Pobeda kao kuća na sprat! Borusija pred vratima Vemblija, slavi cela Nemačka (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 01.05.24. | 22:56

Odlučio sjajan pogodak Niklasa Filkruga u 36. minutu, PSŽ imao dve stative i najmanje još dve izvanredne šanse...

Moćni Pariz udario u zid! Borusija iz Dortmunda ima pravo da sanja novo finale Lige šampiona, prvo posle 11 godina, a treće u klupskoj istoriji, i sve to pošto je uspela da postigne zlata vredan gol u prvom polufinalnom meču protiv PSŽ-a, a da svoju mrežu, na iznenađenje mnogih, sačuva - 1:0!

Otpisana je praktično bila posle poraza u Madridu u prvom četvrtfinalnom okršaju protiv Atletiko Madrida. Još manje šanse davane su joj u sudaru sa Pari Sen Žermenom, međutim Borusija nastavlja da u vrlo čudnoj sezoni, gde joj je zbog lošeg plasmana u Bundesligi do večeras visio novi plasman u Ligu šampiona, čini čuda.

Izabrane vesti

A ovo noćas zaista jeste pravo malo čudo. I igrački i finansijski superiorniji Parižani pognutih glava napuštaju Vestfalen. I to nije lep prizor samo za navijače Dortmunda, već za čitavu Nemačku, pošto ovo slavlje Milionera znači da će Bundesliga od jeseni sigurno imati pet predstavnika u elitnom takmičenju.

Trka je večeras, dakle, i zvanično završena. Podsetimo, tu privolegiju uz Nemce, imaće i Italijani.

Mnogi su pomislili kako je meč odmicao da su Edin Terzić, Nuri Šahin i Lars Bender napravili ozbiljan previd kada su u meču gde se očekuje da PSŽ ima kontrolu i značajno veći procenat loptu u nogama, odlučili da počnu sa klasičnim centarforom starog kova Niklasom Filkrugom. Nije simpatični 31-godišnjak iz Hanovera imao apsolutno nikakav uticaj na napadćke akcije Borusije više od 35. minuta, a onda je u sekundi pokazao zbog čega ga trenutno smatraju najboljom opcijom za napad reprezentacije Nemačke na predstojećem Evropskom šampionatu.

Samo na tren popustila je koncentracija Lukasa Ernandeza, štoper domaćina Niko Šloterbek video visoko podignutu ruku Filkruga koji je njome pokazao da je pravi čas, i usledio pas iz kategorije savršenih. A ako je pas bio savršenostvo, šta tek reći za prijem i realizaciju nekadašnjeg napadača Verdera i davnašnje želje Crvene zvezde, s početka mandata Marka Marina na Marakani.

Desnom je smirio i u isto vreme tako namestio na levicu da je bio potreban samo jedan omanji međukorak kako bi šut bio dovoljno snažan i samim tim neodbranjiv - 1:0.

Odmah iza vođstva, nepuna dva minuta kasnije, Filkrug je još jednom pokazao koliko je opasan i kako je loša bila ta procena da nema šta da traži u ovakvoj utakmici. Došao je do 'ničije' lopte u gužvi u šesnaestercu, s puno osećaja je ostavio na volej Marcelu Zabiceru, ali je Điđo Donaruma u ovom slučaju spasao Parižane...

Luis Enrike uspeo je tokom pauze da probudi svoje momke, pa je Dortmund u prvih desetak minuta drugog dela preživljavao trenutke najveće krize. U tom periodu gosti su dva puta pogodili stativu i imali kolosalnu šansu preko Fabijana Ruiza.

Prva stativa - Kilijan Embape, druga samo sekund ili dva kasnije - Ašraf Hakimi!

Ruizova šansa uslediće pet minuta kasnije. Na ubačenu loptu sa boka uleteo je kroz dva štopera u srce odbrane i glavom sa četiri metra promašio sve.

Najviše problema odbrani Borusije pravio je Usman Dembele. Znali su u stručnom štabu da će biti teško zaustaviti ga, pa je gotovo čitavu utakmicu Janu Matsenu pomagao Karim Adejemi. Sve dok nije ostao bez daha. Dembele jeste imao nekoliko udaraca sa distance, u finišu i vrlo dobru priliku sa 15 metara, međutim kada je crta podvučena, može da se konstatuje da su Terzić i njegovi saradnici taktički sjajno odreagovali.

Veliki posao uz desnu aut liniju odradio je Julijan Rajerson. Borbenog beka napadali su i Bredli Barkola i Kilijan Embape, na kraju i Kolo Muani. Sve je izdržao i osim te stative Embapea, kada ništa nije mogao i praktično je bio savladan - kao i golman Kobel - ostale duele uglavnom je dobijao.

Borusija se trudila da uspori utakmicu, Pari Sen Žermen da je maksimalno ubrza. Kad god se igralo bez garda, Francuzi su napravili nešto opasno. Kad bi se lopta sporije kretala, domaćin je bio bezbedan i iz pozicionih napada uspevao da organizuje ponešto smisleno.

Dortmund je u najvećem delu drugog poluvremena bio u podređenom položaju. I to je ono što daje nadu i navijačima Pariza i Luis Enrikeu da se može do preokreta u revanšu.

Domaćin za 45 minuta nije imao udarac u okvor gola. Pa opet, daleko od toga da nije pretio...

Najbolju priliku za 2:0 propustio je Filkrug, kada je sa šest metara morao bolje da gađa posle ubacivanja Džejdona Sanča. Da se u Pariz ne vrate sa dva gola minusa zaslužan je i kapiten Markinjos. U finišu meča on je sjajno ušao u šut Julijanu Brantu...

Ako nada Parižana može da bude partija iz drugog dela utakmice, onda bi 'tajni adut' Borusije za revanš mogao da bude pomenuti Džejdon Sančo. Nigde ga nije bilo skoro sat vremena, da bi odjednom počeo da 'jede loptu', kao nekada, u onom prvom mandatu u žutom dresu. Upravo je Sančo bio najveća enigma za defanzivu PSŽ-a u drugom delu.

Uostalom, pogledajte samo taj pas kroz noge rivalu za Branta...

Takođe, precizni statističari sračunali su da je Sančo sam imao 12 uspešnih driblinga večeras, a ceo tim Pariza 11?!

Svaka čast Borusiji i na rezultatu i na svemu što je večeras prikazala, ali šanse za prolaz biće joj mnogo veće ukoliko talentovani Englez bude odigrao svih 90 minuta na Parku prinčeva kao što je odigrao poslednjih tridesetak noćas.



tagovi

Liga šampiona

Obaveštavaj me

Dortmund
PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara