Stefi Mavididi (Reuters)
Stefi Mavididi (Reuters)

Monpelje sa igračem manje stavio rampu na evropske snove Rena

Vreme čitanja: 3min | ned. 23.04.23. | 20:11

Uspavanku prekinula zlatna rezerva Mišela Der Zakarijana

U utakmici prepunoj paradoksa, Monpelje je šokirao Ren golom u 84. minutu. Ni igrač više nije pomogao crveno-crnima da opravdaju ulogu favorita i izjednače se sa Lilom na petoj poziciji (vodi u Ligu konferencije) Lige 1. S druge strane, ekipa sa Mosona nakon važnog trijumfa ima bezbednih osam bodova više u odnosu na timove u zoni ispadanja i mnogo manje briga od konkurenata za održavanje prvoligaškog statusa pred poslednjih šest kola.   

Prvih tridesetak minuta utakmice obeležila je terenska inicijativa gostiju, mahom jalova. Na prvu pravu priliku navijači na De La Mosonu čekali su više od pola sata, a onda se najperspektivniji fudbaler Rena 21- godišnji Arno Kalimuendo iznenada našao u šansi nakon karambola u kaznenom prostoru Monpeljea. Šutirao je uz desnu stativu, ali se golman Lekomt izvio svom dužinom i izbacio loptu u korner.

Izabrane vesti

Sve do 53. minuta meč je ličio na fudbalsku uspanku, a onda je potpuno opravdano direktan crveni karton dobio Teži Savanije, ofanzivni vezista domaćih. Strelac deset pogodaka u Ligi 1 ove sezone podmetnuo je nogu na list protivničkog igrača Ugočukvua. Pravo čudo spasilo je 19-godišnjeg člana Rena da iz cele situacije ostane nepovređen. Ta situacija kao da je rasplamsala sve na terenu, jer je od momenta Savanijeovog isključenja pa u naredna tri minuta viđeno isto toliko žutih kartona.

Prednost igrača više Ren je koristio praktično samo u prvih desetak minuta nakon promene brojčanog odnosa snaga na terenu. Najbolju šansu na utakmici tim sa Roazona propustio je u 65. minutu. Belgijanac Artur Teat zategao je snažan udarac sa dvadesetak metara i pogodio prečku. Da je lopta išla u okvir gola Lekomt bi mogao da je isprati jedino pogledom, pa je i sreća pomilovala Monpelje u kriznim trenucima.

Trener domaćih Mišel Der Zakarijan osvežio je redove tima na petnaestak minuta pred kraj čime je u potpunosti konslidovao situaciju pred svojim golom. Napadi Rena postali su bezidejni, a posebna tupa bila je oštrica Žeremija Dokua, momka najavljenog kao sledeća velika stvar belgijskog fudbala.

Potpuna euforija među pristalicama Monpeljea nastala je u 84. minutu. Domaćin tada uspeva da iz prvog udarca u okvir gola dođe do vođstva. Junak ekipe sa obale Mediterana postao je Stefi Mavididi, engleski fudbaler poreklom iz Konga. Nakon pravog glavometa u šesnaestercu Rena, Kristofer Žulijen asistirao je nekadašnjem članu mlađih kategorija Arsenala, a on je zahvaljujući sposobnosti da se vrlo visoko odrazi uspeo da nadvisi Rena Lekomta i pošalje loptu u mrežu. Do kraja susreta Ren je pokušavao da dugim loptama pronađe Dokua, ali je talentovani napadač danas pokazao da još nije prevazišao određene mladalačke bubice, jer je pored indisponiranosti na terenu danas često ulazio u raspravu sa arbitrom Rudijem Bukeom.

Koliko su taktičke minijature stratega Der Zakarijana kumovale ovom trijumfu Monpeljea dovoljno govori činjenica da je upravo Mavididi jedan od trojice igrača koje je uveo u igru nakon što je tim ostao sa 10 igrača, a sama akcija prilikom koje je postignut gol kao da je uvežbavana mesecima.

Ovim trijumfovom Monpelje je odradio najveći posao u borbi za opstanak mada ga tek čekaju dva teška gosotovanja Monaku i Lionu. Renu su značajno opale šanse u u borbi za mesto u Evropi, mada još nije sve izgubljeno jer im glavni konkurent za peto mesto Lil beži tek tri boda. 

FRANCUSKA LIGA 1 - 32. KOLO

Petak

Anže - PSŽ 1:2 (0:2)

/Tijub 87 - Mbape 9, 26/

Subota

Okser - Lil 1:1 (0:1)

/Nijang 62p - Dejvid 36p/

Lans - Monako 3:0 (2:0)

/Openda 9, 16, Tomason 56/

Nedelja

Rems - Strazbur 0:2 (0:2)

Ajačio - Brest 0:0

Lorijan - Tuluz 0:1 (0:0)

/Abuhlal 68/

Nant - Troa 2:2 (1:0)

/Paloa 25, Gesan 90+6 - Balde 64p, Odober 90+2/

Nica - Klermon 1:2 (1:1)

/Labord 41 - Šam 37, Haui 83/

Monpelje - Ren 1:0 (0:0)

/Mavididi 84/

20.45: (2,65) Olimpik Lion (3,25) Olimpik Marselj (2,75)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Stefi Mavididi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara