Romeo Lavija (Reuters)
Romeo Lavija (Reuters)

Klopova operacija na otvorenom srcu Liverpula, kreće i po trećeg kapitalca za vezni red

Vreme čitanja: 3min | pon. 03.07.23. | 13:40

Redsi spremni za još jedno skupoceno pojačanje

Ostao je Liverpul bez energije u minuloj sezoni, bez trofeja i bez plasmana u Ligu šampiona... Bilo je jasno da je došao kraj jednog ciklusa i da su potrebne korenite promene i sveža krv.

I počelo je. Klub je izašao u susret željama Jirgena Klopa za rekonstrukcijom tima, a posebno veznog reda. Prvo su se Redsi zahvalili Robertu Firminu, Džejmsu Milneru, Aleksu Okslejd Čemberlenu i Nabiju Keiti koje su pustili da odu kao slobodni igrači. Istekla je pozajmica brazilskom promašaju Arturu Melu, a na pozajmicu u Lajpcig je poslat mladi Fabio Karvaljo.

Izabrane vesti

A pogotovo je klub izašao u susret Klopu kada suu pitanju kupovine i reanimacija očigledno umornog veznog reda. Prvo je aktivirana otkupna klauzula Aleksisa Makalistera iz Brajtona, a potom i Dominika Soboslaja iz Lajpciga. Ukupno su koštali 112.000.000 evra. Nisu isti tip igrača, ali mogu obojica da igraju i kao „osmice“ i kao „desetke“, s tim što je Mađar ofanzivniji i opasniji po gol rivala.

Ali i dalje je ostala da lebdi senka pojačanja na poziciji „šestice“. Tamo je starter Fabinjo a bilo je očigledno tokom sezone da je došlo do zamora materijala i nazadovanja u formi. Pokušao je Klop sa mladim Stefanom Bajčetićem ali ga je preopteretio i nije ni čudo što je Španac srpskog porekla sezonu završio ranije zbog povrede. Tu su i iskusni Henderson i Tijago Alknatara ali je očigledno da je Liverpulu potreban mlađi i energičniji igrač defanzivnijih karakteristika. Pogotovo što bi i Alkantara mogao da ode i danas je skinuo Liverpulovo ime iz biografije na druptvenim mrežama.

I tako su Redsi rešili da krenu po treće kapitalno pojačanje za sredinu terena. Ono koje bi trebalo da bude srce veznog reda. Izbor je pao na Romea Laviju (19), Belgijanca iz Sautemptona.

Đak Anderlehta je sa 16 godina prešao u omladinski pogon Mančester Sitija iz kojeg ga je letos kupio Sautempton za 12.300.000 evra. Uprkos ispadanju Svetaca u Čempionšip, mladi Belgijanac je ostavio sjajan utisak. Ne samo na Jirgena Klopa već i na Maurisija Poketina koji ga želi u Čelsiju i Mikela Artetu koji bi ga rado video Arsenalu ako odu i Džaka i Parti.

Ali za sada Liverpul deluje kao favorit za dovođenje Lavije i uskoro će poslati prvu zvaničnu ponudu. Ostrvski mediji spekulišu da je Sautempton istakao cenu od 50.000.000 funti (skoro 60.000.000 evra) jer 20 odsto od prodaje ide na ime procenata Mančester Sitiju. Ali mnogi veruju da je to samo početna pregovaračka pozicija koja će biti korigovana jer Sautempton mora da prodaje i ne može da zadrži igrača kojeg žele najveći premijerligaši. Štaviše, na Enfildu su optimisti da će Laviju dobiti za manje od 45.000.000 evra. I spremaju prvu ponudu koja će biti manja od tog iznosa. Navodno imaju obećanje da je igrač izabrao baš njih i da neće licitirati sa konkurencijom.

Čeka se ta prva ponuda sa Enfilda, pregovori će verovatno potrajati ali čak i ako se ne završe uspešno, Liverpul ima alternative. To su Kefren Tiram iz Nice i Rajan Gravenberh iz Bajerna.


tagovi

Romeo LavijaLetnji prelazni rok 2023

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara