FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Ne može se protiv vradžbina, golmana pauka i Mama Afrike: Tragedija najofanzivnije ekipe turnira

Vreme čitanja: 2min | sub. 10.02.24. | 23:22

Sportska nepravda ili ne, DR Kongo je ostao bez medalje posle sedam serija penala

Bilo je jačih timova na turniru, taktički i fizički zrelijih, ali je najofanzivniju i uopšteno najhrabriju igru na 34. izdanju Kupa Afričkih nacija prikazala selekcija površinski druge najveće zemlje Afrike. Nije se ništa isplatilo DR Kongu ove večeri. Imao je protiv sebe u utakmici za bronzanu medalju, mpungu, džudžu i raznorazne druge kletve, a ne sve to i neverovatnog golmana Južne Afrike Ronvena Vilijamsa.

Propustio je tim francuskog stratega Sebastijena Desabra šest velikih prilika tokom regularnih 90 minuta, imao penal prednosti u seriji, a onda je kapiten Leoparda i rekorder po broju odigranih utakmica Šansel Embemba promašio penal i odneo vodenicu na stranu Južne Afrike. Poslednji jedanaesterac u seriji promašio je napadač Jang Bojsa Mešak Elija i postao tragičar nacije od skoro 100.000.000 stanovnika. Prvi put posle 24 godine i 2000. Bafana Bafana osvojila je medalju i tako krenula stazama slavne generacije koja je žarila kontinentom neposredno po ukidanju aprthejda.

Izabrane vesti

Pamtiće se šta je radio Ronven Vilijams ove zime u Obali Slonovače. Najpre je u četvrtfinalu protiv Zelenortskih Ostrva postao prvi čovek u istoriji koji je odbranio četiri penala u seriji, a sada je izvukao svoj tim iz nemoguće situacije, spasao sa ivice provalije i gotovo sam osvojio prvo odličje za Južnu Afriku u tekućem milenijumu.

Bio je ovo sudar verovatno dva najpoznatija navijača na tuniru (uz onu grupicu senegalskih), a Mama Afrika, godinama verovatno najpoznatija navijačica na kontinentu odnela je pobedu protiv vrača obojenog u belo, ekscentričnog momka koji je danima privlačio pažnju. Konačno je Bafana Bafana dočekala veliko slavlje, prvo još od vremena Benija Mekartija, Kvintona Forčjuna, Fila Masinge i ostalih asova s kraja devedesetih.

Ispromašivao se DR Kongo u regularnom toku, a najviše Silas Vamangituka Katompa Mvumpa. Fudbaler Štutgarta je dvadesetak minuta pred kraj ostao sam na pet, šest metara od gola Ronvena Vilijamsa, a onda se ozbiljno obrukao promašivši čitav okvir. Visio je gol Južne Afrike u vazduhu dobar deo utakmice, ali su se u penal-seriji sve afričke kletve očigledno urotile protiv DR Kongoanaca i ostavile selekciju na dve osvojene medalje od promena imena (nekadašnji Zair).

KUP AFRIČKIH NACIJA

UTAKMICA ZA TREĆE MESTO

Južna Afrika - DR Kongo 0:0 pen: 5:4

FINALE

Nedelja 21.00 Nigerija (2,75) (3,05) Obala Slonovače (3,00)



tagovi

DR Kongoreprezentacija Južne AfrikeAfrički kup nacijaKup afričkih nacija 2024Kup afričkih nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara