Kako je Mesi tražio transfer iz Barse (©Reuters)
Kako je Mesi tražio transfer iz Barse (©Reuters)

Koliko košta dobar menadžer? Veliki poraz Fife, i engleski agenti oborili propise o provizijama

Vreme čitanja: 2min | čet. 30.11.23. | 17:27

Da li je premalo kada menadžeri od posla vrednog 30.000.000 sa pripadajućom platom fudbalera od još 25.000.000 uzmu samo 1.500.000?

Velika pobeda za fudbalske agente, pitanje je da li i za sam fudbal? Ali još jednom se pokazalo da kad je pravo u pitanju, menadžeri uglavnom bolje obave svoj pisao nego međunarodne fudbalske institucije. Engleski menadžeri tako su uspeli da pred sudom obore nova pravila Fife kojima su trebalo da budu ograničene provizije od transfera.

Provizije koje bi pripadale menadžerima naravno.

Izabrane vesti

Fifin plan predviđa da agenti moraju da budu licencirani, da procenti koje mogu da uzimaju od transfera i plata samih igrača budu ograničeni, dalje da zabrani da u jedan prelazak bude uključeno više menadžera i da sav novac ide kroz centralizovani bankarski sistem sa sedištem u Parizu.

Međutim, prvo je sud u Dortmundu presudio u korist nemačkih agencija i zaključio da one nisu obavezne da poštuju Fifine propise. Danas se sa njima saglasio i engleski sud, koji je odlučivao po tužbama agencija CAA Bejs, Stelar i Vaserman. Baš na osnovu tih presuda iz Nemačke.

Ova (nova Fifina) pravila su bila preterana i pokušaj da se čekićem razbije orah... Najveće tržište sada je oslobođno Fifine vlasti, sve skupa četiri od pet liga. Samo o statusu Italije tek treba da se odluči, jer još čekamo novi paket pravila tamošnjeg fudbalskog saveza“, navodi se u saopštenju Evropske asocijacije fudbalskih menadžera.

Ono tvrdi da je cilj da cela industrija bude poštenija i transparentija. Menadžeri vole da kažu i da su Fifina pravila preopširna, te da bi ugasila mnogo manje agencije, jer onene zarađuje basnoslovni novac kako se nekad misli. Takođe i da se sami igrači retko žale na procente koje plaćaju.

Pomenuta asocijacija menadžera je tokom februarske prezentacije kao primer uzela 30.000.000 funti vredan transfer igrača iz Totenhema u Mančester junajted u kome bi sam fudbaler za petogodišnji ugovor dobio platu od 5.000.000 funti. Izračunali su da bi sa novim Fifinim pravilima menadžerska provizija sa 2.750.000 funti bila smanjena na 1.500.000. Menadžeri tvrde – premalo za toliki posao.

Fifa je ova nova pravila predstavila u decembru u Kataru, ali po svemu sudeći nije bila dobro pripremljena s pravne strane.


tagovi

FIFAmenadžeri

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara