovana parada iako smo poraženi u Ligi šampiona i Premijer ligi. Recite mi koji bi grad još tako nešto uradio da izgleda kao da smo pobedili? Ovaj klub je poseban za nas. Prilično sam siguran da je i Trent pokazao poštovanje. Mančester Siti je godinama najuspešniji, možda i u Evropi. Po meni nema ničega loše u onome što je rekao. I dalje je dozvoljeno da mislimo šta hoćemo”.

Ne misli nemački strateg da će derbi odlučiti ko će biti prvak Engleske. Jer, kako god da se završi, razlika neće biti osetna.

“Velika utakmica, ali da li je odlučujuća u trci za titulu? Nisam siguran. Prilično je rano (za takve konstatacije prim. aut). Mislim da niko neće otvoriti šampanjac, kakav god rezultat da bude. Istina, imamo prednosti. Igramo protiv neverovatno jakog protivnika, ne krijemo da želimo pobedu, ali isto tako znamo i koliko će biti teško. Veoma sam uzbuđen”.

Trent Aleksander Arnold i Jirgen Klop (©Reuters)Trent Aleksander Arnold i Jirgen Klop (©Reuters)

Kao i uvek o Pepu Gvardioli govorio je biranim rečima.

“Ne bih rekao da je to rivalstvo, ali razumem da to tako zovete. Obojica smo konkurentni i želimo da pobedimo. Takođe smo i blagosloveni što imamo takve igrače. Ono što imamo nije rivalstvo. Rekao sam i ranije: ‘Uvek će biti puno poštovanja’. Mogli bismo opet da se sretnemo u FA kupu. Imamo nekoliko igrača koji su igrali ovakve utakmice i 20 puta”, poručio je Jirgen Klop i nastavio da obasipa komplimentima stratega Građana:

“Pogledajte koje je sve trofeje osvojio… Ali, ako ga pogledate sa strane, ponaša se kao da nije osvojio nijedan. Željan je, vidim to kada se suočim sa njim. Toliko različitih stvari je radio sa timovima koje je vodio tokom godina, uvek je igru bazirao na posedu, ali ponekad i dugim loptama. Ederson ispuca, a Aguero čeka… Teško je to braniti. Ponudio je toliko različitih stvari tokom godina. Za mene je Pep izvanredan trener”.

Mogao je mandat Jirgena Klopa na Enfildu da bude još uspešniji da nije bilo Pepa Gvardiole, koji je sa Mančester Sitijem pokupio gro trofeja, no ta činjenica ne frustrira Nemca.

“Nikada nisam bio frustriran (protiv Gvardiole prim. aut). Volim igru, nikada nije izazivao frustraciju u meni i načinio me je boljim trenerom. Imam pozitivan skor protiv Pepa, ne znam kako se to dogodilo. Znam da sam rpilično dobar u onome što radim. Nisam loš, ali on je najbolji. Većinu vremena tokom ovog posla ne suočavam se sa Gvardiolom”.

Veruje i da je Španac bolji trener, međutim, nije želeo da troši energiju na objašnjavanje zašto, niti da ulazi u sitna crveca.

“Previše je detaljno da bih sada opisao zašto je on bolji. Ne mogu da kažem gde, ali možda postoje oblasti u kojima sam ja bolji, ne znam. Ne mogu sada da pravim razlike. Možda je to pitanje ukusa? Nekim ljudima se možda više dopada način na koji mi igramo. Volim ga, inače bih da nije tako igrao drugačije”.

Vataru Endo i Erling Haland (©Reuters)Vataru Endo i Erling Haland (©Reuters)

Možda nema učinak na nivou iz prethodne sezone, ali Erling Haland je ove tek za nijansu manje ubojit. I to se da promeniti i stižu pozitivni signali od povratka Kevina de Brujnea. Do sada je samo u premijer ligi dao 18 golova, zbirno na tri fronta 29.

Ipak, neće se odbrana Liverpula bazirati samo na Erlingu Halandu, pošto ako se usredsredi samo na njega – puštaće na sve strane. Potreban je dobar plan.

“Haland je pametan, on ne vodi bitku sa jednim defanzivcem. Sve je drugačije. Dovoljno je mudar da ne bude stalno u blizini jednog defanzivca koga smatra najboljim ili suprotno od toga. Ne radi se tako, ne više, moramo da branimo ceo tim Sitija. Ako van Dajk poništi Halanda, onda mogu da šutiraju Foden, De Brujne ili Rodri. Ili neko drugi. Ova igra ima mnogo aspekata i imamo 48 sati da se pripremimo za utakmicu. Znamo da smo dobri, znamo i da su oni dobri – hajde da igramo”.

A, igrati na Enfildu je nešto posebno.

“Enfild je s vremena na vreme uticao na našu igru. Atmosfera koju naši navijači prave je bez premca. Smem li da kažem to ili će ljudi biti uvređeni? Biće energično, biće puno. Ovo su utakmice koje želite da igrate, koje želite da gledate. Enfild je za nas veliki i bitan faktor. Navijači će nam pomoći”, kazao je Nemac i dodao:

“Momci su pokazali da poseduju izuzetan mentalitet. Bilo je crvenih kartona, pobeda, ludih povreda, zaista teških. Ali, momci su se fantastično pokazali. Došao je odlučujući deo sezone i za sada je sve dobro, ali ne želimo da stanemo”.

Za kraj se dotakao zdravstvenog stanja unutar tima. I dalje nije siguran hoće li imati Ibrahima Konatea na raspolaganju, ali hoće ostale.

“Džo Gomez je dobro. Za Konatea ne znam… Bio je rpilično pozitivan sinoć. Ide na skener, a ja još nemam rezultate. Drugi su dobro”, završio je Jirgen Klop.



tagovi

LiverpulMančester SitiPremijer ligaJirgen KlopPep GvardiolaTrent Aleksander Arnold

Obaveštavaj me

Liverpul
Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara