Najboljih 11 van Krstajićevog spiska – 370 utakmica! Reprezentacija Srbije – 354

Vreme čitanja: 4min | čet. 06.09.18. | 09:34

Kad su vam pričali o podmlađivanju reprezentacije verovatno niste ovo očekivali

Javnost je pomalo navijački reagovala odmah pošto su Orlići 2015. pokorili planetu na Novom Zelandu. Nezadovoljni rezultatima tadašnje A selekcije odmah su po internetu krenule priče kako bi za srpski fudbal bilo bolje kad bi aktuelnu garnituru jednostavno zamenili mladom reprezentacijom. U realnosti neutemeljen apel, naravno, seniorski fudbal ipak je sasvim drugi nivo, ali evo tri godine kasnije dobismo i radikalno podmlađenu selekciju Orlova. Jedini problem? Nije to baš bio plan koliko posledica loših odnosa u reprezentaciji Srbije i oko nje.

Jer i laiku je jasno: Luka Milivojević je igrač za reprezentaciju i to za startnu postavu. Matija Nastasić je takođe tu, barem da bude u rotaciji. O Vladimiru Stojkoviću izlišno je govoriti, više od decenije neprikosnoveni je ključar srpskog gola. Branislava Ivanovića da ne pominjemo. Jeste premašio zenit karijere, ali Srbija nema i pitanje je kada će skoro imati takvog desnog beka. A ipak niko od njih  nije se našao na poslednjem spisku selektora Mladena Krstajića. I daleko od toga da se spisak tu završava. U stvari, kad smo se razgovora radi zapitali ko sve nije tu, vrlo lako smo nabrojali startnih 11 koji svakako ne bi bili  jaki kao Krstajićev tim, ali bi sigurno mogli da pošteno namuče Orlove.

Izabrane vesti

Štaviše, interesantan podatak je da je naših najboljih 11 koji neće igrati protiv Litvanije i Rumunije na startu Lige nacije sakupilo skori isti broj utakmica za nacionalni tim nego svih 23 fudbalera koje je Krstajić pozvao.

Konkretno: 370 mečeva u timu A reprezentacije za one koji nisu dobili Krstajićevo poverenje, pre svega zahvaljujući rekorderu Branislavu Ivanoviću i Vladimiru Stojkoviću. I okruglo 400 za ceo Krstajićev tim sa sve 12 na klupi.

Ako bismo izveli Krstajićevu startnu postavu (čisto primera radi: Rajković – Rukavina, Milenković, Vuković, Kolarov – Matić – Milinković-Savić, Ljajić, Tadić, Kostić – Mitrović) stigli bismo do brojke od 354 utakmica za Orlove.

I da ne bude da smo “štelovali” brojke, ovo bi otprilike zaista mogla da bude startna postava Krstajića (možda bi neko mogao da zameni Vukovića, Kostića ili koga već, ali to bi suštinski samo smanjilo zbir), dok smo u najboljih 11 van spiska svrstali igrače koji su u 2018. godini – računamo i prolećni deo sezone – najviše pokazali. Nismo ih ređali po broju utakmica samo kako bismo što više “nasvirali” konačnu brojku. Da smo to uradili u tim bismo stavili, primera radi, i Lazara Markovića i Radosava Petrovića i tako značajno povećali razliku u korist “prekobrojnih”.

Ovako, izabrali smo sledeći tim: Stojković – Ivanović, Maksimović, Nastasić, Tošić – Radoja, Milivojević, Fejsa – Brašanac, Sulejmani – Pešić.

Na klupi bi mogli da budu pomenuti Marković i Petrović, svakako Nemanja Gudelj, uz Jagoša Vukovića i Mijata Gaćinovića jedan od onih koji nisu putovali u Rusiji iako su imali i te kakve zasluge za sam plasman na Mundijal, pa i iskusni Dušan Basta i Nemanja Pejčinović, nekadašnji reprezentativci Ivan Radovanović, Miloš Jojić, Aleksandar Katai, Filip Đuričić, Ivan Obradović, Filip Mladenović, zlatni Orlić Marko Gajić... Dopišite dalje po volji. Marka Grujića i Luku Jovića nismo računali, jer su oni zbog važnosti utakmica sa Makedonijom i Rusijom vraćeni na U21 nivo. Nismo brojali ni povređene igrače poput Zorana Tošića ili Gaćinovića, koji je isprva bio na spisku, ali je zbog povrede otpao, mada je već počeo da – individualno doduše – trenira za Ajtntraht.

Simbolično je i to što dobar deo igrača koji nisu na Krstajićevom spisku zastupa poznati menadžer Fali Ramadani, koga je selektorov asistent Milan Obradović optužio za pokušaj puča u nacionalnom timu?! Navodno, Ramadani je pokušavao da vrbuje igrače drugih menadžera obećavajući im mesto u reprezentaciji. A baš je Ramadani čini se izgubio najveći broj igrača u nacionalnom timu: Nastasića, Milivojevića, pa i Gaćinovića i Jovića, mada oni nisu trajno precrtani. Od Ramadanijevih igrača među Orlovima su Miloš Veljković, Adem Ljajić i Filip Kostić.

Kako bilo, reprezentacija je podmlađena. Silom prilika. Kad smo poslednji put to radili tokom mandata Siniše Mihajlovića ništa nismo dobili. Ni rezultat, ni osnovu za budućnost, jer se Mihajlovićevi naslednici nisu mnogo obazirali na njegove dugoročne ideje. A veliko je pitanje i da li će Krstajićevi naslednici mariti za mišljenje aktuelnog selektora kad on bude otišao?

POZVANI

GOLMANI

Predrag Rajković        8
Marko Dmitrović        2
Nikola Vasiljević         0

ODBRAMBENI FUDBALERI

Aleksandar Kolarov    79
Antonio Rukavina       49
Jagoš Vuković             8
Nikola Milenković      6
Uroš Spajić                  5
Miloš Veljković           3
Milan Rodić                1

VEZISTI

Dušan Tadić                56
Nemanja Matić            43
Adem Ljajić                32
Filip Kostić                 26
Andrija Živković         11
Sergej Milinković Savić          7
Nemanja Maksimović             5
Nemanja Radonjić      5
Nenad Krstičić            4
Saša Lukić                   0

NAPADAČI

Aleksandar Mitrović   40
Aleksandar Prijović     10

UKUPNO: 400

NEPOZVANI – IDEALNIH 11

Vladimir Stojković      84
Branislav Ivanović      105
Matija Nastasić           27
Nikola Maksimović     20
Duško Tošić                26
Nemanja Gudelj          22
Luka Milivojević         39
Ljubomir Fejsa            23
Miralem Sulejmani      20
Darko Brašanac           3
Aleksandar Pešić         1

UKUPNO: 370

FOTO: Star sport
 

 


tagovi

Mladen Krstajićfudbalska reprezentacija SrbijeLiga nacijaLuka MilivojevićMatija NastasićVladimir Stojković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara