Navijači tri kluba su danas slavili titulu u nekom momonetu poslednjeg kola (AFP)
Navijači tri kluba su danas slavili titulu u nekom momonetu poslednjeg kola (AFP)

Kraj najluđe šampionske trke u ovom veku!!! Tri različita tima bili prvaci u poslednjih pet minuta sezone! (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | ned. 04.06.23. | 20:49

Nezapamćena fudbalska drama u Belgiji

Ovako nešto u ovom veku nije viđeno u svetskom fudbalu!

Tri različita kluba su bili prvaci Belgije od 89. do 95. minutu poslednjeg kola u sezoni! Bilo je situacija da šampionska trka traje do poslednjeg minuta sezone. Bilo je i situacija se za titulu bore tri različita tima. Ali nikada baš da se to dvoje poklopi do poslednjeg sekunda sezone.

Izabrane vesti

Kazaljka ludog točka sudbine je na kraju pokazala na Antverpen! On je šampion Belgije iako je do 89. minuta bio trećeplasirani na tabeli. Veliki Stari iz Grada dijamanta je dočekao titulu posle 66 godina čekanja. Do 89. minuta je šampion bio Union Sen Žiloaz koji je titulu čekao 88 godina. I na kraju završio kao trećeplasirani! Od 89. do 94. mintua je šampion bio Genk koji je najveći deo sezone proveo na prvom mestu. Ludo da luđe biti ne može... Ko god da je osvojio, ne bi se moglo reći da je nezasluženo.

Belgijska Pro liga je donela još spektakl o kojem će jednoga dana biti snimljen neki film. Sigurno. Pitanje je koliko će navijača u Belgiji večeras potražiti lekarsku pomoć...

Ukratko, ovako je to bilo u poslednjih 90 minuta sezone:

Šampion Antverpen. Šampion Genk. Šampion Union. Šampion Genk. Šampion Antverpen! Sve u 90 i kusur minuta. 

Ne zna se ko je veći tragičar. Union ili Genk. Možda ipak Union koji je za pet minuta prešao put od šampiona do trećeplasiranog pa je na kraju ostao i bez kvalifikacija za Ligu šampiona. Ali i Genk... Tako blizu titule. Zaista tragično.

Celo prvenstvo je stalo u ovih poslednjih 90 minuta.

Čitavu sezonu je Genk vodio kao lider. Do plej-ofa dela uoči kojeg su bodovi prepolovljeni. Ovako je to tada izgledalo...

U plej-ofu je Antverpen poveo trku, Genk skoro ispao iz nje, a Union u pretposlednjem kolu preživeo smrtnu preesudu kada je došao do srećnog remija u Antverpenu i sprečio domaćina da već tada osvoji titulu. Uoči poslednjeg kola je Antverpenu pobeda u Genku značila titulu. Uprkos istom broju bodova, Antverpen je bio u prenodsti u odnosu na Union jer je tim iz Brisela po propozicijama "počašćen" kada su se bodovi iz preliminranog delili na pola i kada je brojka morala da se zaokruži. Ovako je to izgledalo na poečtku plej-ofa.

Ali je večeras i pobeda Genku garantovala trofej ako Union ne savlada bezbrižni Briž. Helikopter sa šampionskim trofejom je kružio iznad Genka i Brisela i čekao rasplet. Delovalo je da posle prvog poluvremena nećemo imati ni nagoveštaj epiloga... .

Prvih 44 minuta poslednjeg kola je šampion bio Antverpen kojem je „igrao“ remi bez golova na oba stadiona. Čak je bio bolji tim u Genku i imao sjajnu šansu preko Vinsenta Jansena da povede. Ali domaćin je imao računicu, osluškivao da Briž odoleva u Briselu, vrebao... I dočekao! Kada je Nigerijac Arokodare doveo Genk u vođstvo, popularni Štrumpfovi su preuzeli čelo tabele! I bili šampion u svlačionici... Od 45. do 46. minuta. Tačno tih 15 minuta pauze.

Genkov gol na isteku prvog poluvremena je Union poništio golom na početku drugog kada je Sajmon Adingra napokon načeo žilavi Briž. Brzonogi krilni napadač je odigrao dupli pas sa Viktorom Bonifejsom i plasirao loptu u dalji ugao. Union je došao na 44 minuta od ostvarenja sna. Imao je dva boda više od Antverpena i tri od Genka...

Ali daleko je to bilo od kraja drame...

U 58. minutu je Antverpen izjednačio u Genku golom Hirana Kerka! Imao je tim Marka van Bomela tada više od pola sata igre da preokrene i osvoji titulu. Krenuo je na sve ili ništa.

Međutim, ni moral Genka nije opao uprkos vestima iz Brisela gde se Briž ništa nije pitao. Ali je igrao sportski i pošteno. Napao je i Genk kao da sve zavisi od njega. I opet poveo! Hejnen je u 75. minutu po drugi put u meču bacio Antverpen na kolena. Priželjkivalo se u Genku tada čudo Briža u Briselu, Antverpen je delovao kao gotov.

Za to vreme u Dudenparku, Union je igrao ludački fudbal. Napadao, napadao i napadao! Tražio je taj drugi gol kojim će sve rešiti, strah se nije uselio u kosti njegovih igrača. Šta su sve promašili u tih poslednjih pola sata utakmice... Strašno! I tada je zamirisalo nepisano pravilo o promašenim šansama i kazni. Skratila se noga.

Kako su se utakmica i sezona bližili kraju, ipak je priroda odradila svoje. Union je u poslednjih pet minuta počeo da se brani u Briselu, a Briž da napada iako mu bodovi baš ništa nisu značili. Tinjala je tada nada Genkovih navijača. Domaći su počeli da panično izbacuju loptu van terena i stigla je strašna azna. Posle kornera u 89. minutu i „paralize“ golmana Morisa, Japanac Homa je zatresao mrežu Uniona i sklonio mu titulu ispred nosa.

U Genku je nastala ludnica! Krenuo je Union na sve ili ništa ali više su to bili zombiji koji bauljaju po terenu nego fudbaleri... Briž je dao i drugi gol! Union je tada ostao i bez drugog mesta. Bez kvalifikacija za Ligu šampiona.

Genk je samo trebalo da izdrži na svom terenu, da sačuva 2:1... Ali bomba veterana Tobija Aldervajrelda u 94. minutu je ostavila Šrumpfove bez titule. I bacio ih čak na treće mesto u tom momentu. Antverpen je opet iskočio na čelo, ali Briž je u Briselu dao još jedan i slavio konačnih 3:1 što je značilo da je Genk drugi, a Union treći i da ide u kvalifikacije za Ligu Evrope. Antverpen je protiv nokautiranog Genka sačuvao 2:2 i posle 66 godina postao prvak Belgije.

Ne može se reći da Antverpen nije zaslužio titulu. Mnogu su uložili i vratilo im se. Mark Overmars je posle izbeglištva iz Ajaksa ekspresno pokazao kakav je majstor i sklopio tim koji je osvojio duplu krunu! Podsetimo, Antverpen je ranije osvojio i kup Belgije... Mark van Bomel je kao trener osvojio prve trofeje u karijeri. Holandski napadač Vinsent Jansen se posle neuspeha u Totenhemu i avanture u Meksiku sjajnim igrama i golovima u dres Antverpa vratio u reprezentaciju Holandije. Da je holandski pečat prejak na ovoj belgijskoj titulu, govori još imena. Kalvin Stengs se u Antverpenu vratio u nekadašnju formu iz Alkmara posle debakla u Nici. Hirano Kerk je danas bio strelac a došao je posle bega iz moskovske Lokomotive. Veliki doprinos je dao i nekadašnji Ajaksov đak Jirgen Ekelekamp koji nije uspeo u Herti. Komandant odbrane Vilijam Pačo je več prodat Ajntrahtu za 9.000.000 evra. Sjajan je bio i francuski golman Žan Butez, a otkriće sezone je 18-godišnji vezista Artur Vermeren.

Veliki Stari je čekao 66. godine i nije mogao da zamisli luđi način. Moglo bi se reći da je vredelo.

BELGIJA 1 (PLEJ-OF) – 6. (POSLEDNJE) KOLO

Nedelja

Genk - Antverpen 2:2 (1:0)

/Arokodare 45, Hejnen 75 - Kerk 58, Aldervajreld 90+4/

Union Sen Žiloaz - Klub Briž 1:3 (0:0)

/Adingra 46 - Homa 89, Lang 90+3, Sandra 90+10/



tagovi

Union Sen ŽiloazTobi Alderveireld

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara