Franc Bekenabuer (©Reuters)
Franc Bekenabuer (©Reuters)

Legenda o pimplovanju pred besnom tribinom iliti kako je Bekenbauer postao Kajzer Franc

Vreme čitanja: 3min | pon. 08.01.24. | 20:25

Mnogo je teorija, jedna nam se posebno dopala

Velike legende zahtevaju velike reči, a teško da su Nemci mogli da pronađu veću kako bi opisali šta je sve Franc Bekenbauer predstavljao u svetu fudbala. Zvali su ga Kajzer Franc. Iliti po srpski: Car Franc.

A zašto? Tu već ni pedantni Nemci ne mogu da se saglase.

Izabrane vesti

Mnogo je teorija o tome kako ne Bekenbauer zaradio nadimak, mada nijedna nija 100 odsto proverena. Jedna kaže da mu je nadimak nadenuo jedan časopis čijem je novinaru zaličio na bavarskog Ludviga II Nemačkog. Njega su inače van Nemačke zvali „Ludim kraljem“, između ostalog zbog toga što je živeo ekstravagantno i sav novac trošio na arhitektonska čuda i dvorce koji su i danas velike turističke atrakcije u Nemačkoj.

Bekenbauer je s novcem umeo, toliko da je optuživan i za korupciju prilikom dobijanja domaćinstva Svetskog prvenstva 2006. godine, te je neko milionče i „sklonio“ za sebe, no to je došlo mnogo posle dobijanja carskog nadimka.

Rekosmo već, nije baš sigurno kako se to i dogodilo, ali poslednjih godina jedna se teorija – iz knjige “Najveći Bavarci“ – posebno proširila, možda i samo zato što toliko dobro zvuči. Vraćamo se u 1969. godinu, Bajern na frankfurtskom Valdštadionu igra finale Kupa protiv Šalkea.

Prva zvezda kluba iz Gelzenkirhena je Rajnhard Stan Libuda, tada čuven pod nadimkom „Kralj Vestfalije“. Toliko je dobar da u jednoj akciji Bekenbauer uspeva da ga zaustavi samo tako što ga je vukao za šorts. Publici se to nije dopalo i dobar deo stadiona kapaciteta 64.000 mesta počeo je da zviždi Bekenbaueru svaki put kada dotakne loptu.

U jednom trenutku Francu se smučilo. Sam je govorio da je hteo u zemlju da propadne. Neuobičajeno je to što je izabrao prilično čudan način da se „obračuna“ sa protivničkim navijačima. Bajernov libero je uzeo loptu, stao pred Šalkeov deo tribina i počelo da ih provocira pimplovanjem?

Šalkeovi fudbaleri nisu mogli da veruju šta se dešava, samo su stali sa strane i u čudu gledali. Dozvolili mu da nastavi sa nesvakidašnjom predstavom. Svedoci kažu da je potrajalo 40 sekundi?

Zvižduci su polako postajali aplauzi, a Zidojče Cajtun i minhenski Tagescajtung sutra su prvi put iskoristili nadimak – Kajzer. Jer ako je pobedio Kralja Libudu morao je da bude – car.

Sam Bekenbauer je tvrdio da je nadimak dobio iz krajnje prostor razloga. U intervjuu za ruski Sport Ekspres 2011. godine rekao je, mada to nemački mediji kao da nisu primetili...

Bile su kasne 60. godine prošlog veka. Bajern je igrao prijateljsku utakmicu u Beču, a ispred našeg hotela je bio spomenih austrijskom caru Francu Jozefu. Danas fudbalske timove prati na stotine fotoreportera, ali tada je, sećam se, bio samo jedan. Zamolio me je da poziram ispred tog spomenika i onda je poslao fotografiju svim novinama. Posle toga su me nazvali Kajzer“.

A da li mu je prijao taj nadimak?

Ko me je pa pitao? Već se primio i nisam imao izbor no da ga prihvatim. Ali samo su me novinari zvali tako. Za kolege sam ostao Franc“.

I još jedan nepovezan detalj kad već pomenusmo odnos Kajzer Franca i medija. Bild je jednom prilikom istakao da je Franc Bekenbauer verovatno jedini igrač koji je zvao taj list da im kaže da su mu dali – previsoku ocenu?!


tagovi

Franc BekenbauerBajern MinhenŠalke

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara