Plod Ćabijevog odbijanja i priznavanja greške: Vraća se Nagelsman?!

Vreme čitanja: 6min | sub. 30.03.24. | 09:24

Potvrde da su pregovori u toku stižu sa svih strana, Uli Henes veliki navijač mladog stručnjaka, a dobro je poznato šta to znači...

Neverovatan rolerkoster u Minhenu u poslednjih 48 sati! Od euforije kad se pojavila vest kako je Ćabi Alonso odbio Liverpul i opštenarodnog verovanja da je to učinio kako bi se od leta pridružio Bajernu, do totalnog anitklimaksa pošto je španski stručnjak juče izašao pred medije i jasno i glasno poručio: "I naredne sezone biću trener Bajer Leverkuzena. Želim da stavim tačku na sve spekulacije".

Pošto je nešto ranije slično učinio i Sebastijan Henes, a informacija Kikera, da je prva alternativa (ukoliko Alonso iz nekog razloga odustane) - Ralf Rangnik, pokazala se netačnom, Maks Eberl i Kristof Frojnd ostali su s relativno malim brojem ozbiljnih kandidata.

Izabrane vesti

Postoji informacija da je Zinedin Zidan tokom jučerašnjeg dana direktno ponudio svoje usluge Bajernu, te da je to učinio tako što je predložio da mu prvi pomoćniki bude Frank Riberi, kako bi što pre naučio jezik, međutim šefovi u Zebener štrase odlučili su navodno da igraju na sigurno. Iz istog razloga zahvalnica je otišla i na adresu Roberta De Zerbija, te je sa petog ili šestog mesta na listi prioriteta, do prvog, praktično preko noći, skočio niko drugi do Julijan Nagelsman?!

Krenulo je sa stidljivim objavama kako je mladi stručnjak sada prvi kandidat za klupu Bavaraca, da bi tokom večeri i noći potvrde počele da stižu sa svih strana. Među onima što su se oglasili i dvojica verovatno najcenjenijih novinara kada govorimo o praćenju Bajerna: Kristijan Falk i Florijan Pletenberg.

I dok je vodeći reporter Skaja napisao kako je knjiga spala na dva slova (Nagelsmana i De Zerbija), odnosno da se o Rangniku raspravljalo, ali da se u poslednji čas odustalo, Falk sa Bilda udario je onu svoju čuvenu 'TRUE kvačicu' i tako potvrdio da je Eberl već obavio razgovor sa Nagelsmanom, čime je uspostavljen prvi kontakt.

"Povratak Julijana Nagelsmana u Bajern je zamisliv", dodao je Bildov poznati ekskluzivac.

Prema nekim drugim, doduše manje relevantnim izvorima, nemački selektor je tokom poslednjih dana više puta razgovarao sa Maksom Eberlom i svom povratku i tom prilikom mu kazao da je sasvim otvoren za tu ideju...

"Takav scenario bio je malo verovatan za Bajernovo sportsko rukovodstvo, ali kada je Alonso saopštio svoju odluku, došlo je dovelikog preokreta. Negelsmanove akcije naglo su porasle. Do te mere da je sada on prvi izbor. Julijan želi da njegova budućnost bude poznata pre početka Evropskog šampionata, Bavarci imaju plan da tokom aprila saopšte ime trenera koji će ih voditi od leta, tako da to apsolutno odgovara i jednoj i drugoj strani".

Podsetimo, Julijanu Nagelsmanu ugovor sa DFB-om ističe 14. jula, na dan finala Eura, a čelni ljudi nemačkog Saveza još nisu definitivno odustali od ideje da nacionalni tim ubuduće treba da vodi Jirgen Klop. To je, uostalom, jedan od glavnih razloga što je sa Nagelsmanom sporazum sklopljen kratkoročno.

Iz Bajernovog ugla to je sasvim odgovarajuće, jer ne bi morao ponovo da plaća obeštećenje za trenera, što ne bi bio slučaj ni sa De Zerbijem ni sa Rangnikom, recimo.

"Bilo bi idealno kada bismo sve mogli da završimo tokom aprila. Nemamo rok. Ako bude potrajalo duže biće zato što je tako moralo da bude. Želimo da donesemo ispravnu odluku", izjavio je pre nekoliko dana Maks Eberl.

18.30: (1,45) Bajern (4,80) Dortmund (6,50)

Dobro je poznato da je Nagelsman stigao u Bajern u leto 2021, kada je za njega plaćeno 25.000.000 evra obeštećenja RB Lajpcigu. U prvoj sezoni osvojio je titulu, da bi otkaz dobio u drugoj, i to nakon što je zabeležio svih osam pobeda u Ligi šampiona, ostvarivši rutinski plasman u četvrtfinale preko Pari Sen Žermena (osmini finala), Barselone i Intera (grupna faza), uz samo dva primljena gola.

Glave mu je zvanično došao ligaški poraz od Bajer Leverkuzena (od Ćabija Alonsa, zapravo) i odlazak na skijanje odmah nakon istog. Nezvanično, uprava je bila nezadovoljna njegovim privatnim životom, razvodom od supruge i zabavljanjem sa novinarkom Bilda, što je dovelo do curenja mnogih informacija iz kluba.

Nije se glavešinama dopala ni Nagelsmanova ekstravagancija. Pored specifičnog odevanja, praktikovao je, primera radi, dolazak na treninge skejbordom. Oliver Kan i Hasan Salihamidžić smatrali su to nedostojnim renomea kluba kakav je Bajern, te se samo čekao pravi momenat za uručivanje otkaza. Dogodilo se istog časa lada su Bavarci ostali bez prvog mesta na tabeli, upravo posle tog poraza u Leverkuzenu...

Od tog momenta do danas dosta toga se promenilo. Bajern jeste uzeo titulu sa Tomasom Tuhelom, ali igra daleko, daleko ispod očekvanja. Nije dominantan kao pod Nagelsmanom, mnogo je sporiji, o atraktivnosti suvišno je trošiti reči - nema je više ni u tragovima. Naposletku, Kan i Salihamidžić, dobili su 'zahvalnicu' neposredno nakon što su je uručili treneru.

"Julijan Nagelsman se vratio u fokus! Prema našim informacijama, nacionalni selektor na samom je vrhu liste kandidata da postane naslednik svog naslednika. Jedno je sigurno: on ima moćnog navijača u klubu", stoji u jutrošnjem tekstu Bilda.

U pitanju je u Uli Henes koji se ponovo pita za sve i koji će kao glavni član Nadzornog odbora doneti konačnu odluku kada mu Maks Eberl i Kristof Frojnd iznesu imena kandidata. Stari je vuk je već jednom kazao kako je otpuštanje Nagelsmana bila velika greška, a pre dva dana je to i ponovio, u istom onom intervjuu u kom je izrazio sumnju da će Bajern uspeti da angažuje Ćabija Alonsa.

"Julijan je trebalo da bude dugoročan projekat. Nije Bajernov stil da sklanja trenera koji je u igri za sva tri trofeja, a Negelsman je bio u takvoj situaciji kada su ga sklonil", izjavio je Henes.

"Medije je nemoguće zauzdati, više nemaju ni trunku strpljenja. Sećam se da je u prošlosti Otmar Hicfeld gubio dve, tri, pa i četiri utakmice u nizu, a onda je ponovo počeo da pobeđuje i sve bilo normalno. Danas kada izgubimo dve utakmice odmah se postavlja trenersko pitanje. Zato je mnogo teško raditi u Bajernu. U skorijoj prošlosti imali smo premalo strpljenja za jednog mladog stručnjaka"...

Bild na kraju podseća da je Henes sklon tome da vraća trenere i da priznaje greške. Mada u ovom slučaju greška nije bila njegova...

"Godine 1991, dao je otkaz Jupu Hajnkesu posle lošeg starta u Bundesligi i samo četiri pobede u 12 utakmica. Kasnije je izjavio kako je to bio njegov najgori kiks u profesionalnoj karijeri. Posle toga u dva navrata je vraćao Hajnkesa i sa njim 2013. čak osvojio tripletu. Dakle, Henes ima dobro iskustvo sa trenerima koji dobiju drugu šansu u Minhenu", zaključio je Bild svoj tekst.

Julijan Nagelsman vodio je Bajern na ukupno 84 utakmice tokom 21 meseca u prvom mandatu. Zabeležio je 60 pobeda, 14 remija i 10 poraza. Tuhel ima više poraza na duplo većem uzorku...

BUNDESLIGA - 27. KOLO

Subota

15.30: (1,98) Ajntraht (3,50) Union Berlin (4,20)

15.30: (1,22) Leverkuzen (7,00) Hofenhajm (11,0)

15.30: (2,10) Menhengladbah (3,60) Frajburg (3,60)

15.30: (1,37) RB Lajpcig (5,10) Majnc (7,75)

15.30: (2,90) Verder (3,45) Volfzburg (2,55)

18.30: (1,45) Bajern (4,80) Dortmund (6,50)

Nedelja

15.30: (1,80) Augzburg (3,60) Keln (4,60)

17.30: (1,27) Štutgart (6,25) Hajdenhajm (9,50)

19.30: (1,70) Bohum (3,60) Darmštat (5,30)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Roberto De ZerbiJulijan NagelsmanBajern MinhenBorusija Dortmund

Obaveštavaj me

Bajern
Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara