Počinje Mozzart Bet Prva liga Srbije
Počinje Mozzart Bet Prva liga Srbije

Počinje Mozzart Bet Prva liga Srbije: Dizelka gura Pančevo u elitu, sve druge prognoze – nemoguće

Vreme čitanja: 6min | sub. 30.07.22. | 11:07

Uoči starta nove sezone u drugom po rangu takmičenju u fudbalskoj piramidi Srbije svi su saglasni: nikada nije bilo ujednačenije

Došlo vreme da se lopta zakotrlja i na prvoligaškim terenima. Pretposlednjeg julskog dana utakmicama IMT – Novi Sad, Inđija – Vršac, Radnički SM – Sloboda i Metalac – Radnički NB počinje nova sezona sa novim naslovnim sponzorom i starim sistemom takmičenja u Mozzart Bet Prvoj ligi Srbije.

Superligašku ulaznicu obezbediće dva najbolja kluba, treći i četvrti imaće šansu da isto privilegiju osiguraju kroz baraž, dok poslednja četiri tima idu u niži rang. 

Izabrane vesti

I tu već dolazimo do prve i osnovne zanimljivost pred ovu sezonu Mozzart Bet Prve lige Srbije. Naime, niko, ama baš niko, ne može sa sigurnošću da kaže koje će se ekipe boriti za promociju, a koje će strepeti za opstanak, jer je po opštem mišljenju razlika između plej-ofa i plej-auta nikad tanja.

Jedino ime koje se izdvaja je pančevački Železničar, o kome ćete naširoko čitati u ponedeljak, jer svi konkurentni klubovi smatraju Dizelku jedinim izrazitim favoritom. Pančevci imaju budžet na nivou nekih superligaša, nov veštački teren - što govori o ambicijama kluba – ali prvenstveno tim koji zaista ne zaostaje ni za pojedinim učesnicima elite.

Kao najveće pojačanje letnjeg prelaznog roka svakako se izdvaja Marko Jovanović, bivši štoper Partizana, Voždovca, Borca iz Banjaluke… Iz Banjaluke je stigao i Pančevac  Goran Brkić, ima titulu prvaka Slovenije osvojenu u dresu Olimpije, iz Napretka Marko Bačanin, iz Javora još jedno zvučno ime Obiora Odita,ostao je tu Obeng Regan, pa Aleksandar Simčević, sa decenijskim iskustvom iz Rusije i Kazahstana. Trener Igor Savić bez svake sumnje ima najbolji sastav, pa se od Železničara očekuje da napadne prvo mesto i direktan plasman u Mozzart Bet Superligu.

Već kada dođemo do pitanja “sa kim će se boriti za promociju?” dolazimo i do problema. Jer tu već svakako ima svoje favorite. Pa ipak, da li po inerciji ili po realnom sagledavanju stvari, svi u borbi za promociju vide dojučerašnjeg superligaša Metalac, pa i Inđiju, jedan od tradicionalnih “jo-jo” kubova Srbije. Pride i dva beogradska izazivača: IMT i Grafičar, koji je nekim neočekivanim potpisima nagovestio da bi mogao da se “otme” statusa filijale Crvene zvezde.

Grafičar je naime doveo Andriju Kaluđerovića, Fillipa Kasalicu i Miloša Stojčeva, sve fudbalere koji su dobrano zagazili u četvrtu deceniju života. U redu, bio je tu i ranije Luis Ibanjez da Zvezdini klince sazrevaju uz nekog iskusnog fudbalera, ali već njih četvorica – sluti na ozbiljne takmičarske ambicije. Stigao je i mladi reprezentativac Jamajke Dankan Mekenzi, biće tu i neke nove talentovane dece iz tabora srpskog šampiona i sasvim je sigurno da Grafosi – koji su jednom već odustali od izborene promocije baš zbog statusa te filijale – imaju kvalitet da napadnu Mozzart Bet Superlige. S tim da opet imaju i najmlađi tim, a u takvim okolnostima nije lako davati velika obećanja.

Kad je IMT u pitanju, o njima možete naširoko da čitate u odvojenom tekstu, ali i na Novom Beogradu nekoliko bombatičnih imena. Od Alena Stevanovića, preko Uroša Ćosića, do Marka Blažića, uz podršku Veljka Kijevčanina, pojačanja iz lučanske Mladosti, bivšeg Partizanovca Jovana Kokira, pa Dejana Vidića, nekada Zvezdinog špica, istina bez minuta u nogama, 16-godišnjeg Miloša Lukovića i drugih igrača željnih afirmacije. Ako ovi iskusni asovi proigraju – biće belaja. Mada će mnogi reći da oni ne bi ni bili u IMT-u da i dalje mogu da igraju svoj najbolji fudbal. Svakako, Traktoristi u grupi favorita.

Metalac je tu po imenu i po tradiciji, mada u prelaznom roku nisu bacali “bombe”. Jesu sačuvali Vasilija Đurića, iz Radničkog iz Sremske Mitrovice doveli zadnjeg veznog Milenka Škorića, iskusnog golmana Nikolu Mirkovića iz Budućnosti iz Dobanovaca, pa brzonogo afričko krilo Abaha Abela… Guraće u Gornjem Milanovcu i neke mlade i talentovane momke, organizovan je to klub u kome su plate redovne, ali objektivno – nije baš Metalac strah i trepet. Mada još jure špica i vezistu.

Nad svima ostalima: veliki znak pitanja. Jer jedan će reći da u borbi za opstanak vidi Inđiju, drugi Slobodu, treći Mačvu, četvrti Loznicu, peti RFK Novi Sad, a istina je da sve njih dele nijanse. I da tek treba videti može li Inđija, sa značajno izmenjenim sastavom, da istrpi još jednu sezonu nakon velikih ulaganja u prošlom takmičarskom ciklusu kada za tu investiciju nisu nagrađeni promocijom. S drue strane, Loznica gradi stadion i sanja da ga otvori u Mozzart Bet Superligi, ali i to je značajno izmenjen sastav u odnosu na prošlu sezonu bez imena pred kojima će rivalima klecati kolena. Takvih nema ni u Mačvi, ali u Šapcu barem postoji određeni kontinuitet. I tek da notiramo, jedan Vijetnamac na desnom beku – Šung Ngai Enson Kvok.

I u Užicu se nadaju da će biti veliko iznenađenje, uzdaju se u prekaljenog napadača Đorđa Šušnjara, pitanje je doduše da li je toliki optimizam utemeljen u realnosti, jer ni Slobodin tim ne grmi od igrača čija će pojava nekog zastrašiti samim tim što će izaći na teren. Ista priča i sa novoosnovanim RFK Novim Sadom, nastalim posle fuzije sa Proleterom sa Slane Bare, otišlo je mnogo igrača koji su lani igrali Mozzart Bet Superligu, neki su ostali, Nebojša Skopljak recimo, stigao je Srđan Vujaklija, znate ga iz vremena kada je tresao mreže u Borcu, pa u manjoj meri i Crvenoj zvezdi, zatim iz Inđije Vladan Milosavljev… Imaju Kanarinci veliku podršku grada Novog Sada, nismo sigurni da li i kapacitet da već u prvoj sezoni napadnu prmociju, svakako ih ne treba potceniti.

Jedinstvo iz Uba nakon “administravnog” ulaska u Mozzart Bet Prvoj ligi Srbije, svi vide kao sigurnog u zlatnoj sredini, jer to je organizovan klub koji će prvu sezonu iskoristiti najverovatnije za stabilizaciju. Prijatno iznenađenje bi mogao da bude debitant u ovom rangu takmičenja, OFK Vršac, sa nekim interesantnim superligaškim pojačanjima kakvi su Ognjen Ilić, Filip Stanisavljević, Jevgen Pavlov, kapiten tima je Aleksandar Lazevski, bivši bek Partizana, defanzivnu liniju pojačali su Senegalac Šerif Dijuf i Hrvat Arijan Mršulja

Rad, Trajal, Zlatibor, uprkos ogromnoj finansijskoj podršci lokalnih vlasti, Radnički Novi Beograd, sa bivšim štoperom Partizana i Vojvodine Bratislavom Trajkovićem, te Radnički Sremska Mitrovica – to je krug kandidata za ispadanje. Mada je za Rad odavno poznato da se pojačava tek u januaru i onda na proleće kreće u žetvu bodova kojim čuva opstanak. Trenutno su doduše Građevinari još pod zabranom transfera, dok su Zlatibor i Inđija – otud i ona naša briga za njihovo finansijsko stanje – uspeli da se toga oslobode.

Ne zaboravimo pride da prelazni rok u Mozzart Bet Prvoj ligi Srbije traje do 10. septembra i da ove sada ekipe vrlo moguće neće imati mnogo toga zajedničkog sa onima koji će igrati na jesen.

Još jedna zanimljiva stvar, ova sezona u Mozzart Bet Prvoj ligi Srbije biće specifična i po tome što će prosek godina trenera biti oko 43 godine, njih čak sedmorica još nisu proslavili 40. rođendan, što može da se tumači i kao najava modernijeg, ne nužno i ofanzivnijeg fudbala.

Iznad svega, ova sezona će svima biti važnija od nekih ranijih, jer je Mozzart Bet Superliga sa novim sponzorima – kompanijom Mozzart, TV Arenom Sport i novim data partnerom, firmom IMG – finansijski postala toliko primamljiva da bi mnogima rešila dobar deo godišnjeg budžeta.

A sve to zajedno, nagoveštava prave takmičarske okršaje u borbi za pozicije na tabeli Mozzart Bet Prve lige Srbije. 

MOZZART BET PRVA LIGA SRBIJE, PRVO KOLO

Subota

17.30: (1,70) IMT (3,50) RFK Novi Sad (4,80)

17.30: (1,45) Inđija (4,10) OFK Vršac (6,75)

17.30: (1,95) Radnički SM (3,25) Sloboda (3,80)

20.00: (1,30) Metalac (4,80) Radnički NB (9,50)

Nedelja

17.30: (2,00) Loznica (3,25) Jedinstvo Ub (3,70)

20.00: (2,95) Mačva (3,10) Grafičar (2,40)

Ponedeljak

17.30: (1,50) Železničar (3,80) Zlatibor Čajetina (6,50)

19.00: (1,65) Rad (3,60) Trajal (5,10)



tagovi

Železničar PančevoIMTGrafičarMetalacFK InđijaMačva ŠabacLoznicasloboda užiceJedinstvo UbOFK VršacRadnički Novi BeogradRadnički Sremska MitrovicaRFK Novi SadFK Trajal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara