Koliko je Pele zaista dao golova i možda još bitnije – kome i kada?

Vreme čitanja: 3min | pet. 30.12.22. | 11:36

A davao je najboljima kada je najvažnije

Kad se podvuče crta – tri pehara prvaka sveta ostaće kao testament njegovoj veličini. I to je sasvim dovoljno. Ali, nijedna priča o Peleu ne može da prođe bez rasprave o broju golova koje je postigao dok je terorisao protivničke mreže i baš će se ta polemika rasplamsati kad se sudara mišljenja onih koji smatraju da je O’Rei najveći u istoriji i – ostatka sveta.

Dakle, koliko je zaista legendarna “desetka” dala golova?

Izabrane vesti

Pitanje na koje nije lako dati odgovor i ne samo zbog toga što je mnoge od njih postigao na prijateljskim utakmicama. Prosto, ni Santos ni Fudbalski savez Brazila ni Fifa ne barataju istim podacima. Razlika je negde mala, negde malo veća. Recimo, Savez mu piše 113 utakmica i 95 golova za reprezentaciju Brazila. Fifa pak računa 91 utakmicu i 77 golova.

Ovde bar znamo u čemu je razlika. CBF računa i utakmice koje je Selesao igrao protiv klubova, ne samo protiv drugih zemalja. Fifa naravno takve ne priznaje. Santos ovde pravi zabunu, jer računa svih 113 utakmica kao i Savez, ali i “svega” 77 golova koje broji Fifa?!

Sve skupa? To izgleda ovako.

SANTOS

Za klub

Utakmica: 1.116

Golova: 1.091

Za reprezentaciju

Utakmica: 113

Golova: 77

Ukupno

Utakmica: 1.364

Golova: 1.282

FUDBALSKI SAVEZ BRAZILA

Za reprezentaciju

Utakmica: 113

Golova: 95

Ukupno

Utakmica: 1.363

Golova: 1.281

FIFA

Za reprezentaciju

Utakmica: 91

Golova: 77

GINISOVA KNJIGA REKORDA

Ukupno

Utakmica: 1.364

Golova: 1.283

Sam Pele je govorio: “Dao sam 1.283 golova”. I pre no što neko odmahne glavom i kaže da je to smešno, jer golovi na prijateljskim utakmicama prosto ne mogu da se broje, recimo da je za Santos, ako računamo samo takmičarske mečeve, pogodio 618 puta, a brazilsko prvenstvo tada jeste bilo najjače na planeti, pa su recimo samo u Botafogu igrali Garinča, Didi, Mario Zagalo i Nilton Santo.

Od 1961. do 1965. prosečno je na utakmicama brazilskog šampionata padalo 3,07 golova, otprilike koliko sada u Ligi šampiona, a Pele ih je davao kada je bilo najvažnije. Het-trik u finalu protiv Baije 1961, opet u polufinalu protiv Gremija 1963, pa još po dva u dva meča sa Baijom u novom finalu. Onda i het-trik 1964. u finalu sa Flamengom, pogodio je i u borbi za titulu 1965. Sve skupa samo u tih pet sezona 13 golova na 11 finalnih utakmica.

A, tresao je mreže i protiv evropskih giganata: pet puta u dve utakmice Interkontinentalnog kupa protiv Benfike 1962, još dva komada strpao je Milanu u jednom meču koji je igrao za trofej iz 1963.

Čak i kada govorimo o tim prijateljskim utakmicama, nisu one uvek bile baš prijateljske, jer su protivnički defanzivci hteli da se dokažu protiv najvećeg. I on je opet uspevao. Primera radi, samo protiv italijanskih klubova je odigrao 38 prijateljskih mečeva, Interu je dao osam, Romi šest, Laciju tri, po dva Milanu i Juventusu… U Nemačoj je u dve utakmice sa Ajntrahtom pogodio šest puta, u Portugalu Benfki dao još četiri, u Španiji tresao mreže Realu, pa još tri puta Barseloni. U Engleskoj je dva komada umuvao Vest Hemu Bobija Mura. Frenk Klark, koji je kasnije sa Notingem Forestom osvojio Kup evropskih šampiona, branio je boje Njukasla protiv Santosa…

Pele je odjednom rešio da doda gas. Dao nam je tri fantastična gola za 15 mintua”.

Ne zaboravimo, dao je i 37 golova u dresu Njujork Kosmosa. Pa i onih minimum 77 za A tim Brazila. S kojim – to je tačno – nikada nije osvojio Kopa Ameriku. Ali istina je da je igrao samo jednom, da je Brazil takmičenje završio neporažen, ali je titiulu uzela Argentina, jer je na tabeli – nije tada bilo nokaut faze – imala bod više. Pele je dao osam golova, jedan Argentini, bio najbolji strelac i igrač turnira.

A ko je najveći? Tu nema definitivnog odgovora. Neko će reći Mesi, neko Maradona, ali niko ne sme da unapred iz rasprave izbriše Pelea. To bi bio smrtni greh za ljubitelje fudbala.


tagovi

Pele

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara