(©Reuters/MN Press)
(©Reuters/MN Press)

Pobednik Lige konferencije, Čukin dželat i Brazilci iz Brajsgaua kao košmar za srpskog vicešampiona

Vreme čitanja: 5min | pet. 01.09.23. | 14:24

Mnogo težak žreb za TSC

Utisak je da teže nije moglo. Da sva tri rivala bude grom i pakao, među najjačima, ako ne i najjači u svojim šeširima. Hajde, iz prvog (Vest Hem) i drugog (Olimpijakos) su ionako vrebale aždaje, ali TSC-a nije pomilovala Talija ni kod trećeg ćupa, jer je dobio za protivnika predstavnika Bundeslige – Frajburg.

Vest Hem je aktuelni šampion Lige konferencije, tom stazom je stigao do Lige Evrope. Olimpijakosa smo gledali na delu dva puta u poslednjih nedelju dana, jer je u kvalifikacijama peške izbacio Čukarički sa dve pobede (3:1, 3:0), dok je Frajburg klub koji je prošle sezone bio petoplasirani u Nemačkoj, za tri boda mu je izmaklo mesto u Ligi šampiona.

Izabrane vesti

VEST HEM

Prošla sezona je bila mučna za Čekićare, „davili“ su se u donjem delu tabele Premijer lige, ali je sve spasao evropski trofej. Vest Hem je fantastično odigrao Ligu konferencije i demantovao sve one priče kako klubove iz liga „petice“ ne zanima taj najmanje vredni evropski kup.

Štaviše, puleni Dejvida Mojesa su osvojili pehar bez izjedne izgubljene utakmice tokom takmičenja! Tim iz Londona je u borbi za trofej pobedio Fjorentinu sa 2:1, a pre toga je srušio AZ Alkmar, Gent, AEK Larnaku, dok je u grupi bio prvi pored Anderlehta, Silkeborga i FCSB-a. U kvalifikacijama je eliminisao danski Viborg.

Pa, ako je Vest Hemu bilo stalo da osvoji Ligu konferencije, svakako da mu neće biti ispod časti da se bori za trofej u Ligi Evrope.

Loša vest za TSC je i to što su Čekićari sjajno otvorili sezonu u domaćem šampionatu. Posle tri kola su na drugom mestu sa sedam bodova, a pobedili su Brajton (3:1) i Čelsi (3:1), dok su remizirali sa Bornmutom (1:1). Večeras će i Vest Hem, isto kao i TSC u Srbiji, igrati ligašku utakmicu, biće gost Lutona.

Što se tiče prelaznog roka, na koji večeras pada zavesa u Engleskoj i velikom delu Evrope, Vest Hem je doveo ofanzivnog vezistu Muhameda Kudusa iz Ajaksa za 43.000.000 evra, iz istog kluba stigao je i defanzivni vezista Edson Alvarez (38.000.000e), iz Sautemtpona je doveden vezni Džejms Vord-Prous (34.800.000), dok je štoperska linija pojačana Grkom Konstantinosom Mavropanosom iz Štutgarta (20.000.000). Škot Endi Irving kupljen je od Austrije Klagenfurt (1.760.000).

Klub su ovog leta napustili vezista Deklan Rajs, koji je otišao u Arsenal za 116.000.000 evra, napadač Đanluka Skamaka, koji se vratio u domovinu, u Atalantu (25.000.000), Nikola Vlašić je trajno postao igrač Torina (12.800.000), dok je levi bek Artur Masuaku za 2.000.000 prešao u Bešiktaš.

Prva zvezda tima je vezista Lukas Paketa, za kojeg je Mančester siti u jednom momentu nudio više od 100.000.000 evra, klubovi su bili nadomak dogovora, a onda je pukla afera da se Brazilac kladio na utakmice svog tima i sve je obustavljeno.

Pored Pakete, nosioci igre Vest Hema su napadači Majkl Antonio i Džerod Bouven, vezista Tomas Souček, defanzivac Kurt Zuma...

Ovo će Vest Hemu biti prvi put u istoriji da igra protiv nekog kluba iz Srbije.

OLIMPIJAKOS

Kada su Grci u pitanju, tu neke nepoznanice nema. Sinoć su razbili Čukarički u Leskovcu (3:0), kao i nedelju dana ranije u Pireju (3:1). Igrački su daleko iznad Brđana, a bilo bi iznenađenje da TSC uspe više da mu naudi.

Imaće Grci veliku podršku u Bačkoj Topoli, kao što su je imali i u Leskovcu, jer su uz njih navijači Crvene zvezde, koji su u bratskim odnosima sa fanovima Olimpijakosa.

Crveno-beli iz Atine su prošlu sezonu završili na trećem mestu, iza šampiona AEK-a i Panatinaikosa. Zato je za ovu apsolutni imperativ da se titula vrati na „Karaiskakis“ stadion. U to ime Olimpijakos je ponovo doveo niz pojačanja u letnjem prelaznom roku. Stigli su u klub levi bek Fransisko Ortega iz Veleza (4.500.000 evra), njegov zemljak iz Urakana Santijago Hese (4.000.000), levo krilo Maribora Ivan Brnić (1.300.000), dok su kao slobodni igrači stigli špic Ajub el Kabi, koji je tresao mrežu Čukaričkog, vezista Vinsent Ibora, desni bek Kvini, štoper Panajotis Retsos.

Međutim, okosnica Olimpijakosa je ostala iz prošle sezone, tu su vezista Pep Biel, po bokovima Fortunis i Masuras, golman Pahalakis...

U novu sezonu crveno-beli su krenuli sigurnim korakom, dobili su obe utakmice u domaćoj ligi, dok su u Evropi eliminisali najpre Genk, a onda i Čukarički. Sve u svemu, neokrnjeni su dočekali žreb za grupnu fazu Lige Evrope.

Olimpijakos se naigrao sa klubovima iz Srbije u prethodnom periodu. Pored dve pobede nad Čukaričkim ima pobedu i remi sa Partizanom u kvalifikacijama za Ligu šampiona, pobedu i poraz protiv Zvezde u grupi Lige šampiona, a 1989. godine u Kupu UEFA je igrao protiv Rada i prošao dalje uz pobedu i poraz.

FRAJBURG

Na kraju, tu je i Frajburg, kao produžetak sada već tradicionalnog rivalstva srpskih i nemačkih klubova, jer Crvena zvezda i Partizan su se poslednjih godina naigrali sa bundesligašima. Na primeru Kelna smo videli recimo i kako mogu da se raspadnu posle odlične prvenstvene sezone. Dešavalo se u prošlosti i Frajburgu da izađe u Evropu, pa ispadne iz Bundeslige.

Ali u međuvremenu su izrasli u ozbiljan klub. I dalje nose nadimak Brazilci iz Brajsgaua.

Ove sezone 2:1 na gostovanju kod Hofenhajma, pre toga 1:0 kod kuće sa Verderom. Godinama već koračaju uzlaznom putanjom. Nisu klasičan nemački klub koji ne misli na odbranu, naprotiv. Čvrsta igra pozadi im je i donela dva uzastopna učešća na evropskoj sceni. Prošle sezone su bili prvi u grupi Lige Evrope sa Olimpijakosom, Nantom i Karabagom, zaustavio ih je tek Juventus u nokaut fazi.

Jedan su od najzdravijih klubova su u Nemačkoj. I sve i svja zavisi od Kristijana Štrajha, apsolutna legenda kluba. Tu je od 1995. kao trener u mlađim kategorijama, šef struke je od 2011. Ne voli mnogo da menja, uglavnom i u prvenstvu i u Evropi igra sa najjačim sastavom.

A ni taj se sastav nije mnogo menjao ovog leta. Kostur ekipe je isti. Glavni igrači su Vinčenco Grifo, kapiten Kristijan Ginter, bek sa neugodnom levicom, on izvodi prekide, pa Roland Salaj, Austrijanac Mihel Gregorič, zanimljiv je i Japanac Ritsu Doan.

Ostali su ovog leta bez prvog golmana Marka Flekena, koji je za 13.000.000 evra otišao u Brentford, ali su reagovali i u Štutgartovom Florijanu Mileru pronašli sasvim pristojnu zamenu. Platili su ga svega 1.500.000. Štedljivi Nemci ne troše mnogo. U ovom prelaznom roku dali su još 6.000.000 za Salcburgovog centarfora Žuniora Adamu, a na pozajmicu iz Volfzburga doveli su iskusnog polušpica Maksimilijana Filipa.

Biraju da se ne upuštaju u lude transfer avanture, a mogli su. Samo za 21-godišnje krilo Kevina Šadea istom onom Brentfordu uzeli su 25.000.000, otišao je zimus na pozajmicu, sad aje otkupljen, ali on Frajburgu i nije bio posebno važan. Nemci imaju svoj put. I ne silaze sa njega.


tagovi

Liga EvropeTSC Bačka TopolaOlimpijakosVest HemFrajburg

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara