Visla Krakov - Legija Varšava
Visla Krakov - Legija Varšava

Nekada joj je gledala u leđa, ali su se vremenom stvari znatno promenile

Vreme čitanja: 3min | ned. 07.06.20. | 12:04

Od svoje poslednje titule 2011. godine, Visla je samo tri puta slavila protiv Legije, a timovi su od tada odigrali 21 meč

Do pre desetak godina tron je bio gotovo stalno rezervisan za nju , ali od te 2011. kada se poslednji put popela na vrh Ekstraklase, Visla je samo nemi posmatrač dešavanja u elitnom rangu poljskog fudbala. Već osam godina klub iz Krakova ne uspeva da obezbedi čak ni evropske kvalifikacije, o borbi za titulu da ni ne pričamo. I dok joj je Legija u prvoj deceniji ovog veka konstantno gledala u leđa – šest titula Bele zvezde u tom periodu – i nemoćno posmatrala kako joj odnosi trofeje ispred nosa, sada se situacija potpuno promenila. Sve ono što je Visla radila tada, klub iz Varšave radi sada. S tim da je klub iz Krakova nemoćan da tu dominaciju spreči. Ako ništa drugo, danas će dočekati upravo Legionare (17.30) i pokušati da ih saplete na putu ka novoj tituli, kad već ne može sama da se umeša u borbu.

Ipak, trener domaćih Artur Skovronek ne može da bude preterano optimističan pred veliki derbi, s obzirom da ima velikih kadrovskih problema. Mačej Sadlok i Vukan Savićević neće nastupati zbog kartona, dok zbog povreda u timu neće biti Pavela Brožeka, Kamila Vojtkovskog, Alona Turgemana i Damjana Pavlovskog. Mateuž Holovnija, pozajmljeni fudbaler iz Legije, nema pravo nastupa protiv svog kluba.

Izabrane vesti

Glavobolju ima i trener gostiju Alekasndar Vuković. Srpski stručnjak u meču kupa sa Legnicom nije mogao da računa na Radoslava Majeckog, Radoslava Čežnjaka, Luisa Roču, Arvidasa Novikovasa i Mačeja Rosoleka, a grupi su se ove nedelje pridružili Bartoš Sliš, Hoze Kante i Vilijam Remi. Dobra vest je da su pomenuti Majecki i od ranije povređeni Vamara Sanogo oporavili, ali je pitanje da li su spremni za celih 90 minuta.

Visla će i ove sezone ostati bez plej-ofa, pošto tri kola pre kraja ligaškog dela prvenstva ni matematički ne može da obezbedi mesto u gornjem domu. Ali joj ove, za razliku od prethodne godine kada je završio kao prvoplasirani tim plej-auta, predstoji mnogo teža borba za opstanak, jer u odnosu na petnaestoplasiranu Arku ima šest bodova prednosti, zbog čega joj je svaki bod bitan. Prethodni ovosezonski duel sa Legijom, kada je Visla pretrpela težak poraz od 7:0, u Krakovu, logično, neće pamtiti po dobrom, s obzirom da je to bio drugi najubedljivi poraz u istoriji kluba. Pritom je i nastavak takmičenja obeležila neuspehom protiv Pjasta od 4:0, pa derbi dočekuje u lošem raspoloženju.

Legija se sa druge strane vratila pobedom u kupu nad Legnicom, da bi četiri dana kasnije slavila i u prvenstvu protiv Leha. Klubu iz glavnog grada Poljske u trci za titulu pobeda je imperativ u ovom duelu, posebno jer se šampion Pjast zaleteo i ozbiljno se približava.

Valja naglasiti da je Visla od 2011. godine, kada je poslednji put osvojila trofej u prvenstvu, protiv Legije slavila u svega tri navrata, a timovi su se od tada sastajali 21 put.

POLJSKA 1 – 28. KOLO

Petak

Korona Kjelce - Pjast Glivice 1:2 (1:0)

/Forsel 14 - Milevski 65, Feliks 76/

Gornjik - Lehija Gdanjsk 2:2 (1:0)

/Jirka 19, 66 - Zvolinski 79, 87/

Subota

Jagjelonija – Visla Plock 2:2 (0:1)

/Bida 67, Puljić 90+3 – Šeridan 29, Furman 61p/

Zaglembje – Leh Poznanj 3:3 (3:1)

/Staržinski 8p,40p, Zivec 26 – Gitkjer 21, Kaminski 77, Ramirez 88p/

Pogon Ščećin – Krakovija 1:0 (0:0)

/Drugas 64/

Nedelja

12.30: (1,70) Rakov (3,70) LKS Lođ (5,20)

15.00: (2,85) Arka Gdinja (3,10) Slask (2,60)

17.30: (5,50) Visla Krakov (3,80) Legija (1,65)



tagovi

Poljska 1EkstraklasaVisla KrakovLegija Varšava

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara