Mihal Kadlec (levo) tokom drugog mandata u Sparti iz Praga (©Reuters)
Mihal Kadlec (levo) tokom drugog mandata u Sparti iz Praga (©Reuters)

Od deljenja omota za FIFA14 sa Mesijem do borbe za trofej na koji se čeka 95 godina

Vreme čitanja: 4min | pet. 25.03.22. | 13:31

Mihal Kadlec sa kapitenskom trakom oko ruke predvodi Slovačko protiv Hradec Kralove (petak, 17) u polufinalu Kupa Češke. Pobednik će u finalu da igra protiv Sparte iz Praga

Za fudbalere, pogotovo one vrhunske, svaka i naizgled mala stvar je stvar prestiža. Razlika u plati, automobilu koji se vozi, manekenki sa kojom se izlazi… U tom svetu je malo koja stvar toliko velika pohvala, kao to naći se na omotu video igrice FIFA ili (pokojni) PES, jer znate da će većina vaših kolega da vas vidi svaki put kada u karantinu ili tokom priprema pokrene igru. Najčešće je mesto na omotu, a samim time i skupoceni sponzorski ugovor rezervisan za najveće svetske zvezde, a na godinu dana se među glavnim “facama” svojevremeno našao i jedan češki reprezentativac, Mihal Kadlec.

Nije sramota ukoliko vam se odmah na pomen njegovog imena ne “upali lampica”, odnosno ako imate problem da spojite prezime sa likom. Ovaj, sada već 37-godišnji fudbaler je igrao na poziciji levog beka, samoj po sebi manje atraktivnoj nego neka ofanzivna, a uz to je van velike scene već nekoliko godina. Ipak, pamti se da je Kadlecu 2014. godine kompanija EA Sports učinila plezir, stavila ga je zajedno sa Lionelom Mesijem na omot svoje igrice FIFA14.

Izabrane vesti

U to vreme je Kadlec bio na svom vrhuncu. Posle odličnih partija u dresu Bajer Leverkuzena na leto 2013. godine je prešao u Fenerbahče u transferu vrednom 4.500.000 evra. Sa Turcima se borio za trofeje, a u rodnoj Češkoj je tada bio najprepoznatljivije lice među klincima sa džojstikom (ili tastaturom) u ruci.

U toj sezoni 2013/2014 Kadlec je osvojio titulu sa Fenerom, naredne godine i Superkup Turske, a od tada više nije podigao nijedan trofej. Mnogi su zaboravili i da još uvek igra, ali ne da se iskusni defanzivac. Već nekoliko godina predvodi slabašni Slovačko. Zapravo, zaboravite da smo napisali ono “slabašni”, ove godine bi lako moglo da se desi da tim iz Uherskog Hradišta osvoji prvi trofej u svojih 95 godina postojanja.

Dogurao je Slovačko do polufinala Kupa Češke i u njemu će baš ovog petka, od 17 časova, da odmeri snage sa novim prvoligašem Hradec Kralovom. Pobednik ovog duela u Mladoj Boleslav igraće u finalu sa Spartom iz Praga, koja je ranije ovog meseca eliminisala Jablonec posle produžetaka sa 4:3.

Slovačko igra veoma dobro ove sezone i posle 26 kola šampionata se nalazi na četvrtoj poziciji. Vezao je pet mečeva bez poraza (tri pobede i dva remija), te je već obezbedio mesto u plej-ofu. Zaostaje za trećeplasiranom Spartom sedam bodova, neće mu biti jednostavno da dođe kroz prvenstvo do mesta koje vodi u Evropu, pa je zato važna ova današnja utakmica.

Kadlec, koji se još 2016. godine povukao iz reprezentacije posle 67 mečeva u dresu Češke, i dalje je neizostavan član Slovačka. Izgubio je brzinu, pa se prekvalifikovao u štopera, a svoju ulogu očigledno radi dobro. Da nije tako, ne bi zabeležio ove sezone 27 nastupa, uključujući i dva u kvalifikacijama za Ligu konferencije letos sa Lokomotivom Plovdiv (Bugari prošli na penale).

Želimo da ostavimo trag u istoriji Slovačka, da donesemo klubu trofej”, jasan je Kadlec, kapiten ekipe iz Uherskog Hradišta.

17.00: (3,10) Hradec Kralove (2,85) Slovačko (2,45)

On u subotu nije igrao protiv Bohemijansa (2:1), kao ni golman Ngujen, Kohut, Sisilija, Petržela i Holzer. Oni su odmarali kako bi bili spremni za današnju utakmicu. Zato, trener Martin Svedik neće moći da računa na Jurošku i Večetu, pošto su oni sa mladom reprezentacijom Češke.

Dajemo veliki značaj Kupu Češke, jer želimo trofej. Dobro smo se pripremili za protivnika, ali neće nam biti lako. Hradec je nezgodan protivnik od kako ga vodi Miroslav Kubek”, kazao je Svedik.

Hradec Kralove je povratnik u najviši rang, ali ove sezone se ni u jednom momentu nije dovodio u pitanje njegov opstanak. Štaviše, bori se za plej-of, trenutno je šesti sa bodom više od Sigme. Vezao je u prethodna dva kola dva trijumfa, nad Zlinom i Teplicama sa po 2:1.

Gradec Kralove i Slovačko su se sastali dva puta ove sezone. U avgustu je u Uherskom Hradištu slavio Kadlecov tim sa 1:0, a posle toga u u decembru odigrali 2:2. Na oba meča je nekadašnji defanzivac Sparte, Leverkuzena i Fenerbahčea bio starter.

--------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

KUP ČEŠKE – POLUFINALE

Petak

17.00: (3,10) Hradec Kralove (2,85) Slovačko (2,45)

Ranije

Sparta Prag – Jablonec 4:3 (3:3, 1:1)

/Čvančara 47, 90+5, Krejči 47, Hložek 92 – Malinski 35, Kratočvil 50, Štepanek 57/

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Češka 1Mihal KadlecSlovačkoHradec

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara