Kaka (©Reuters)
Kaka (©Reuters)

"Maratonac" Kaka protiv Lige nacija: Šteti južnoameričkim reprezentacijama

Vreme čitanja: 4min | ned. 25.09.22. | 11:19

Najbolji fudbaler sveta 2007. o reprezentaciji Brazila, Real Madridu, Mundijalu u Kataru, najboljim igračima danas...

Pre pet godina na sunčanoj Floridi Rikardo Izekson dos Santos Leite, poznatiji kao Kaka, okačio je kopačke o klin. Umesto fudbalskih, obuo je patike za trčanje i posvetio se maratonu. Svojevremeno najbolji fudbaler planete i osvajač Lige šampiona sa Milanom danas će trčati u Berlinu, a zagrevanje je imao u junu u Rio de Žaneiru.

Iako ide na UEFA kurs za trenere, a u opširnom intervjuu za Marku kaže da ga zanima i menadžment u sportu, Brazilac je trenutno posvećen trčanju.

Izabrane vesti

"Nadam se da ću maraton u Berlinu uspeti da završim za tri sata i 40 minuta, ali ako budem mogao pokušaću i brže", ističe Kaka.

Na trkama uz nekadašnju zvezdu svetskog fudbala i igrača Real Madrida, Milana, Sao Paula i Orlanda učestvuje njegov brat Rodrigo, ali kada je reč o bivšim saigračima, Kaka nema dilemu koga bi voleo da vidi kraj sebe dok trči.

"Fudbal mi je dao mnogo prijatelja, ali izabraću Roberta Karlosa".

Među brojnim temama o kojima je govorio neizbežna je bila reprezentacija Brazila predvođena Nejmarom.

"Nej će biti lider Brazila na Svetskom prvenstvu u Kataru, ali je važno što kraj sebe ima igrače kao što je Vinisijus. Na Mundijalu 2018. Nejmar je bio glavni protagonista, ali sada su tu Vini, Rafinja, Rišarlison, Antoni... Oni više nisu mlade nade, već pouzdani igrači. Vinisijus je, primera radi, zvezda Real Madrida i strelac u poslednjem finalu Lige šampiona. Sve to skida veliki teret sa Nejmara, što bi moglo da bude veoma značajno za Brazil", smatra Kaka.

Odlično u Kraljevskom klubu igra i 21-godišnji Rodrigo.

"Fenomenalan je! U Brazilu se vodi polemika da li bi trebalo da ide na Svetsko prvenstvo, ali ja nemam dilemu. Njegovo ime mora da bude na listi. Ja sam na Mundijal išao sa 20 godina iako tada još nisam igrao u Evropi, a on je već zvezda Real Madrida. To jako mnogo znači za iskustvo, koje će u njegovom slučaju samo rasti".

Neka južnoamerička selekcija nije osvojila Svetsko prvenstvo još od 2002. godine, kada se Brazil po peti put popeo na tron. Deo te ekipe bio je upravo Kaka.

"Voleo bih da se to promeni, ali evropski fudbal je veoma dobar. Južnoameričke selekcije, takođe, imaju hendikep zbog Lice nacija jer ne mogu više da igraju prijateljske utakmice sa jakim rivalima iz Evrope. To nas čini manje kompetativnim. Brazil pobeđuje sve rivale, a to otežava ekipi da se zbližava i raste kao celina. I pored toga, verujem da će i Brazil i Argentina dobro spremni doći u Katar".

Iako su im Gaučosi veliki rivali, Kaka hvali aktuelnu selekciju Argentine.

"Imaju zrele igrače i odličnog trenera (Lionel Skaloni). Mislim da i oni i Brazil imaju velike šanse da osvoje predstojeći Mundijal".

Osvrnuo se nekadašnji as i na druge favorite.

"Posebno bih istakao Francusku, jer je aktuelni šampion i ima fantastične igrače. Španija i Nemačka su tradicionalno u konkurenciji za pehar, a imamo i Portugaliju, koja je dobar tim, ali dosta će zavisiti od toga u kakvoj formi će biti Kristijano Ronaldo. Tu je i Belgija, mada oni uglavnom podbace uprkos jakom sastavu".

Sa reprezentativne scene prešlo se na klupske teme. Iako se posvetio maratonu, 40-godišnji Brazilac u toku je sa dešavanjima u Real Madridu, koji je aktuelni prvak Evrope i Španije, a u tekućoj sezoni ima devet pobeda iz isto toliko pobeda.

"Zaista fantastičan podatak. Ali ne samo da igrači napreduju, već i trener Karlo Ančeloti sa njima. Sjajno ih vodi", pohvalio je Kaka svog nekadašnjeg stratega u Milanu.

Karim Benzema nameće se za dobitnika Zlatne lopte 2022, ali ima u Realu još igrača koji su privukli pažnju Brazilcu.

"Karim je kompletan igrač i nagrada bi bila zaslužena. Moram da priznam da sam bio sumnjičav kada je Kasemiro otišao, ali i Čuameni i Kamavinga uprkos nedostatku iskustva odlično se nose sa pritiskom igranja u Realu".

Kaku pamtimo kao izuzetnu desetku, igrača čije su lopte imale oči, a pokreti podsećali na baletski ples. Kako vreme prolazi, sve je manje takvih igrača. Stoga je upitan ima li danas neko da ga podseća na njega.

"Iskreno? Ne... Pre svega, zato što su se pozicije promenile, Igrao sam godinama za Milan kao centralni vezni fudbaler, a ta pozicija se danas razvila u nešto što se zove 'boks tu boks' igrač. Ne znam na kom mestu bih igrao u današnjem fudbalu koji je sve više fizički sport. Možda kao levo krilo ili taj 'boks tu boks' igrač". Uloga klasične desetke je odavno nestala, jer su odbrane toliko napredovale da je teško pronaći slobodan prostor u sredini terena. Zato sve više timova napada po bokovima".

I za kraj, zanimljiva anegdota koju Kaka pamti u vezi sa svojim igranjem za Real Madrid, a da se ne odnosi na osajanje trofeja.

"Možda će zvučati čudno, ali jako mi je drag dan kada je bilo potvrđeno da odlazim iz Reala. To je zbog razgovora koji sam imao sa Florentinom Perezom. Rekao mi je da sam veliki profesionalac, koji je dao sve od sebe za rezultate Real Madrida, ali zbog čestih povreda i male minutaže morao sam da odem. Mnogo su mi značile te reči jer sam osetio da su mi vrata kluba ostala otvorena. Zato od mene nikada nećete čuti da pričam loše o Real Madridu ili Žozeu Murinju. Šta više, na poslednjem finalu Lige šampiona sreo sam Pereza i srdačno smo se pozdravili", istakao je Brazilac.


tagovi

Fudbalska reprezentacija BrazilaKakaSvetsko prvenstvo 2022Katar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara