Ko voli fudbal mora da voli i Iska: Osim selektora Španije, opet ga je preskočio

Vreme čitanja: 3min | pet. 10.11.23. | 11:52

Ni posle četiri godine nema poziva u reprezentaciju, novajlije Grimaldo, Aleiš Garsija, Rikelme i Remiro

U glavi znanje, u nogama veština, a u ruci magični štapić. Bez preterivanja, Isko je transformisao Betis u ekipu sposobnu da pobeđuje u nizu. Iako je to činila i prošle sezone, sa Serhijem Kanalesom i Nabilom Fekirom, tek je u ovoj dobila dodatni šmek, jer je prvi otišao u Meksiko, a drugi se dugo oporavljao od povrede i kad nije bilo fudbalera u ofanzivnom delu tima da pokrene ekipu u ulozi mađionaričara bi se pojavio bivši vezista Reala.

Sa njim na terenu ekipa iz Sevilje deluje uverljivo, ambiciozno, sigurno. Čak i efikasno. Od poslednjih utakmica u svim takmičenjima nije izgubila nijednu, dobila je pet mečeva zaredom, mahom se oslanjajući na proverenog ofanzivca. I to u situaciji kad Isko nije igrao ni sekund devet meseci koliko je prošlo od rastanka sa Seviljom zbog sukoba sa tadašnjim sportskim direktorom Monćijem, kasnije propalog angažmana u Union Berlinu, jer su Nemci u završnici zimskog prelaznog roka promenili uslove saradnje. Onda ga je letos pozvao Manuel Pelegrini i ponudio ruku spasa. Isko je pristao, znajući kakav fudbal neguje Čileanac i kako su sjajno sarađivali u Malagi, kad 2013. umalo nisu umarširali u polufinale Lige šampiona, jer ih je u završnim sekundama zaustavila Borusija iz Dortmunda.

Izabrane vesti

Pelegrini je poverio Isku ključeve ofanzivnog dela ekipe i njegov uticaj je izvanredan. U 12 početnih kola Primere čak osam puta je proglašen za igrača utakmice. Najbolji je bio na terenu u susretima sa Viljarealom, Atletikom, Bilbaom, Rajo Valjekanom, Kadisom, Hetafeom, Osasunom i Majorkom. Iako na nekim od tih susreta Verdiblankosi nisu slavili, a na San Mamesu su čak i poraženi, zvaničnici La lige su ocenili da je njegov doprinos sjajan. Vidljiv golim okom. Čak ne mora da bude potkrepljen brojevima (mada ima po tri gola i asistencije u svim takmčenjima) način na koji razigrava tim i čini ga boljim je očigledan. Toliko da se činilo da Iskove sjajne partije za kluba sa „Viljamarina“ ne bi smeo da ignogriše Luis de la Fuente, danima se najavljivalo da će ga uvrstiti na spisak reprezentacije Španije u završnici kvalifikacija za Prvenstvo Evrope, naredne godine u Nemačkoj, ali – nije. Na opšte iznenađenje javnosti na Pirinejskom poluostrvu.

Kako je jednom konstatovala Marka: „Ko voli fudbal, mora da voli i Iska“, a pošto selektor voli posed, tehnički doterane fudbalere nagoveštavalo se da bi poziv Isku predstavljao logičan sled događaja. Pomalo je čudno kako ga nije bilo u konurenciji za dres Crvene furije još od oktobra 2019. A nema ga ni sad, četiri godine kasnije, iako mu je tek 31. Šta li je još potrebno da uradi? Jedino da pojede loptu da pokaže kako zaslužuje mesto.

Španci će u novembarskom ciklusu najpre gostovati Kipranima, potom čekaju Gruziju, u nameri da osvoje šest bodova i pokušaju da nadmaše Škotsku, sa kojom su poravnati na tabeli kvalifikacione Grupe A. Već su osigurali plasman u Nemačku, sad samo igraju za prvo mesto, više radi prestiža nego što im je bitno da osvoje grupu.

Iako se minulih dana pretpostavljalo kako bi u reprezentaciju mogao da se vrati Pedri, veziste Barselone nema na spisku, jer se tek oporavio od povrede. Usled rovitosti nema golmana Kepe, levog beka Baldea, ofanzivaca Danija Olma, Marka Asensija i Jeremija Pina. Tu su neki od momaka koji su poziv zaslužili sjajnim izdanjima u klubovima poput Đirone (njen kapiten Aleiš Garsija), Sosijedada (golman Aleks Remiro), Atletika (mladi Rodrigo Rikelme koji dobija sve više prostora kod Dijega Simeonea), te Leverkuzena (levi bek Aleks Grimaldo „kida“ kako igra u Bundesligi i Ligi Evrope). A za Iska nema mesta!?

SPISAK REPREZENTACIJE ŠPANIJE

Golmani : Unai Simon (Bilbao), David Raja (Arsenal), Aleks Remiro (Sosijedad);

Defanzivci: Dani Karvahal (Real), Hesus Navas (Sevilja), Injigo Martines (Barselona), Pau Tores (Aston Vila), Robin Le Norman (Sosijedad), David Garsija (Osasuna), Hose Gaja (Valensija), Aleks Grimaldo (Leverkuzen);

Vezisti: Rodri (Mančester Siti), Martin Subimendi (Sosijedad), Gavi (Barselona), Mikel Merino (Sosijedad), Fabijan Ruis (PSŽ), Ojan Sanset (Bilbao), Rodrigo Rikelme (Atletiko Madrid), Aleiš Garsija (Đirona);

Napadači: Alvaro Morata (Atletiko Madrid), Hoselu (Real Madrid), Feran Tores (Barselona), Niko Vilijams (Bilbao), Lamin Jamal (Barselona) i Mikel Ojarsabal (Sosijedad).


tagovi

Luis de la FuenteIsko AlarkonBetisFudbalska reprezentacija Španijekvalifikacije za EPKvalifikacije za Euro 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara