©MN Press
©MN Press

Nova blamaža Orlića – Irci slavili u Leskovcu

Vreme čitanja: 4min | uto. 26.03.24. | 19:58

Izabranici Ljubinka Drulovića, četiri dana nakon remija u Luksemburgu, doživeli novi šamar (1:2) – stadion Dubočica i dalje bauk za srpske ekipe

/od dopisnika Mozzart Sporta iz Leskovca/

Ima, evo već, više od pola godine kako je svečano otvoren stadion Dubočica u Leskovcu, ali pobedu domaće, srpske ekipe u zvaničnim međunarodnim utakmicama, i dalje čeka. Čukarički u četiri evropska nastupa ove sezone (jedan u kvalifikacijama i tri u grupnoj fazi) nije uspeo da izbegne poraz, seniorska reprezentacija Srbije odigrala je samo 2:2 protiv Bugarske u poslednjem kolu kvalifikacija za EP u Nemačkoj, a možda i najveći neuspeh doživela je večeras naša U21 selekcija u duelu sa Severnom Irskom (1:2).

Izabrane vesti

Jer teško da nekakav statistički bauk novog stadiona na jugu Srbije može da predstavlja bilo kakav izgovor za novu blamažu izabranika Ljubinka Drulovića. Štaviše, ishod dva meča u ovom, martovskom okupljanju – remi u Luksemburgu pre četiri dana I sada ovaj poraz od selekcije koja je imala samo jednu pobedu na poslednjih 12 mečeva – mogao bi se smatrati najmanje jednako sramotnim kao onaj debakl u Engleskoj (1:9) na startu kvalifikacija.

Suma sumarum, utisak o još jednoj gubitničkoj ili izgubljenoj, kako god, generaciji je kompletiran, a sada više čak ni teoretske šanse za neko čudo u finišu kvalifikacija i odlazak na EP u Slovačkoj ne postoje. Srbija je do vođstva došla golom Stefana Mitrovića u 40. minutu, ali je nastavak doneo potpuni preokret, golove Alena i Farkuara i potpunu nemoć Orlića da drugačije osim stihijskim napadima pokušaju da spreče bruku.

Promenio je Drulović, u odnosu na Luksemburg, i formaciju – vratio se četvorici u poslednjoj liniji – i čak petoricu startera.

Mihajlo Ilić preskočio je ovu utakmicu zbog žutih kartona, na klupu su se preselili Lazić, Prijović, Kabić i Stevanović. Uloge bekova dobili su Zvezdin Ognjen Mimović i kapiten niškog Radničkog David Petrović, štoperski tandem činili su nekadašnji fudbaleri Čukaričkog Kovačević i Drezgić, ispred njih Lukić i Matić i, nešto ofanzivnije Vasić, po bokovima Mitrović I Pantović, a u špicu ponovo Vanja Vlahović.

Imala je Srbija u prvom poluvremenu kontrolu igre, posebno poseda, ali je teškom mukom pronalazila prostor kroz bedem gostiju, koji su se u pojedinim situacijama branili i sa šestoricom, sedmoricom u liniji. Videla se ideja sa visokim presingom – gotovo identična reakcija koja je donela gol u Luksemburgu, sada je dovela do kolosalne šanse Vlahovića nakon 15 minuta igre, ali je udarac odbranio Čarls.

Imali su Mimović i Pantović dobru saradnju po desnom boku u par situacija, ali bilo je i nesnalaženja na malo jaču kontakt igru protivnika, te ozbiljnih upozorenja pred golom Veljka Ilića posle prekida Iraca i nabačenih visokih lopti. Lopta je dva puta odskakutala pored same stative – posle pokušaja dvojice štopera, Mekonvela u 18. i Farkuara u 45. minutu.

Srbija je do vodećeg pogotka stigla posle najlepše akcije na utakmici, koju je i započeo i završio Stefan Mitrović, a učestvovali su još David Petrović i Vanja Vlahović, koji je iz prve asistirao svom kapitenu. Nekoliko irskih defanzivaca bacilo se u blok, jednog je lopta i zakačila, ali se nekako ipak ušunjala u mrežu u 40. minutu meča.

Nije trebalo puno vremena da prođe u drugom poluvremenu pa da se nasluti ono što uslediti nakon samo desetak minuta. Severna Irska je preuzela inicijativu, ušla mnogo odlučnije u nastavak susreta, a koliko je akcija kod izjednačujućeg pogotka bila lepa, toliko je način na koji se Srbija u tok momentu raspala na terenu - amaterski. Pukao je suviše lako presing Orlića na polovini rivala, Irci su za nekoliko sekundi razmenom dodavanja preneli loptu iz svog u protivnički kazneni prostor. Ispao je Mimović, Stjuart je sa levog krila poslao sjajan pas po zemlji, Čarli Alen je utrčao i imao “penal” protiv Veljka Ilića koji nije promašio.

Naleti srpske reprezentacije postali su stihijski, Drulović na klupi nije posezao za bilo kakvim izmenama i, umesto da domaćin učini sve da povrati vođstvo – do njega dolazi Severna Irska. Kako drugačije, korner je izveo Deveni, Farkuar je bio najviši u skoku, a lopta je dobila čudan luk tako da je bila neuhvatljiva za Ilića i pala je pod prečku, u mrežu našeg tima.

Bez ideje da se stigne makar do izjednačenja, irski “tornjevi” u odbrani lako su krotili centaršuteve. Najozbiljniji pokušaj bio je Vasićev sa preko 25 metara u 82. minutu, čak je Ilić vadio kestenje iz vatre i sprečio Alena da nam zapečati sudbinu. Drulović je u 85. minutu izvršio trostruku izmenu, ali bio je to samo poslednji trzaj očajnika, koji će narednih dana biti frontmen onih koji će se naći na meti ozbiljnih kritika...

SRBIJA – SEVERNA IRSKA 1:2 (1:0)

/Mitrović 40 – Alen 56, Farkuar 70/

Leskovac. Stadion Dubočica.

Sudija: Frid Jigal (Izrael).

Žuti kartoni: Matić, Vlahović (Srbija).

SRBIJA (4-3-3): Ilić – Mimović (od 85. Stevanović), Kovačević, Drezgić, Petrović – Lukić, Matić (od 75. Jojić), Vasić (od 85. Lazić) – Mitrović (od 85. Gluščević), Pantović (od 75. Lazetić), Vlahović.

SEVRRNA IRSKA (4-5-1): Čarls – Kejsi (od 78. Fogarti), Mekonvil, Farkuar, Stjuart (od 78. Rasel) – Robinson, Džonston, Keli (od 86. Mekgi), Deveni, Alen (od 90+1. Megi) – Tejlor (od 78. Mekgakin).

KVALIFIKACIJE ZA EP MLADIH REPREZENTACIJA

Ponedeljak

Azerbejdžan - Ukrajina 0:3 (0:2)

/Jatsik 25, Očeretko 40, Rubčinski 56/

Srbija - Severna Irska 1:2 (1:0)

/Mitrović 40 - Alen 56, Farkuar 70/

20.00 (1.01) Engleska (15.0) Luksemburg (40.0)



tagovi

mlada reprezentacija Srbijekvalifikacije za ep u21

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara