Andres Gvadrado (Reuters)
Andres Gvadrado (Reuters)

Mali princ je došao tiho, ušao u legendu i u nedelju odlazi

Vreme čitanja: 2min | čet. 18.01.24. | 20:45

Posle 17 godina se vraća kući

Davno beše kada se na Mundijalu u Nemčakoj 2006. u zeleno-belom dresu Meksika pojavio kudravi momak onižeg rasta sa prezimenom Gavrdado na leđima. Od tada je postao jedan od sinonima meksičkog fudbala, igrao na pet vezanih Mundijala i postao rekorder države sa 179 utakmica u dresu sa nacionalnim grbom. Uvek je bio miljenik navijača zbog beksompromisnog stila igre i fanatične borbenosti. Nije birao poziciju i ulogu u ekipi. U domovini je dobio nadimak Mali princ.

Godinu dana posle tog pojavljivanja u Nemačkoj, Andres Gvardado je stigao i u evropski klupski fudbal. Igrao je za Depotivo La Korunju, Valensiju, Bajer Leverkuzen, PSV Ajndhoven, orao stadione širom Evrope da bi mirnu luku našao 2017. kada je opet obukao zeleno beli dres. Betisov.

Izabrane vesti

Već je ušao u četvrtu deceniju kada je došao pod sunce Anadaluzije i nije se očekivalo da ostavi neki dublji trag već da bude kratkoročno rešenje. Betis ga je uzeo ispred nosa američkoj Atlanti i doveo ga za samo 2.300.000 evra. Ispostavilo se to kao jedno od najboljih ulaganja u klupskoj istoriji.

Gvardado je postao nezamenjiv šraf zeleno-belih iz Sevilje. Jak karakter, neumoran trkač i beskompromisan borac, vrlo brzo je izrastao u miljenika navijača. Poslednjih godina su mu se uloga i minutaža smanjili ali je svaki trener uvek znao da može da se osloni na njega. Gvardado je postao stranac sa najviše utakmica u istoriji kluba iz Sevilje (218) a od prošlog leta i kapiten.

Ali došlo je vreme za rastanak...

Šest meseci pre isteka ugovora, Meksikanac je obavestio upravu kluba da je dobio dobru ponudu iz domovine i da posle 17 godina želi da se vrati kući. Betis je pristao da ga pusti za simbolično obeštećenje od 1.000.000 evra. Gvardado odlazi u Klub Leon koji mu je ponudio odličan ugovor s obzirom da mu je 37 godina. Potpisaće na dve sezone za platu od 2.000.00 evra plus bonuse a dobiće i novčani bonus za potpis ugovora.

Publika na Heliopolisu će imati priliku da u nedelju pozdravi kapitena uoči meča protiv Barselone, posle kojeg on leti za Meksiko.


 



tagovi

Andres Gvardado

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara