(©Starsport)
(©Starsport)

Mozzart Bet Superliga kroz brojke: Po čemu je TSC najbolji na svetu, a šta Zvezda nije doživela tri godine

Vreme čitanja: 7min | uto. 26.03.24. | 08:46

Ko ne može bez stranaca, ko ne gubi kad povede, ko je kralj preokreta, kome pada moral kad primi gol...

Dok fudbalski superligaši u Srbiji provode poslednju dvonedeljnu pauzu ove sezone, trenutak je za najrazličitije analize viđenog u dosadašnjem delu takmičenja, pa i onu kroz prizmu statističkih pikanterija.

Verujemo da tu ima opšte poznatih podataka, puno puta s pravom potenciranih, poput svetskog rekorda Crvene zvezde po broju uzastopnih prvenstvenih utakmica bez poraza na domaćem terenu (126). Ali da li ste, recimo, znali da postoji parametar po kojem je TSC momentalno najuspešnija ekipa na svetu u elitnim nacionalnim šampionatima?

Izabrane vesti

Topolčani su, naime, vezali 31 utakmicu u prvenstvu u gostima, a da na poluvreme nisu otišli u rezultatskom deficitu! Poslednji put kada su gubili nakon odigranih 45 minuta (0:1) bilo je još na njihovom poslednjem gostovanju u plej-ofu u sezoni 2021/22, 13. maja 2022. godine, u Nišu protiv Radničkog (na kraju 0:2).

TSC je vezao i 15 utakmica bez poraza u gostima – još od prvog kola prošlosezonskog plej-ofa (1:4 od Crvene zvezde), ali mnogo duže traje njihova serija bez izgubljenog prvog poluvremena - čitave prošle sezone i u dosadašnjem toku ove. Drugi na toj listi u ovom trenutku je irski Larn sa 28 utakmica, a Sporting iz Lisabona i Galatasaraj nanizali su 25 takvih mečeva u seriji.

Ili, znate li da je ovo treći uzastopni šampionat Srbije u kojem fudbaleri Crvene zvezde nisu dobili niti jedan crveni karton? Ove sezone, uz igrače šestostrukog uzastopnog prvaka, nisu isključivani ni fudbaleri TSC-a i Napretka, ali crveno pred očima crveno-beli nisu videli više od tri godine. Poslednji njihov fudbaler, isključen na utakmici domaćeg prvenstva, bio je povratnik u reprezentaciju Srbije Milan Gajić, još 3. marta 2021. godine u pobedi nad TSC-om u gostima (3:1).

Znate li da bi na improvizovanoj tabeli Mozzart Bet Superlige za aktuelnu sezonu na kojoj bi se računali samo golovi domaćih igrača, Partizan bio na poslednjem mestu?! Čak 44 od 58 golova crno-belih ove sezone, odnosno 75 odsto, postigli su stranci i Partizan, u tom smislu, daleko najviše među klubovima u srpskom šampionatu zavisi od internacionalaca.

Na drugom polu ove skale nalazi se TSC, koji bi imao 18 bodova prednosti na čelu tabele da se računaju samo golovi srpskih državljana. Ali i Napredak i IMT, timovi koji se najmanje oslanjaju na strane igrače, jer niti jedan takav nije im bio strelac ove sezone, a Kruševljani u trenutnom rosteru imaju samo jednog fudbalera sa stranim pasošem - Damira Sadikovića, no on je poslednje minute u Superligi odigrao još oktobra. Procentualno, najviše se na strane fudbalere oslanja Crvena zvezda – preko 63 odsto minutaže, ali je njihov uticaj znatno manje izražen kroz golove nego kod večitog rivala – postigli su 38 od 67.

Niški Radnički drugu sezonu zaredom je ekipa u ligi koja je iskoristila najveći broj fudbalera u prvenstvu. Internacionalac iz Gane Fuseini Idris Razak, koji je, pravo niotkuda, ušao u igru u sudijskoj nadoknadi nedavnog duela sa Crvenom zvezdom, 39. je različiti fudbaler koji je nastupio za Nišlije ove sezone (prošle ih je bilo 42). Još po jednom parametru “istakao” se Real sa Nišave – jedini je tim u ligi koji ni u jednom momentu ove sezone nije bio u plej-of zoni na tabeli. Štaviše, Radnički nije bio čak ni deseti, a to mu je upravo bio najviši plasman i u prethodnom šampionatu. 

Kakvom sposobnošću kombinatorike raspolaže Žarko Lazetić pokazuje sledeći podatak: TSC je koristio najmanje igrača od početka sezone (26), ali u okviru toga izveo je jednak broj različitih prvih postava – najviše među superligašima. Najmanje puta startnu ekipu menjao je Javor (21). TSC ima i najviše različitih strelaca u dosadašnjem toku sezone (17), a najmanje su ih, po devet, dali Radnički iz Kragujevca, Mladost iz Lučana i IMT.

(©Starsport)(©Starsport)

Izgleda da najjači moral u ligi ima ekipa Vojvodine. Novosađani su 13 puta ove sezone bili u rezultatskom minusu, a čak četiri puta su uspeli da pobede. Pamte se i Partizanovi volšebni preokreti – u deset situacija kada su gubili samo su tri puta na kraju i izgubili, sedam puta se spasavali, a po ovom kriterijumu najlošiji učinak u Mozzart Bet Superligi ima Radnički iz Kragujevca.

Jeste četa Feđe Dudića istinski hit domaćeg fudbala, pre nekoliko dana je prekinula istorijski niz od sedam uzastopnih pobeda, ali ove sezone kod njih se jedno zna – kada dospeju u rezultatki minus, iz njega se ne vade. U 11 takvih situacija doživeli su svih 11 poraza. Tek za nijansu manje neuspešan je Novi Pazar, koji je 12 puta gubio u svojim mečevima i uspeo da izvuče samo jedan bod.

Kada povede, Crvena zvezda ne gubi – na 23 takve utakmice, 21 pobeda i dva remija, ali identičnom karakteristikom mogu da se pohvale i Čukarički i Spartak. Brđani na 14 mečeva na kojima su u nekom trenutku vodili imaju 11 pobeda i tri remija, a Spartak na 11 takvih mečeva, devet pobeda i dva remija. Partizanu je bitno da povede kod kuće, jer na deset takvih mečeva ima stopostotan učinak.

Crvena zvezda je najefikasniji tim u ligi (67), ali to se posebno odnosi na prvo poluvreme, u kojem je postigla čak 35 golova. Samo su još dve ekipe u ligi značajano efikasnije u prvom nego u drugom poluvremenu – Napredak (17-9) i Mladost (16-11). Ali, zato je Spartak čak 77 odsto svojih golova postizao u drugom poluvremenu. Upravo Vojo Ubiparip je fudbaler koji je najbolji strelac među rezervistima ove sezone – pet puta je pogađao nakon ulaska sa klupe.

Radnik, Partizan, Javor, Novi Pazar su takođe ekipe koje su drastično efikasnije u drugom poluvremenu, s tim što su crno-beli postigli najviše golova u sudijskoj nadoknadi – šest, jedan više od Vojvodine. Zanimljivo je da je Mateus Saldanja, najbolji strelac lige, samo četiri od svojih 16 golova postigao u prvom poluvremenu, a čak deset u poslednjih pola sata utakmica. Prvi asistent Superlige je Gelor Kanga, ali čak sedam od osam direktnih dodavanja za gol zabeležio je na gostovanjima. 

(©Starsport)(©Starsport)

TSC je procentualno najmanje golova primio u prvom poluvremenu – samo pet od 22, pa sledi Radnički Niš, koji ima drugu najbolju odbranu gledajući samo prvih 45 minuta (10), ali njegovim fudbalerima koncentracija opada kako utakmica odmiče – čak 27 puta kapitulirali su u drugom poluvremenu, od čega četiri puta u sudijskoj nadoknadi, koliko je i Voždovac golova primio po isteku 90. minuta. Fudbaleri Javora čak četiri gola, daleko najviše u ligi, primili su u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena.

Gotovo na nivou kurioziteta je podatak da je Radnik ubedljivo poslednji na tabeli, jednom nogom već u nižem rangu takmičenja, a da se malo ko može pohvaliti da ga je nadigrao ove sezone. Naime, od 16 poraza koliko su Surduličani doživeli, čak 13 je bilo minimalnom razlikom. Imaju šestu najbolju odbranu u ligi, ali daleko najneefikasniji napad. Postigli su do sada 16 golova, a, primera radi, pre tri sezone njihov napadač Milan Makarić bio je najbolji strelac lige tako što je sam zabio 25 golova. Sada, Borko Duronjić je jedini fudbaler tima sa juga Srbije koji je protivničku mrežu zatrsesao više nego jednom ove sezone (pet puta).

Radnik su ovakvog plasmana koštali pre svega loši rezultati na domaćem terenu, a neverovatan je podatak da su poslednju pobedu u Surdulici ostvarili još u baražu za opstanak prošle sezone – 2:0 protiv Grafičara, 4. juna. Sada su jedina dva trijumfa zabeležili na niškom Čairu, jedan kao nominalni domaćini Spartaku (2:0), a jedan kao gosti Radničkog (3:0). Radnik ima i “najnedisciplinovanijeg” fudbalera u ligi – Sadik Abubakar dobio je devet žutih i jedan crveni karton, a kolektivno to su fudbaleri Radničkog iz Kragujevca sa 80 žutih i četiri crvena kartona.

Značajno više bodova u gostima nego kod kuće ima Napredak (20:15), a najlošiji gost u ligi je Voždovac, koji je svega sedam od 31 boda osvojio na strani. Zmajevi su, ujedno, i najslabija ekipa gledajući isključivo rezultate u 2024. godini – osvojili su samo dva boda u ovoj polusezoni, a na poslednjih 10 mečeva primali su bar po jedan gol, što je negativna serija kakvu nisu imali od 2020/21. U tom segmentu posebno je slab Železničar iz Pančeva, koji inače ima najtanju odbranu u ligi (51 primljen gol). Samo na dve utakmice ove sezone uspeo je da sačuva svoju mrežu, a poslednji put to se dogodilo još 28. oktobra u pobedi u Surdulici (1:0). Od tada, na 14 uzastopnih mečeva njihov golman je savladan.

Na drugoj strani, najviše “klinšitova” (13) ima čuvar mreže TSC-a Veljko Ilić, koji je odbranio i najviše penala (tri) ove sezone (čak i Nathu). A kad smo već kod golmana, samo četiri fudbalera odigrala su svaki minut od početka tekuće sezone u Mozzart Bet Superligi i svi stoje među stativama – Saša Stamenković, Nikola Mirković, Strahinja Manojlović i Andrija Katić. Od fudbalera koji igraju u polju, najveću minutažu ima defanzivac niškog Radničkog Aleksandar Vojnović – odigrao je sve mečeve, samo je na gostovanju Radniku zamenjen u 88. minutu.  

(©Starsport)(©Starsport)

Crvena zvezda je jedini tim koji je postigao gol na svakoj utakmici u ovom prvenstvu, a ta serija traje računajući i pet poslednjih mečeva prethodne sezone, od večitog derbija sa Partizanom 26. aprila 2023. Partizan je u krizi rezultata, vezao je tri meča bez pobede i izgubio prvo mesto na tabeli, ali je na šest poslednjih utakmica primao bar po gol, baš kao i Čukarički. Dogodi li im se to i u narednom kolu, crno-beli sa Topčiderskog brda će dostići negativan niz iz 2019, a belo-crni sa Banovgog brda onaj iz jeseni 2021. godine.

Crna serija preti i Nišlijama, koje su vezale četiri poraza i izgube li u sledećem kolu od Lučanaca kod kuće, biće u najlošijem nizu rezultata u poslednjih deset godina. Na drugoj strani, Vojvodina je ne tako davno bila u velikoj krizi, ali je spojila tri pobede i u sledećem kolu, protiv “fenjeraša” Radnika, ima priliku da prvi put naniže četiri uzastopna trijumfa u prvenstvu još od kraja 2020. godine.   


tagovi

Mozzart Bet SuperligaFK Crvena zvezdaFK PartizanFK VojvodinaTSC Bačka TopolaČukaričkifk voždovacFK Novi PazarRadnički KragujevacRadnički NišRadnikSpartakIMTFK ŽelezničarJavorNapredak KruševacMladost Lučani

Obaveštavaj me

FK Partizan
FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara