Ilustracija (©Shutterstock)
Ilustracija (©Shutterstock)

Ko ima najbolju "ligu" u Africi?

Vreme čitanja: 2min | ned. 07.02.21. | 14:27

Večeras je na programu finalni okršaj između Malija i Maroka u takmičenju u kojem nastupaju selekcije sa fudbalerima koji su isključivo aktivni u domaćim ligama

Afričko prvenstvo. Odmah da pojasnimo, ovo nije Kup afričkih nacija, već takmičenje stvoreno kako bi se ojačali nacionalni šampioanti koji redovno slabe masovnim egzodusom najboljih igrača koji napuštaju matične zemlje da bi igrali za strane timove. Dakle, Afričko prventvo je skup najboljih nacionalnih timova na kontinentu, u kome igraju tamošnje selekcije sa fudbalerima koji su isključivo aktivni u domaćim ligama.

Šesto izdanje prvenstva dostiže vrhunac. Večeras je na programu finale na stadionu Amadu Aiđo u kamerunskom Jaundeu, gde se za trofej bore Mali i vladajući šampion Maroko (20.00). Orlovi koje predvodi Noum Dijane preživeli su strah u polufinalu kada su posle jedanaesteraca eliminisali Gvineju, dok se selekcija Vahida Halilhodžića lagano probila do finala deklasiravši domaćina Kameru sa 4:0.

Izabrane vesti

Maroko je, pomenuli smo, branilac trofeja, pošto je 2018. bio bolji od Nigerije na domaćem tlu, dok je Mali poklekao u finalu 2016, kada je izgubio od Demokratske Republike Kongo.

Put do finala bio je lagan za obe reprezentacije. Posebno za Maroko, koji se odlično pokazao i postigao 13 golova u pet mečeva. Posle laganog početka turnira, razbijanje Ugande sa 5:2 bilo je vrhunac u grupnoj fazi, gde su Lavovi završili prvi u Grupi C sa dve pobede i nerešenim rezultatom. Izabranici Vahida Halilhodžića nastavili su svoj vrhunski učinak u nokaut fazi, izbacivši Zambiju u četvrtfinalu, da bi potom ponizili domaćina Kamerun.

U međuvremenu, Malijev trk u finale nije bio toliko zabavan i bogat golovima, ali jednostavno su Orlovi učinili neophodno i postigli željene rezultate. Dve pobede od 1:0 protiv Burkine Faso i Zimbabvea, i remi bez golova sa Kamerunom obezbedio je ekipi Noume Dijanea prvo mesto u Grupi A.

U četvrtfinalu je Orlove Kongo držao do 120 minuta bez golova, ali su izašli kao pobednici u izvođenju penala, pošto je defanzivac Konga Mapata Muandza uputio svoj udarac pored gola. Mali je odvučen do još jednog izvođenja jedanaesteraca u polufinalu, ovog puta protiv Gvineje, ali Đigui Dijara se pokazao kao heroj Orlova.

Poslednji put Mali i Maroko su se sastali u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018. godine, kada su obe nacije izvučene u Grupi C. Maroko je bio uspešniji, pošto je izborio remi bez golova na gostovanju i pobedu od čak 6:0 kod kuće.

I Mali i Maroko su trenutno u sjajnom nizu, jer nisu osetili poraz u 10, odnosno 13 prethodnih utakmica. Napadač Radža Kazablanke Sofijan Raimi glavna je zvezda turnira, pošto je postigao pet golova, a očekuje se i da će večeras da predvodi navalu Maroka.

AFRIČKO PRVENSTVO - FINALE (KAMERUN)

Nedelja

20.00: (7,75) Mali (3,60) Maroko (1,55)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

reprezentacija Marokareprezentacija MalijaVahid HalilhodžićAfrika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara