Kristijano Ronaldo (AFP)
Kristijano Ronaldo (AFP)

Nikad niko kao Ronaldo: Slobodnjak za pobedu, 50. het-trik i poteru za Ligom šampiona (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 16.04.22. | 17:55

Posle tri godine i 344 bezuspešna pokušaja, Portugalac konačno pogodio direktno iz slobodnog udarca

Postao je Kristijano Ronaldo sredinom marta najbolji strelac u istoriji fudbala, ali nije se zasitio obaranja rekorda. Bez njegovog lika i dela, Mančester Junajted bi ove sezone izvesno bio sasvim prosečan tim, grupa građana, ali golovi Portugalca drže Crvene Đavole konkurentnim za Ligu šampiona. Pomogli su Arsenal i Totenhem porazima u 33. rundi i otvorili Junajtedu priliku da smanji zaostatak za željenom četvrtom pozicijom... I baš kada je delovalo da će najlošiji tim Premijer lige neporažena otići sa Old Traforda, Ronaldo je izveo slobodnjak vredan čitavog plena - 3:2.

Nije to bio običan prekid, već 345. po redu od prethodnog iz kojeg je Kristijano direktno zatresao mrežu. Kakav je to fudbalski autoritet ka i posle toliko propuštenih šansi, lopta ponovo ide vama u ruke. Ali ko u ovom Junajtedu može da dobije prednost ispred čovek koji je u karijeri postigao preko 800 golova i koji je prethodno na istom meču, dva puta matirao tima Krula. A baš taj Krul je, iako je udarac u njegov ugao bio porilično snažan, ipak delimični krivac za pogodak jer je imao loptu na rukama.

Izabrane vesti

Nikad niko kao Kristijano koji je večeras postao prvi fudbaler u istoriji Premijer lige koji je prebacio 36 godina, a pritom postigao bar 15 prvenstvenih golova u sezoni. Ovo mu je 16. takmičarska godina zaredom u kojoj postiže makar 20 pogodaka za klub. Za sve što je uradio u karijeri i što nastavlja da postže iako gazi 38. godinu života, ne postoji dovoljnon superlativa, mada se kapa večeras mora skinuti i upornom, borbenom Noriču koji je drugo poluvreme bio ravnopravan rival Crvenim Đavolima, čak u nekoliko navrata pretio da preokrene rezulata.


Dakle, za teško izvojevanu pobedu na Teatru snova i nastavak potere za Ligom šampiona, Junajted može da zahvali prvenstveno Ronaldu, ali i rivalima iz severnog Londona koji su danas poraženi sa po 1:0 od tima sa južne obale, Sautemptona i Brajtona. Jer, bez učinaka terminatora iz Madeire, Norič bi možda i pokorio Old Traford, a kako se u takvim okolnostima nadati plasmanu u evropsku elitu? Ovako, nada i dalje živi.

Izabranici Dina Smita su već psle tri minuta mogli da šokiraju domaćina čiji je gol spasao, a udarac Temua Pukija zaustavio David De Hea. Četiri minuta kasnije, Norič je sam sebi pucao u noge. Zapravo, to je učinio štoper Ben Gibson, oklevajući da ispuca loptu koju mu je ukrao Entoni Elanga. Šveđanin je momentalo podelio loptu Ronaldu, a prazne mreže Portugalac ne promašuje. Najveća razlika u godinama između jednog strelca i asistenta u istoriji Junajteda budući da je Elanga 17 godina i 81 dan mlađi od Ronalda.

Portugalska veza proradila je po isteku sat vremena igre kada je na idealnu loptu iz kornera Aleša Teljesa netračao petostruki vlasnik Zlatne lopte i učini Krula nemoćnim. Međutim, Norič je zube pokazao u finišu prvog dela kada je Temu Puki pokazao da nije samo spretan golgeter, već da ume i da namesti pogotke saigračima - na drugoj stativi kreirao je zicer situaciju za Kirana Davela, vezistu koji je vratio neizvesnost u Mančesteru.

Početkom drugog dela, revanširao se Davel Pukiju za asistenciju, a Finac, koji je (kasnije je i VAR to potvrdio), za par milimetara izbegao ofsajd, ovoga puta je rutinski matirao De Heu, postavši tako prvi igrač u istoriji Noriča koji je u više uzastopnih sezona postizao dvocifreni broj prvenstvenih golova. (Pretprošle 11, prošle 10 i u aktuelnoj takođe 10).

Međutim, fenjerašu koji je na putu selidbe u Čempionšip, bod nije bio dovoljan, pa je bar-a-bar sa Junajtedom, krenuo po sva tri. De Hea je jedva zaustavio pokušaj sa distance Milota Rašice iz 56. minuta, a Diogo Dalot je petnaestak minuta kasnije uklizavanjem uspeo da spreči istog fudbalera da pogodio za vođstvo Kanarinaca.

Jedan Portugalac je sprečio preokret gostiju, a drugi se postarao da Junajted priđe četvrtoplasiranom Totenhemu na tri boda zaostatka, te da se izjednači sa Arsenalom koji je na Sent Merisu stradao golom Bednareka u finišu prvog poluvremena. Ronaldo je u 76. minutu tukao iz pozicije povoljnije za levonoge igrače, ali je to bio slobodnjak vredan njegovog 50. het-trika u klupskoj karijeri, a 60. po redu kada se saberu i mečevi reprezentacije Portugalije.

PREMIJER LIGA – 33. KOLO

Subota

Totenhem - Brajton 0:1 (0:0)

/Trosar 90/

Mančester Junajted - Norič 3:2 (2:1)

/Ronaldo 7, 32, 76 - Davel 45+1, Puki 52/

Sautempton - Arsenal 0:1 (0:1)

/Bendarek 44/

Votford - Brentford 1:2 (0:1)

/Denis 54 - Nergor 15, Janson 90 +5/

Nedelja

15.15: (2,30) Njukasl (3,35) Lester (3,40)

15.15: (1,75) Vest Hem (3,70) Barnli (5,40)

Odloženo

Vulverhempton – Mančester Siti

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Kristijano RonaldoMančester Junajted

Obaveštavaj me

Man. Junajted
Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara