FOTO: AFP, Reuters
FOTO: AFP, Reuters

Miloje, vide li ovo? Akrobacija Krasoa na otvaranju KAN

Vreme čitanja: 2min | sub. 13.01.24. | 23:03

Zvezdin napadač razgalio naciju za savršen start afričke svetkovine

Otputovao je Žan Filip Kraso krajem decembra u domovinu nadajući se da će mu selektor Gase dati što više minuta u izostanku prve napadačke opcije Sebastijena Alea. Kako se uzdanica Borusije Dortmund još uvek oporavlja od povrede skočnog zgloba bilo je jasno da će 26-godišnji napadač dobiti određeni prostor u snažnoj selekciji Obale Slonovače, a ispostavilo se da je francuski strateg na klupi afričke velesile potpuno pogodio uvrstivši u startnih 11 momka rođenog u Nemačkoj.

Čitavih sat vremena bio je Kraso konstantna opasnost po gol Gvineje Bisao, a svu lucidnost i ulaženje u više prilika tokom prvog poluvremena krunisao je prelepim pogotkom u 58. minutu za konačnih 2:0 u duelu prvog kola grupne faze 34. izdanja Kupa afričkih nacija.

Izabrane vesti

Puno razloga za zadovoljstvo imaće Vladan Milojević nakon pogleda ka dalekom Abidžanu, budući da je Kraso oduševio gotovo svakim dodirom u duelu sa popularnim Đurtusom. Lukavo je Zvezdino letošnje pojačanje sačekao grešku indisponiranih defanzivaca gostujuće selekcije, a u jednoj od njih sa tri elegantna dodira skinuo loptu s nogu rivala, sam sebi stvorio željenu poziciju i filigranskim udarcem sa desetak metara matirao golmana Đokoa, za ekstazu više od 60.000 gledalaca na novoizgrađenom stadionu nazvanom po predsedniku Obale Slonovače Alasanu Uatari.

Izveo je Gase večerašnjeg junaka nacije samo nekoliko trenutaka kasnije, shvativiši da će mu biti jedan od najvećih oslonaca u misiji povratka velike fudbalske nacije na staze slave iz perioda od pre desetak godina. A sve što je Kraso uradio ove večeri podsećalo je na igrača visoke klase. Dva puta je tokom prvog poluvremena ulazio u velike prilike. U prvoj situaciji sjajnim lažnjakom izabacio je dva čuvara, ali se isprečio na gol liniji Alvaro Đalo. Nedugo zatim istrčao je kontra napad u kom je umalo stigao prejaku loptu saigrača i verovatno bi i došao do nje da nije imao kontakt sa protivničkim igračem, prema mišljenju sudije nedovoljan za penal.

Koliko god se kroz karijeru nadavao golova prvenstveno u dresu Sent Etijena, nema dileme da je ovo za momka rodom iz Štutgarta najlepši momenat u karijeri. Na desetoj utakmici u dresu reprezentacije dao je četvrti gol i širom odškrinuo vrata mestu startera za naredne dve utakmice grupne faze protiv Nigerije i Ekvatorijalne Gvineje.

Perfektno su Slonovi otvorili utakmicu razornim udarcem Seka Fofane u trećem minutu, a saigrač Kristijana Ronalda iz Al Nasra pokazao je još jednom svoj verovatno najveći kvalitet uz fizičke predispoziciije. Skinuo je bivši vezista Lansa breme velikog pritiska koje uvek prati domaćine veoma rano, a gost je samo na momente preko Lionovog Mame Baldea pokazivao da nije potpuno bezopasan.

Naredni duel momci u Narandžastom odigraće protiv velikog istorijskog rivala Nigerije u četvrtak (18.00).

AFRIČKI KUP NACIJA - PRVO KOLO

GRUPA A

Subota

Obala Slonovače - Gvineja Bisao 2:0 (1:0)

/Fofana 4, Kraso 58/

Nedelja

15.00 (1,48) Nigerija (4,20) Ekvatorijalna Gvineja (9,00)



tagovi

Afrički kup nacijaKup afričkih nacijaKup afričkih nacija 2024reprezentacija Obale SlonovačeŽan Filip Krasogvineja bisao

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara