FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Lepršava i živahna, Bafana Bafana kakvu je svet i zavoleo (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 21.01.24. | 22:50

Aktuelna generacija igrača bar na veče podsetila na tim koji je proslavio Južnu Afriku

Decenije potpunog mraka u Južnoafrikoj republici završene su u prvoj deceniji devedesetih godina prethodnog veka ukidanjem institucionalizovanog sistema rasne segregacije, poznatijeg kao aparthejd. Dok su paralelno tih decenija ostale afričke nacije slavile oslobađanje od zapadnoevropskih kolonijalista i počele da učestvuju u sportskim međunarodnim takmičenjima, Južna Afrika je stajala u zapećku i ljuborna čekala na pet minuta slave.

Čitav fudbalski svet posebno je zavoleo čitavu tu generaciju sa Benijem Mekartijem, Doktorom Kumalom, Šonom Bartletom, Filom Masingom... jer je srušila stege između belaca i crnaca i zajedno osvojila Kup afričkih nacija 1996. i igrala dopadljivo na Mundijalima 1998. i 2002. Nije sadašnja ekipa Južne Afrike ni blizu onoj od pre dvadesetak godina, ali je večerašnjom igrom u deklasiranju Namibije 4:0 u drugom kolu grupne faze Kupa afričkih nacija prikazala dašak prošlih vremena.

Izabrane vesti

Po slavnoj generaciji s kraja 20. i početka 21. veka reprezentacija Južne Afrike je i dobila nadimak "Bafana Bafana" iliti "Momci Momci" i jedina se može smatrati originalnom. Nije se od tog kultnog identiteta odrodila ni ona generacija iz 2010. sa Stivenom Pinarom i Sipiveom Šabalalom, a aktuelna je tek bleda senka. Pre nekoliko dana tim Uga Brosa poražen je od Malija 2:0, ali nakon partije protiv Namibije belgijski strateg može da bude značajno zadovoljnjiji. Ofanzivna igra, lepršave akcije i radost na terenu obeležile su utakmicu protiv reprezentacije koja je napravila verovatno najveće iznenađenje dosadašnjeg toka turnira minimalnim trijumfom nad Tunisom u prvom kolu.

Persi Tau bio je tragičar u susretu prvog kola protiv Malija kada je prebacio gol udarcem iz jedanaesterca, ali je sada bio značajno prisebniji s bele tačke i u 14. minutu doneo vođstvo svom timu. Bivši fudbaler Brajtona, Klub Briža i Anderlehta, a sada uzdanica Al Ahlija iz Kaira prirodni je vođa ekipe, a sada je to pokazao staloženošću u momentu kad je bio pod posebnim pritiskom.

Do kraja poluvremena još dva gola dala je Bafana Bafana preko 35-godišnje legende Mamelodija Tembe Zvanea. Napadač koji je još od 2011. član južnoafričkog velikana pod stare dane rešio je da ostane upamćen i u dresu s državnim grbom. Dve fantastične akcije krunisao je golovima za vođstvo od 3:0, za rešavanje svih dilema. Zablistao je u finišu i Tapelo Maseko, mlada nada južnoafričkog fudbala, za dodatnu razdraganost pristalica Bafana Bafane.

Posle dva odigrana kola u grupi E Mali ima četiri boda, Južna Afrika i Namibija po tri, a Tunis jedan. Kalkulacije su prilično jasne po Južnoafikance, za prolaz u osminu finala potreban im je bar bar bod protiv Tunisa. Četiri boda sigurno bi s gol-razlikom plus dva bila dovoljna za prolaz dalje, ako ne sa druge pozicije, onda kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane.


KUP AFRIČKIH NACIJA - DRUGO KOLO

Grupa E

Tunis - Mali 1:1

/Rafija 20 - Sinajoko 10/

Južna Afrika - Namibija 4:0

/Tau 14 pen, Zvane 25, 40, Maseko 75/

Grupa F

Maroko - DR Kongo 1:1

/Hakimi 6 - Silas 76/

Zambija - Tanzanija 1:1

/Daka 88 - Msuva 11/



tagovi

Afrički kup nacijaKup afričkih nacijaKup afričkih nacija 2024reprezentacija Južne Afrike

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara