Bruno Fernandes (©Reuters)
Bruno Fernandes (©Reuters)

Na Old Trafordu havarija, a Junajtedu prioritet povećanje Brunove plate?!

Vreme čitanja: 3min | sub. 26.03.22. | 10:56

Ne bi bilo toliko čudno da Portugalac nema ugovor na još tri godinu, plus jednu opciono...

Od kada se ser Aleksa Ferguson sa klupe preselio na tribine teško je odupreti se utisku da Mančester junajted sve vreme - ili bar veći deo vremena - počinje sa građenjem kuće od krova. Ne mare na Old Trafordu što su im temelji truli, ne biraju se ciljano igrači, već vlasnici pikiraju fudbalere jakog marketinškog potencijala. Rezultati su potisnuti u drugi plan, bitno je da se para obrće. O tome svedoči i da je poslednji trofej na Teatar snova unet u sezoni 2016/2017, još za vreme boravka Žozea Murinja u klubu.

Sportska politika Crvenih đavola krajnje je upitna. Vuče Junajted diskutabilne poteze godinama unazad i ponovo će, sva je prilika, krenuti da gradi tim bez da je odabrao novog trenera. Erik ten Hag je bio na intervjuu, ali dogovor još nije zaključen. Trenerska pozicija i dalje je otvorena i jedino to što će se Ralf Rangnik na leto preseliti u direktorsku fotelju i biti zadužen, ali i odgovoran za sportska pitanja delimično je situacija pod kontrolom. Od svih prioritetnih poslova koje treba da reši Mančester junajted uhvatio se za onaj koji to nije - novi ugovor za Bruna Fernandesa.

Izabrane vesti

Portugalac je na ivici da potpiše novi petogodišnji ugovor pod znatno boljim ličnim uslovima, što znači da će budući Junajtedov kormilar doći na gotovo. Imaće zabetoniranog Fernandesa i hteo to ili ne moraće da gradi igru oko portugalskog kreativca. Klub i Brunovi zastupnici zimus su otpočeli pregovore, zapali su u ćorsokak i prekinuti su. Pomak je napravljen ove sedmice, Mančester junajted započeo je izradu novog ugovora po kojem će Bruno Fernandes nedeljno zarađivati 240.000 funti.

I ne bi bilo mnogo toga sporno, iako je portugalski vezista u slobodnom padu, da igrač nije vezan otpisom koji je stavio po dolasku iz lisabonskog Sportinga na još tri godine. A, tu je još i opcionih godinu dana. Njegov ugovor nije zaveden u fascikli pod nazivom “hitno”, čvrsto je vezan, ali u Mančester junajtedu godinama ne postoji autoritet koji bi znao da se odupre zahtevima zvezda. Neko ko bi udario šakom o sto i znao da posloži prioritete.

Bruno Fernandes i Edinson Kavani (©Reuters)Bruno Fernandes i Edinson Kavani (©Reuters)

Zbog toga i vlada rasulo u svlačionici, hodnicima i prostorijama namenjenim glavešinama. Mančester junajtedu postalo je bitnije koliko će dresova prodati i kako će se klupske deonice kretati na berzi od rezultata. Sa morem zvezda i zvezdica koje se međusobno guše i svaka vuče na svoju stranu neodoljivo podsećaju na ovogodišnji Pari Sen Žermen, samo je razlika što Crveni đavoli već dugo nisu ni primirisali trofeju.

Daleko je Bruno od prošlogodišnje forme, nije ni bleda senka igrača koji je bio pokretačka poluga Junajteda. A, opet i ove sezone ima najveći uticaj na igru Mančester junajteda. Drugi je najbolji strelac tima u ligi - efikasniji samo Kristijano Ronaldo - takođe i asistent - bolji samo Pogba u Premijer ligi - stvorio je 66 šansi i ima najviše kontakata sa loptom u završnoj trećini terena. Kada se sve sabere, računajući igranje na četiri fronta, Portugalac je sakupio devet golova i 14 dodavanja za gol. Nazadovao je u većinik parametara, primetno je da igra znatno slabije nego lani i da to nije “onaj” Bruno Fernandes na kome se sve zasnivalo.

Stoga se na Ostrvu opravdano postavlja pitanje: Da li je pad Mančestera uticao na Bruna ili su njegova lošija izdanja dovela do Junajtedovog pada?

Bruno Fernandes (©Reuters)Bruno Fernandes (©Reuters)

Mančester junajted je krenuo u rešavanje nečega što i nije problem, i definitivno nije urgentno i prioritetno. Za to vreme na Old Trafordu je tajac kada je u pitanju ostanak Pola Pogbe, koji nije jedini kome na leto ističe ugovor. Edinson Kavani, Džesi Lingard i Huan Mata biće slobodni u izboru sredine i izvesno je da se neće zadržavati na Old Trafordu.

Budućnost Markusa Rašforda je neizvesna, o Majsonu Grinvudu nema ni abera, a šta će biti sa Entonijem Marsijalom i Donijem van de Bekom kada im isteknu pozajmice u Sevilji, odnosno Evertonu... To će, verovatno, biti tačke oko kojih će lomiti novi trener. Engleski reprezentativci iz redova Mančester junajteda su nevidljivi, u oko upadaju samo kada prave kardinalne greške, a tu je i Kristijano Ronaldo kao pitanje svih pitanja...

Ko god se lati trenerskog izazova i uhvati u koštac sa malodušnim i preplaćenim zvezdama - mogao bi da se gorko pokaje. Temelji su truli, a Junajted će prvo da renovira krov. Kao i svih prethodnih godina.


tagovi

Bruno FernandešMančester JunajtedPremijer ligaLiga šampionaErik ten Hagrangnik

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara