Estevao Vilijan (©Reuters)
Estevao Vilijan (©Reuters)

Palmeiras stavio u izlog novog dragulja: Ko je sad taj Mesinjo?

Vreme čitanja: 5min | pon. 15.04.24. | 04:45

Estevao Vilijan Almeida de Oliveira Gonsalves bi uskoro mogao da krene Endrikovom stopama. Čelsi i PSŽ već saleću tim iz Sao Paula za potpis desnog krila koji uskoro puni 17 godina. Sa 10 je stavio paraf sa Najkijem. Prošle nedelje dao gol u Libertadoresu, prvi u profesionalnoj karijeri

Dok Endrik polako pakuje kofere i sprema se put Madrida i dresa Reala da pojača u julu konkurenciju u napadu zemljacima Vinisijusu Žunioru i Rodrigu, kao i Kilijanu Embapeu, šampion Brazila izbacio je još jednom vunderkinda koji bi mogao da zablista i napuni kasu velikana iz Sao Paula.

Ime mu je Estevao Vilijan Almeida de Oliveira Gonsalves. Dok je igrao za mlađe kategorije Kruzeira koristio je nadimak Mesinjo po uzoru, argentinskom asu, ali sada je promenio, pa je samo Estevao. Za devet dana napuniće 17 godina, a već je stupio na glavnu pozornicu i preti da pomuti Endriku slavu.

Izabrane vesti

Da se radi o velikom talentu, koji je već na oku najbojih evropskih klubova, uvideo je i Najk 2018. Američki brend je sa ovim klincem potpisao ugovor kada je imao samo 10 godina. Postao je Mesinjo ili Estevao najmlađi brazilski fudbaler koji je stavio paraf na ugovor sa najvećim proizvođačem sportske opreme na svetu.

Utorak, 21.00: (2,30) Barselona (3,70) PSŽ (3,15)

Već dve i po godine je član Palmeirasa s kojim ima ugovor do juna 2026. godine. To znači da će verovatno prvak zemlje fudbala naredne godine morati da ga proda. Zato ga je već sada stavio u izlog. Naime, trener šampiona Brazila Abel Fereira, tvorac renesense Verdao (dve titule šampiona Južne Amerike, pa dve krune u Brazileirau) na početku sezone daje sve više šansu klincu koji igra na poziciji desnog krila.

Krajem prošle godine Estevao je debitovao za prvi tim Palmeirasa kada je na gostovanju u Belo Orizonteu protiv bivšeg kluba Kruzeira dobio šansu u 78. minutu. Tada je imao 16 godina, osam meseci i postao je četvrti najmlađi fudbaler u istoriji kluba iz Sao Paula.

Početkom godine, Mesinjo se vratio u mladi tim Palmeirasa do 20 godina, imao je zapažene partije u Kopinju (omladinskom prvenstvu Sao Paula). Prethodne nedelje je Verdao pobedio Liverpul iz Montevideo sa 3:1 u Kopa Libertadorsu, a Estevao je debitovao u najačem takmičenju Južne Amerike. I ne samo to – dao je gol.

To mu je bio prvi profesionalni pogodak u karijeri. Imao je 16 godina, 11 meseci i 18 dana. Estevao je postao treći najmlađi fudbaler koji je zatresao mrežu u dresu Palmeirasa. Rekorder je Endrik koji je učinio kada je imao 16 godina, tri meseca i četiri dana.

Kada mi je trener rekao da ću da počnem utakmicu zahvalio sam se Bogu. Samo ja znam kroz šta sam sve prošao da bih došao ovde. Hvala i Palmeirasu, Fereiri i navijačima. Veoma sam srećan što sam postigao taj gol“, rekao je Estevao.

Što se tiče Libertadoresa, postao je drugi najmlađi strelac u istoriji. Opet je Endrik prvi, sa 16 godina, 10 meseci i 16 dana.

Estevao je mlad, ali sa neverovatnim sposobnostim. Jedan od najbojih dečaka koje sam video“, hvali saigrača jedan od najbitnijih igrača tima, lucidni Rafael Vejga.

Momak sa brojem 23 na leđima igra sa mnogo samopouzdanja.

Zaslužio je ovaj trenutak. Dobar je dečko. Mi stariji se trudimo da mu ulijemo samopouzdanje, mada ga on već sada ima dovoljno. Prirodan je talenat, napreduje iz dana u dan“, istakao je Gustavo Gomes.

Estevao kaže da ima veliku podršku od trenera Fereire.

Otkad sam postao profesionalac uvek me je savetovao, bodrio. Bilo je teško na početku, ali sam se prilagodio treninzima, dajem sve od sebe da se dalje razvijam. Kad sam saznao da ću biti starter u Libertadoresu morao sam da ugrabim priliku", reklo je desno krilo Palmeirasa.

Verdao će na Estevau moći da zaradi „samo“ 45.000.000 evra, koliko stoji otkupna klauzula u ugovoru koji traje još nešto više od dve godine. Moraće još toliko da igra, ali kada napuni 18 izvesno će da krene stopama nešto starijeg Endrika i da nastavi karijeru u Evropi.

Čelsi i Pari Sen Žermen uveliko ga prate i stupili su u kontakt sa Palmeirasom, ali zasad posao nije dogovoren. Verdao poseduje 70 odsto prava na Estevaa. Prošle godine je rekao da bi voleo u Barselonu, da je veliki navijač katalonskog giganta.

"Gledam skoro svaku Barsinu utakmicu. Navijač sam tog kluba. Divim se fudbalerima koji igraju tamo i nadam se da ću jednog i dana i ja tako", izjavio je Estevao za Mundo Deportivo, čiji novinari su mu bili u poseti.

Barselona bi u budućnosti mogla da ima napadački tandem iz Brazila. Vitor Roke je stigao potekle zime.

"Bio sam mnogo srećan kada sam video da će preći u Barselonu. Nas dvojica smo dobri drugari, odlično se slažemo. Već smo igrali zajedno, a ko zna, možda to bude i jednog dana u Barseloni", rekao je tada Mesinjo.

Abel Fereira bi voleo da i u budućnosti radi sa Estevaom.

Čestitam njegovim roditeljima jer je on dobro dete. Luis Giljerme, Estevao i Endrik su dečaci dobrog srca. Kao trener verujem da bi za pet-šest godina stvari mogle da budu jako dobre, ne za mene, za Brazil“, istakao je trofejni trener Palmeirasa koji je već četiri godine na kormilu tima iz Sao Paula, favorita za sve trofeje u 2024.

Mesinjo je dobio šansu i na startu šampionata Brazila. Bio je protekle noći starter u Salvadoru protiv Vitorije u meču koji je Verdao dobio sa 1:0 golom Kolumbijca Riosa. Igrao je do 61. minuta, kada je mesto ustupio Luisu Giljermeu, koji je samo 10 meseci stariji.

Napad Palmeirasa predvodili su mlađani Endrik i Estevao, uz iskusnijeg Ronija.

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------



tagovi

Južna AmerikaBrazilBrazil 1Estevao

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara