©Screen shot
©Screen shot

Laporta ključa, sudijska komisija doliva ulje na vatru: Primereno suđenje na El Klasiku

Vreme čitanja: 2min | pon. 22.04.24. | 18:37

Ne smiruju se strasti posle velikog španskog derbija

Iako je El Klasiko već otišao u istoriju, a Real Madridi otišao na kapitalnih +11 u odnosu na ljutog rivala, na Nou Kampu nemaju nameri da se pomire sa porazom, već smatraju da utakmica mora da bude ponovljena zbog grešaka koje je napravio glavni arbitar Sesar Soto Grado.

Posebno bučan bio je predsednik Blaugrane, Đoan Laporta, koji je pored ponavljanja utakmice zatražio da Tehnički komitet sudija i Fudbalski savez Španije dostave sve slike i audio snimke trenutka u kom nije priznat navodni gol Lamina Jamala iz 28. minuta utakmice.

Izabrane vesti

Sportni trenutak nije do kraja razjašnjen, s obzirom na to da nije jasno gde je pala lopta pre nego što ju je Andrij Lunjin "izvadio iz gola" i potom poslao u korner . Ukrajinski čuvar mreže je svojim telom potpuno pokrio loptu, tako da nijedna kamera na stadionu nije mogla jasno da pokaže da li je u golu ili ne. Stoga gol nije mogao da bude priznat.

"Ukoliko nakon analize dokumentacije shvatimo da je došlo do greške u proceni, što mislimo da se desilo, preduzećemo sve potrebne radnje da preokrenemo situacijom, ne isključujući i pravne korake. Ako potvrdimo da je bio gol ići ćemo dalje i tražiti ponavljanje utakmice, kao što se desilo u evripskom meču zbog VAR greške", rekao je Laporta.

Tehnički komitet je potom objavio kompletnu komunikaciju između glavnog sudije i VAR sobe, a zatim i poručio da je Soto Grado primereno sudio i da mu se nema šta zameriti. Takođe, u komisiji ističu, piše Marka, da je vrlo dobro kontrolisao utakmicu.

U objavljenoj audio komunikaciji čuje se kako sudije u VAR sobi pokušavaju da pronađu rešenje sa kamerom od 360 stepeni, ali ne uspevaju. Soto Grado im sve vreme govori da nige ne žure, da dobro pogledaju jer se radi o veoma važnom trenutku i pogledaju bukvalno sve snimke. Kada su sve to uradili, doneli su konačnu odluku.

"Sezare, nemamo nijedan dokaz da je lopta ušla u gol, nemamo dokaz da je ušla. Nastavljamo dalje - korner", poručeno je iz VAR sobe.

Ostaje da se vidi kako će nakon ovoga reagovati iz Barselone, mada se prema rečima Đoana Laporte može naslutiti da ovde neće biti kraj polemici.

"Ne samo da želim da izrazim nezadovoljstvo zbog lošeg upravljanja VAR sistemom, već želm da naglasim da to izaziva konfuziju i kontradiktorne kriterijume u zavisnosti od utakmice i timova. Kao predsednik Barselone želim da istaknem važnost našeg takmičenja, praćenog milionima navijaća. Ne možemo ostanemo nemo kada je upotreba VAR-a u pitanjui", rekao je Laporta.


tagovi

Đoan LaportaEl Klasiko

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara